Menu Close

Lawrence Block: A betörő, aki zabot hegyezett

Most már csak azért se húzhatom tovább, hogy befejezzem Bernie-t, mert már csak egy regény van hátra a sorozatból, ami akárcsak ez, szerepel az idei várólistámon, amivel igen csak csehül állok, rá is kell kapcsolnom. Kénytelen voltam megtervezni, mit fogok olvasni az év hátralévő részében, különben beégek a saját játékommal (a rend kedvéért, tavaly is az utolsó hónapokban feküdtem neki a dolgoknak, hajráztam de december 31-re befejeztem, szóval tudom én tartani a határidőket,csak az utolsó pillanatban teljesítem azokat).

Na de akkor lássuk Bernie immáron 9. alkalommal keveredik bajba. Persze megint nő miatt, meg mert annyira van becsületkódexe, hogy néha olyanokon segít, akiknek talán nincs is szüksége rá. S hogy mit kap ebből? Csak a szokásosat: gyilkosság gyanújába keveredik, letartóztatják és el kell végeznie a rendőrség munkáját, hogy tisztázhassa magát. S a végén megint mindenkit összehív egy parádés előadásra, ahol aztán mutat pár trükköt, jön a nyuszi a kalapból, előkerülnek lopott holmik és fény derül a gyilkosságra is. Majd epilógusban még megbeszéli barátjával, Carolynnal is, hogy kivel hogy rendezte végül a számláját és mit is nyert az ügyön.

Na jó, tudom ám én is, hogy ez egy kulcsregény és a megfejtés is elég egyszerű. Mert ki az a híres amerikai író, aki minden határon túlment, hogy kerülje a nyilvánosságot, pedig mindenki arra lett volna kíváncsi, hogyan él, meg mikor folytatja első és leghíresebb/hírhedtebb regényét, ami rengeteg ember életét változtatta meg. Aztán egyszer csak egy fiatal írónő, akinek alig volt pár regénye, egyszerre előállt a visszaemlékezéseivel, amiben arról írt, hogy ő bizony ezen visszavonultan élő írónak volt évekig a szeretője, múzsája. Hogy ebből aztán mennyi volt az igaz, meg mennyi nem, az nem érdekes, de Block fogta magát és kerekített köré egy Bernie történetet. Ahol van J.D. Salinger Gulliver Fairborn a titokzatos, kult író levelezése, amit mindenki meg akar szerezni, főleg Joyce Maynard Alice Cottrell, de vannak még aukciós házak, elkeseredett bölcsészek és gyűjtők is, akiket mind mind érdekelnének ezen magánéleti írások. S aztán történik gyilkosság méghozzá Paddington, a legsötétebb Peruból érkező medve gombszemei láttára.

– Ha én gyűjtök valakit, Rhodenbarr, akkor nem állok meg addig, amíg teljes nem lesz a kollekcióm.
– Azt látom.
– Én nemcsak a könyveket gyűjtöm, hanem a szerzőt is.
Elképzeltem, amint kezében egy hatalmas lepkehálóval rohan a mezőn a megrettent Gulliver Fairbornt üldözve.

Egyébként ez a fantasztikus Blockban, hogy bebizonyítja, mennyire szórakoztató tud lenni az irodalom, a lila ködös is, meg hogy mennyire nem mentes a bulvártól és milyen jól lehet lenézett ponyvában is kihasználni ezt. A kulcsregény fogalmát ne sajátítsák ki a bölcsészek! Amúgy én nem voltam soha különösebben Salinger rajongó, pedig pont akkor olvastam a Zabhegyezőt, amikor kellett, de mivel én azon kamaszok közé tartoztam, akikről csak álmodnak a szülők (s nem rémeket, hanem inkább rózsaszíneket), különösebben nem érintett meg a regény. Sőt a szerző se érdekelt igazán és nem is értettem mire a nagy hercehurca az elvonultsága körül, meg hogy nem hajlandó filmjogokat eladni stb. A Salinger kultusz vihara elvonult szépen a fejem felett. Viszont Bernie Block elérte azt, hogy megenyhüljek iránta és egy hihetetlenül tehetséges de ugyanakkor magának való és normális életre vágyó embert lássak, aki nem szeretne mást, mint tenni amit szeret (írni) és megélni belőle a nyűgök nélkül.

Az az igazság, hogy Bernie eleinte olyan oké sorozatnak indult nálam, aztán a 6. résztől kezdve lett igazán kedvenccé. Lehet, hogy sokat segített benne Raffles, a macska megjelenése, mert ugye tudjuk, hogy a cicák igen okos és tehetséges állatok (például verseket írnak), s képesek zseniálissá varázsolni egy regényfolyamot is. Vagy csak kezdett igazán finommá válni az egész irodalmis/filmes utalásos vonulat, amit külön imádok.

S igen, már előre szomorkodom én is, hogy még idén elolvasom az utolsó portyát.

Eredeti cím: The Burglar in the Rye
Fordító: Varga Bálint
Kiadó: Agave
Megjelenés: 2009 (1999)
Terjedelem: 258 p.
ISBN: 9789639868588
Honnan: Könyvtárból

4 Stars

1 Comment

  1. shizoo

    Nekem szívügyem volt a rejtőzködő íróember (bár épp nem a Zabhegyező, hanem minden egyebe miatt), pont ezért jót mosolyogtam e posztot olvasva, hogy kb. ugyanazért szeretem Bernie kalandját “vele”, mint te. Ha valaki ennyire ügyesen járja körül az efféle rajongást, akkor tényleg szinte mindegy, saját rajongásod tárgya-e a témája.:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *