Menu Close

Búcsú

A Keddi kitekintő című rovatot készülök megszüntetni, de legalábbis átalakítani. Az alapkoncepció az volt, hogy minden hónap első keddjén írok pár könyvről, amelynek megjelenése érdekel meg esetleg az olvasóimat is. Csakhogy mostanában már nehéz volt újdonságokat összeszedni, mert mindenki csinál hasonlót, meg máshonnan szerzik be az emberek az infókat, ráadásul a havi 1 és adott napon előkerülő bejegyzés ehhez kevésnek bizonyult, meg eléggé nyögve-nyelősen sikerült kiizzadni néha azt a pár könyvet. Úgyhogy ezt ilyen formán befejezem.

Viszont kicsit átalakítom a dolgot és  kb. hetente fogok olyan könyveket ajánlani (nem kötöm magam dátumhoz és gyakorisághoz, hanem inkább a kedvemhez), amiket úgy gondolom érdekes lenne elolvasni. Ezek azonban nem feltétlenül új vagy éppen megjelenés előtt álló kötetek lesznek. Sőt nem is biztos, hogy mindig magyar könyveket válogatok ki és még a regényformátum se kötelező, vagy hogy el is jutnak addig, hogy elolvassam őket, mindenesetre az érdeklődésemet felkeltő olvasmányok lesznek. Mindenképp marad a szubjektivitás, szóval főleg az én ízlésemet fogják tükrözni a válogatások.

Meghalt a keddi kitekintő éljen a Kívánságlistára vele!

Először is örömmel láttam az Európa Kiadónál, hogy Sara Paretsky regényt fognak megjelentetni. A csajról azt kell tudni, hogy női magándetektív főhőse van, komoly kult státusznak örvendő V.I. Warshawski. Magyarul csak a Holtpont jelent meg, amiből anno még film is készült. Utána nézve a Testművésznő című regény a sorozat 14! legfrissebb tagja. Szóval egyik szemem kacag, mert végre megint színvonalas női krimi jön, a másik meg zokog mert így megint csak hamvába fog halni a dolog. Mert értem én, hogy manapság már nem lehet eladni olyan regényt frissként, ahol keményen 80-as 90-es évek stílusában nyomoznak (nincs számítógép és internet mindenkinek) de fáj a szívem amikor egy sorozatot nem jól kezelnek. Márpedig előre látom, Paretsky megint 1 könyvvel itt ragad.

S ha már krimi és női nyomozó akkor jöjjön egy nagyon is friss magyarítás. Linda Castillo Kate Burholder sorozatának első része nagyon meggyőző volt, aztán a második is a kívánságlistára került és most nézegetem, hogy már a harmadik is szinte nyomdakész állapotban van a General Press Kiadónál. A Megtört csend már januárban várható, pedig csak fél éve jelent meg Amerikában is. Megint csak a különös múlttal rendelkező Amish származású női seriff nyomoz egy az amishokat is érintő bűnügyben. Már csak a különös kultúrába, közösségbe való betekintés miatt is érdekes egy könyv lehet.

S persze itt az elmúlt két év februári tuti előrendelése a Jane Vows Vengance a Jane Fairfax trilógia befejező része. Nagyon élveztem az első könyvet, amiben Jane Austen vámpírként él napjainkban egy kis városban és könyvesboltot vezet, senki se akarja kiadni a regényét és még évszázados szerelmei meg ellenségei is rátalálnak. Aztán a második rész már nem volt annyira charme-os és a krokett leírással (amit már az Alice-ban sem bírtam) kicsit uncsi lett, de azért érdekel, hogy mi lesz a sztori vége. Jane kicsit felülemelkedik-e a saját két évszázada bebetonozódott jellemén (nagyon angol, nagyon vénkisasszony) és végre komolyan a sarkára áll-e. Remélem nem fog nagyon paródiába átcsapni a kötet, bár azt azért el kell ismerni, hogy Michael Thomas Ford kiváló stílusérzékkel van megáldva nem gyalázza az Austen mítoszt és tud szórakoztatni.

1 Comment

  1. Pingback:Megjelenik: hamarosan | Olvasónapló

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *