Menu Close

Laura Griffin: Nyom nélkül

Laura Griffin: Nyom nélkülErre a könyvre igazából két dolog vett rá. Először is, hogy már olyan régen olvastam valami jó kis romantikus krimit, márpedig én még mindig nosztalgiával gondolok vissza azokra a klasszikus Nora Roberts, Sandra Brown, Linda Howard, Tami Hoag, Erica Spindler, Jayne Anne Krentz stb. regényekre, amelyek megkedveltették velem a zsánert, s mindig keresek valamit, ami legalább olyan jó, mint ők voltak, vagy legalábbis amilyen kellemes emlékeim vannak velük kapcsolatban. S Laura Griffin neve és könyvei rendszerint jó értékeléseket kaptak az általam követett oldalakon, s egy ideje szemeztem hát vele. Másodszor pedig amikor megláttam, hogy a Kossuth Kiadó ezeket a regényeket (indítottak krimi és romantikus regény sorozatot, a könyveket először egész olcsón újságostól lehet beszerezni, aztán megjelennek keménykötésűben drágábban könyvesboltban is) ekönyvként is kiadja, úgy gondoltam itt az ideje kipróbálni milyen magyar e-bookot vásárolni. S mivel bookline használó vagyok, hát rajtuk keresztül történt a dolog.
Alex Lovell magánnyomozó, többnyire biztosító társaságok nevében néz utána, ki mennyire akarja kihasználni őket, de a másik fő profilja, hogy olyan nőknek eltűnni, akik férjük, élettársuk stb. elől menekülnek és új életet akarnak kezdeni. Amikor az egyik pártfogoltja hirtelen újra fel majd eltűnik, Alex a legrosszabbra gyanakszik, úgyhogy felkeresi az egyetlen olyan embert a rendőrségnél, akiben megbízik, Nathan Deveraux detektívet. A zsaru szeretne hinni a lánynak, de megérzésen kívül nincs semmi kézzelfogható bizonyíték, illetve ami van, az is csak közvetett lehet, ennek ellenére azonban próbál segíteni és legalább tisztázni, hogy mi is történhetett az eltűnt nővel.
Igazából elvileg minden adott volt ahhoz, hogy én ezt a könyvet szeressem, de mégse jött össze a dolog. Kezdjük ott, hogy még a romantikus-rejtélyes regényekben is szeretem, ha kedvelem a szereplőket, ha van jellemük és akár a furcsaságaikkal, hibáikkal együtt is tudok szurkolni nekik, hogy jól alakuljanak a dolgaim. Azonban Alex már az első megjelenésétől kezdve irritáló volt: az ok nélküli túlzásba vitt önállósága és fafejűsége nem volt szimpatikus vonás. Néha nem árt, ha az ember meghajlik a logika előtt. Nathan vele ellentétben azonban a kedvenc típusú férfihősöm: kemény, egyenes, durva külső mögötti érző szívvel és hihetetlen iránytűvel az élet útvesztőjében. A kettejük közötti lángolást pedig egyáltalán nem éreztem, ettől a románc rész máris tönkre lett vágva. Ami meg a rejtélyt illeti, hogy mi és miért történik Melanie-val az érdekes, meg a nyomozás technikai része, az amúgy a CSI kedvelőknek íródott, hisz ott a szuperlaboratórium, ami és munkatársai a sorozat további részeiben is fel fognak tűnni. Ja igen, ez is egy sorozat lesz, ha folytatják, ahol minden egyes rész egy újabb emberpár kalandjairól fog szólni, őket meg a fentebb említett intézet fogja majd keretbe.
Ami meg még nem sikerült, az átültetni magyarra a rövid mondatokat, amelyek a pergősséget szolgálták az eredetiben (beleolvastam). Valahogy nagyon furának tartottam a stílust, túl sok volt az egyszerű mondat és a névmás, s néhol egy-egy bekezdés végére még az is elkeveredett, hogy ki is volt az alany. Ezért belepillantottam az eredeti műbe, ahol mindez persze sokkal jobb és érthetőbb volt. Úgyhogy itt megint azért nem ártott volna egy jó kis szerkesztésen átfuttatni a fordítást.
Összességében vegyesek maradtak az érzéseim a könyvvel kapcsolatban. Egyrészt jó az ötlet, hogy könnyű ponyvákat gyorsan és sok helyen elérhetően adnak ki, az e-könyv teljesen korrekt és beszerezéssel se volt gond. Másrészt azonban tartalmi problémák pedig sajnos vannak, méghozzá elég sok. Ez részben a szerző, részben a magyar változat munkatársainak hibája. Úgyhogy erős közepes lett a regény szerintem.

Kiadó: Kossuth
Eredeti cím: Untraceable
Sorozat: Tracers #1
Megjelenés: 2013 (2009)
Terjedelem: 256 p.
ISBN: 9789630973946
Honnan: Vásárlás, saját példány, e-book

3 Stars

1 Comment

  1. Pingback:Visszatekintés: 2013

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *