Menu Close

Becca Fitzpatrick: Csitt, csitt

Csitt, csittAz angyalok az új vámpírok, hirdetik mindenfelé, naná, hogy az ifjúsági irodalomban is előre törnek az újabbnál újabb természetfeletti lények. Mivel legutóbb a Borzongás annyira bejött, és tavaly a Hush, hushról is olyan jókat olvastam, a Könyvhéten rohantam és megvettem, hogy mielőbb írhassak róla.

Nora Grey magányos lány, édesanyja sokat van távol munkája miatt, szorgalmasan tanul, ír a gimnáziumi lapba és legjobb barátnőjével, Vee-vel lóg, aki totál az ellentéte: igazi hedonista, minden tekintetben nagyétkű csaj. Aztán egy biológia órán a tanár mellé ülteti a titokzatos új fiút, Folt-ot és Nora életének állóvize teljesen felkavarodik. Először is őt nem érdeklik a fiúk, de ez a srác valahogy vonzza, pedig érzi, valami nincs rendben vele. Aztán meg követni kezdi őt valaki, balesetet szenved, feldúlják a szobáját, barátnőjét megtámadják, s mintha minden szál egy emberhez vezetne: Folthoz. Norának fogalma sincs, mit higgyen a fiú hol elbűvöli, hol szörnyen megijeszti, teljesen vegyes jelzéseket ad. Vee meg van győződve róla, hogy van benne valami gonosz és ő áll a támadások mögött, addig Norának meg az iskola másik új diákja nem tetszik, talán a sármos Elliotnak van inkább rejtegetni valója…

Ugyan több helyen azt olvastam, hogy ez nem Twilight, szerintem bizony azonban az. Még a kaptafa is ugyanaz ennél a könyvnél: főszereplő lányt nem érdeklik a fiúk aztán egyszer csak jön egy új, nagyon titokzatos srác, aki mellé lesz beosztva (méghozzá itt is biológia órán!) és felszikrázik köztük valami. Igaz, hogy Nora próbál ellenállni és megérzései néha bizony helyesek, s nem adja könnyen magát, ráadásul Folt már az elején sokkal összetettebb és sötétebb karakter, mint Edward Cullen. Ő igazán az a rossz fiú akitől óvják az ember lányát a szülei. Ugyanakkor Nora karaktere nem lesz eléggé mély s néha csinál olyan dolgokat, amiktől az olvasó falra mászik. Na de a Túl hülye, hogy éljen díj nyertese amúgy is a barátnője, Vee. Őt mintha valami sablon horror filmből szalasztották volna.

Idegesített még az is, hogy rengeteg minden, például a nyomozás, a rendőrök szerepe, Nora családjának tragédiája el van nagyolva. Főleg az utóbbi eleinte úgy tűnik fontos epizód, aztán bár egy szép anya-lánya beszélgetésben szerepel, igazából elsikkad. De jó, ezt betudom annak, hogy a célközönség azért nem a részletekre, hanem az érzelmi viharra kíváncsi. Továbbá nem értettem, hogy ha már egyszer a borító lelövi a poént miért a 230., oldal környékén esik szó először a bukott angyalokról?

Azt mondjuk el kell ismerni, hogy Becca Fitzpatrick jól ír, gyorsan elolvastam a könyvet és az utolsó 60-70 oldal nagyon izgalmas volt, bár a befejezés hagyott maga után nem kevés kívánni valót, de úgyis jön a folytatás… Kell még ide egy kis eredetiség és kiszakadás a sablonokból. Van lehetőség az írónőben, a témában, csak nem merte, tudta még kihasználni ezeket. Úgyhogy bár sokat morgolódtam (az első 100 oldal után:), azért nem húztam legalább fel rajta magam annyira, mint az Alkonyaton. Viszont többet vártam, a borító és az előzetes ismérveim azt ígérték, el fog varázsolni, mint a Borzongás. Sajnos ez nem történt meg.

Eredeti cím: Hush, Hush
Fordító: Farkas Orsolya
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Megjelenés: 2010 (2009)
Terjedelem: 360 p.
ISBN:  9789632452814


 

2.5 Stars

45 Comments

 1. Siontan

  Vártam már az értékelést. Belefutottam a neten közzétett első fejezetbe, és annak alapján nekem nagyon nem lett szimpatikus, épp azért szerettem volna, ha valaki olyan véleményezi, aki olvasta is. 🙂 Állítólag az Alkonyat előtt íródott, úgyhogy hivatalosan nem annak “utángyártott” változata, de eléggé sablongyanúsnak tűnik. (Az a biológiaórás jelenet… hát…)

 2. PuPilla

  “Túl hülye hogy éljen díj” 🙂 Ez nagyon jó volt. Valahogy engem nagyon taszított már a borítója is ennek a könyvnek, de most már biztos, hogy egyáltalán nem érdekel.

 3. Lobo

  @Siontan: ennyire nem néztem utána, mindenesetre lesz aki nem ért egyet, az tuti.
  @PuPilla: angolul már rövidítik is: TSTL (Too Stupid to Live) 🙂

 4. Siontan

  @Lobo Annyit olvastam, hogy a kiadó kérte is az írótól, hogy írja át a biológiaórát, de nem volt hajlandó. Nem is az Alkonyat-párhuzam zavart, hanem ez a “nagyon furcsa, rosszfiúnak tűnő egyéb felbukkan a főhősnő életében (másik infóm: aki hasonlít az írónőre, mindenki magáról mintázza a főhősöket?), és előad valamit, amit nem is egészen tudtam követni”. Szóval, bennem volt a “na, neee” érzés.
  TSTL – anyám 😀

 5. zakkant

  Mivel én nagyon bírom a Twilight sztorit, ezt is muszáj lesz elolvasnom, úgyhogy várom már hogy, hogy fog tetszeni 🙂 A párhuzamok sosem zavarnak egyébként, csak legyen azért vmi új is a sztoriban. Angyalokról mostanság nem olvastam, úgyhogy kíváncsian várom a sztorit.

 6. Szilvi_Borostyan

  Valahogy sejtettem hogy neked nem lesz kedvedre való a könyv 🙂
  Egyébként Nora családi drámájáról a második részben számolnak be. Tehát nem el lett nagyolva csak nem gondolják hogy a kettőnek köze van egymáshoz.

  Én ezekkel akaptafa dolgokkal nem vagyok ilyen szigorú, hisz ha úgy vesszük minden kaptafára megy:

  1. Az általad is említett lányt nem lrdeklik a fiúk
  2. A reménytelen szerelmes, csúnyácska lány aki persze a legmenőbb pasiba zúg bele
  3. Az a lány akinek barátja van és persze mi már tudjuk róla, hogy nem ő az igazi neki és majd a mellőzött helyes/kedves/rendes/okos srác lesz aki majd átveszi egyeske helyét…

  nincs új a nap alatt. :S

 7. Lobo

  Én mindig csak azért csalódok, mert úgy hirdetik és a rajongók úgy beszélnek valamiről, hogy ez új, ez más…. aztán kiderül, hogy mégse.

 8. Szilvi_Borostyan

  Szerintem én spanoltalak fel rá, ezért elnézést kérek és sajnálom hogy csalódnod kellett :S De mentségemre legyen mondva nekem tényleg nagyon tetszett. 😛

 9. zenka

  Nem tudom, miért, de amikor erre a könyvre gondolok, a gyomrom is összeszorul 😀 (úgy várom), pedig nem vagyok rajongó alkat. Vagy igen? Na mindegy 🙂
  Annyit kérdeznék, hogy formailag, stílus kapcsán ugyanolyan gyenge, mint az Alkonyat, vagy annál jobb? Mert engem megőrjít Meyer stílusa, de ha azt túllépi Fitzpatrik, akkor ezt elolvasom.

 10. Lobo

  @Borostyán Ugyan már, semmi gond:) én nem voltam Zenkához hasonlóan előrelátó és olvastam bele az elejébe. Engem a borító és az ajánlások megvettek hát csalódtam, ez is benne van a pakliban. Ennek ellenére rengeteg embernek be fog jönni:)

 11. PuPilla

  TSTL 😀 Siontan reakcióját utánozva: Anyám!… 🙂
  Siontan, megkérték, hogy írja át a biológiaórát? De azt írtad a Twilight jött később… Jobb lett volna Meyert visszaküldeni, hogy “Stefikém gondoljuk ezt még át” 😀 Rajongóktól bocs 🙂

  Abban egyetértek egyébként Borostyánnal, hogy nagyon nagyon sok minden megy egy kaptafára, de a stílussal, cselekményszövéssel, mellékszálakkal mindig lehet változatosságot varázsolni a dolgokba. Csak ugye sokan próbálkoznak ezzel, statisztikailag nem mindenkinek sikerül 🙂

 12. Szilvi_Borostyan

  PuPilla: ez a könyv úgy született meg előbb, hogy előbb íródott meg és előbb járt kiadóról kiadóra míg végre megvették. Tehát a biológia órás jelenetet előbb olvashatták Meyer könyvében mert ő előbb lelt kiadóra.

  Mivel a biológia órás jelenet nagy része az írónő személyes élményén alapult ezért nem volt hajlandó még a Twilight miatt sem átírni valami másra. Ennyi a történet. 🙂

 13. Szilvi_Borostyan

  Nincs mit 🙂

  Amúgy most látom csak azt a rakás szóismétlést amit elkövettem előző hszemben….
  Mentségemre: fáradt voltam 😛

 14. Szilvi_Borostyan

  Lobo: azért én az ilyet mindig sajnálom, főleg ha egy jó ismerősről van szó. Nem jó érzés csalódást okozni na 🙂

 15. FFG

  Lobo, egyet értek veled, én sokat vártam ettől a könyvtől. Engem nem zavartak a párhuzamok. Kérdezted, hogy én akkor miért pontoztam felül. Olvastad az Eperszedő című Monika Feth könyvet? Hasonló ehhez, de a Csitt csitt -ben tényleg van olyan, hogy hú, meg akarja ölni, meg valamivel jobban kibont mindent, mint Feth. Nekem tetszett a humor is (ahogy ezt a blogomon tett hozzászólásban is írtam).
  Én nem az Alkonyat -hoz hasonlítottam, hanem mindent más-más könyvhöz (Foltot is, a történetet is stb…)
  És igen, egyetértek azzal, hogy ez is egy tipikus, sablonra épülő tinikönyv, és hogy nincs új a nap alatt… A hibáit ennek a könyvnek lehet fogni az írónőre, vagy a fordítóra, és mivel nem olvastam az angol verziót, ezért fogalmam sincs, hogy melyikre. Manapság egyre több olyan könyvet olvasok (például Vámpírakadémia 3), aminél elfordítások miatt csökken az olvasási élmény…

 16. HIlducíí

  Nekem tettszett. Igaz lehet azért mert 15 vagyok 🙂
  Viszont nekem meg az Alkonyattal van bajom. Ízlések és pofonok 🙂

 17. Anita

  Most fejeztem be és azt kell mondanom, hogy tetszett. Aranyos kis könyv, a fordító sem olyan gagyin használja a szavakat itt, mint 1-2 könyvben. A karakterek leírásával sincs semmi gondom. Sajnos szomorú, hogy manapság már mindent Meyerhez meg az egyszeri kis sikeréhez kell hasonlítani, habár nem olvastam az eredetiket, de a magyar verzió után én azt gondolom, hogy kapásból egy csomó nála tehetségesebb és mellőzöttebb írót fel tudnék sorolni.
  És egyet kell értenem FFG-vel, nézegessetek angolul is könyvet, sokkal jobb általában az írók eredeti stílusa, szófordulatai, mint amit a magyar fordítók vissza tudnak adni.

 18. Zituccií

  én olvastam a könyvet.és tetszett.főleg a Folt-tal folytatott párbeszédek. sok olyan könyvet olvastam már amiben az írónő megpróbálta megnevettetni az olvasót és nem sikerült. na itt sikerült;)
  nem az alkonyathoz viszonyítottam. igaz vannak hasonlóságok a két könyv között, de ez a többi mai könyvhöz képest igen csekély.
  a Twilight saga(összes része) és a Csitt Csitt is tetszett. De az Alkonyatot sokkal nagyobbra értékelem.

 19. Gina

  A bukott angyalokról már az előzetesben beszélnek.
  Nekem tetszik.
  Az viszont kevésbé hogy már mindent az Alkonyathoz hasonlítanak…

 20. Maryy

  Szerintem meg már a Rómeó és Júlia óta, “másolják” a dolgokat… és ennyi erővel mondhatnám az Alkonyatra is hogy, “hejj ez bizony R&J koppintás”! És miért kell mindent az Alkonyathoz hasonlítani?! Engem ez nagyon zavar már.. multkor pl. a Vámpírnaplókat szólták le, hogy tiszta Twilight és másolás! Csak egy a bökkenő, a Vámpírnaplók már ’91-ben megjelent! Szóval a vádaskodásokból már nagyon elegem van ilyen téren. Amúgy meg ez a könyv szerintem nagyon is jó, imádom az angyalokat, démonokat és a többit. 🙂

 21. Dóri

  Sziasztok!
  Szerintem nagyon jó a könyv, nagyon tetszett! Az Alkonyat és a Csitt, csitt biológia órás jelenete teljesen más sztem..csak abban hasonlít, hogy biosz órán vannak.. Szóval nekem sem tetszik, hogy ezt a könyvet az Alkonyathoz hasonlítják:) Teljesen különbözik a 2 könyv. És a vége..Nagyon izgi könyv volt tényleg:)

 22. Dóri

  Hát. végülis tetszett, de nem hiszem el, hogy a Twilight előtt íródott.
  annyira egyformák. Hát igen, ahogy itt veséztétek, a biosz órát. hát az is, meg a végén, hogy Jules, a gonosz a tesiterembe kergette a csajt(balett terem-twilight.majdnem ugyanaz) és,h a csaj majdnem meghal és a naaagy szerelme megmenti..akárcsak a twilightban. és igen, énis észerevettem,h az írónő, mintha saját magát írta volna bele Nora szerepébe,legalábbis a külsője leírása alapján.
  összeségében nem volt rossz, mert voltak benne nagyon izgalmas részek, de rossz,h már onnan kezdve,h Folt színre kerül tudtam,h ő egy bukott angyal. olyan kiszámítható dolgok voltak benne..ez sztem nem lesz olyan nagy szám, mint a twilight. be kell látni.

 23. Berta

  Szerintem a Csitt,Csitt nagyon jó könyv de az első fejezet nekem sem jött,be az alapján nem lehet megítélni a könyvet,a végén már nem is tudtam szólni olyan jó volt!3 óra alatt elolvastam és nagyon tetszett!

 24. Berta

  Szerintem a Twilighttal egy szinten van és nem is akarták titkolni előlunk h bukott angyal,ha akarta volna titkolta volna az íro.Biosz és tesiterem?!KOm ezen vagy fennakadva?!…semmi értelme.És minden könyvben megmenti a szerelmét a hős(majdnem mindben)és Nora meg is hal!!!!…csak visszajön.szerintem nagyon jó köny és Bella kétszer vagy inkább 10x olyan idegesítő mint Nora én nagyon utálom..Edward meg tul tökéletesnek van beállítva.Foltban azomban megvan az ami Damon Salvatoreban(ha vki ismeri a Vámpírnaplókat)az a rosszfiús nemtörődom vonzódás ami nekem nagyon tetszik,amikor nem veszed észre rajta h mit érez és az egész pasi olyan nemtörődöm ,de mégis gondoskodo és a végén megadja magát a szerelemnek!SZERINTEM NAGYON JÓ.

 25. terra

  Nekem nagyon tetszett az egyész történet!Bár tényleg hasonlít a twilightra…ez nem baj.Én is imádom Foltot(Még Damon-nél is sokkal pimaszabb…hihi)És olyan közvetlen.(ahh én elolvadok……………………………………..

 26. Sheelafox

  Hát én olvastam a könyvet, sikerült 3 nap alatt kivégezni csak a HÉVen ülve! Szal nekem nagyon tetszett annak ellenére, h télleg hasonlít a twilight-ra!
  Azonban minél többet hallom, h vmi előbb volt mint a Meyer könyvek mégis majdnem ugyanolyan a történet annál inkább keseredek el, ugyanis megfordult már a fejemben, h bszus lehet, h ez a Meyer nem is akkora forma, talán nem kéne ekkora dobra verni hiszen, azt is mondhatjuk, hogy sok könyvet elolvasott és azokat gyúrta eggyé.
  Ettől függetlenül én nagyon szeretem az alkonyat könyveket is, ezt meg imádtam szintén, csak egy kicsit csalódott vagyok.

  Nagyon tetszett a könyvben, h nem lehet rögtön az elején megállapítani h, ki a “rossz fiú” (bocsi de nem akarok lelőni semmi poént annak aki még nem olvasta el) Szép lassan vezet rá. Tetszett Folt misztikus alakja is és ez a Vee is hatalmas forma (kopp,kopp)

  Bocsi mégeccer senkit nem akartam leírni ez csak a szerény véleményem ettől még ugyanúgy ott leszek a következő mozifilmen is( Breaking Dawn)

 27. Denise

  nem akarok kötekedni de utána néztem a dolgoknak és a Becca hamarabb írta meg a Csitt, Csitt-et mint a Twilightos néni. a Kiadok mondták Beccának hogy írja át legalább a biológiát más órára de nem tette meg

 28. Mayerné Répási Adrienn

  Most ez a könyv jön az olvasós listámon.Érdekes,hogy itt is két pártra szakadnak az olvasó.
  Így még jobban kíváncsi vagyok milyen lesz…

 29. blackfairy

  Nekem nagyon tetszett a Csitt Csitt.Szerintem semmi köze nincs az Alkonyathoz.Mind a kettő jó,de már túlságosan felfújták az utóbbit.Ja és én is elfogadnék egy olyan angyalt,mint Folt.:D

 30. Adri

  Hát nekem iszonyatosan tetszett. Én totál beleszerettem ebbe a könyvbe. Sőt nekem még Vee is nagyon szimpatikus. Ja és elég távol áll az Alkonyattól, mert ez 100 jobb. Az Alkonyat trilógiákat is szeretem de nálam emez nyert. 😀
  A másik meg, hogy ebbe nincs az a túlzott imádat ami pl. bellánál van, hanem ez pont tökéletes. Van benne szerelem mégis nem olyan túlzottan. Engem ez is megfogott benne. Meg a történet is totál különbözik.
  Mind1 ez csak az én véleményem de az biztos, hogy a kedvenc könyvem lett <33

 31. Nida

  Nekem nagyon tetszik ez a könyv.Nagyon várom a folytatást.És egyébként úgy tudom a Csitt csitt előbb lett kész mint az Alkonyat.És meg is kérték az írónőt hogy írja át a biológia órát de erre nem volt hajlandó.(megértem)Szerintem is 100szor jobb az Alkonyatnál <3

 32. PrincessAurora

  Sziasztok!
  Tegnap olvastam el a könyvet, (4 óra alatt, szóval eléggé magával ragadott 😀 ) igazság szerint eleinte engem is zavartak az Alkonyat sztorira hajazó dolgok, de ha ettől elteikntünk szerintem nagyon jó könyv, bár a borító valóban lelövi a poént..
  Nem tudjátok véletlenül, hogy mikor jelenik meg a folytatása? Remélhetőleg a végén nem lesz Nora angyal, az már tényleg túlzás lenne 😀

 33. csikolita

  Én nem igazán láttam benne a Twilight-ot, sokkal inkább az Evermore-hoz hasonlítanám. (habár ezt biztos kevesebben ismeritek)
  Egy nap alatt elolvastam, szerintem igazán cselekmény dús volt és egyszerűen imádom Folt karakterét! 😀
  Csak ajánlani tudom, habár azzal egyetértek, hogy Nora hülyeségeitől a falra mászok. Az a kémkedés Folt munkahelyén… pff…

 34. Zsú

  Nem olvastam az összs kommentet de az elsőkből úgy vettem észre nem igazán teccik ez a könyv….Engem viszont határozottan elvarázsol,ha nem is annyira mint a Twilight…És a könyv előbb íródott mint a Twilight íg elég nehéz lehetett volna a koppintás….A véleményt miszerint nem jó a könyv elfogadom,de nem tartom jó ötletnek azért nem elolvasni a könyvet mert valakinek aki olvasta nem tetszett…Ha elég profi is a leírás…

 35. Véé

  Rövid és lényegre törő leszek: imádtam.
  Lehet a történet sablonos, de az is számít, hogyan van megírva. Nekem nagyon tetszett, és ha őszinte akarok lenni, én nem hasonlítottam a Twilight-hoz, már unom egyébként azt is, Bella karaktere rettentő idegesítő, olyan, mint egy életunt p… csaj. 😀 Nora-nak is voltak furcsa húzásai, de ő szimpatikusabb volt, mint Bella. Folt pedig teljesen belopta magát a szívembe, imádom. *.*
  Mielőtt megvettük volna, egy véleményt sem olvastam róla, csak a könyvesboltban találtam rá, a borítója eszméletlenül megtetszett. 2 nap alatt elolvastam, nem tudtam letenni. 🙂 Nekem tetszett, szerintem érdemes elolvasni. 🙂

 36. Christi.

  Én nem tudtam letenni. A twilight ehhez képest szerintem egy semmi. Ahogy az írónő ezt megírta.. szép.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *