Maggie Stiefvater: Borzongás - ShiverNa jó, megint egy ifjúsági regény, ismét egy trilógia első része, megint a könyvtárunk sikerkönyv polcáról, amit ennek megfelelően gyorsan el is kellett olvasni (bár most már 2 hétig lehet nálam, szóval azalatt csak belefér).

Grace egy Minnesotai kisvárosban, Mercy Falls-ban él, az erdő szélén, egy olyan erdő mellett, ahol farkasok tanyáznak. A lány különösen vonzódik ezekhez a bundásokhoz, holott meglenne az oka arra, hogy inkább féljen tőlük. Kislány korában ugyanis páran egy falkából lerángatták a hintájáról és magukkal cipelték az erdőbe, de jött egy különleges, sárga szemű állat, aki megmentette őt. Gracenek ettől kezdve különleges kapcsolata alakul ki ezzel a farkassal. Eltelik hat év és egy későőszi nap, a lány iskolájából megtámadnak és megölnek egy fiút a farkasok. A srác apja a város kiskirálya és bosszúhadjáratot hirdet az állatok ellen. Grace próbálja megakadályozni a vadászatot, de nem lehet biztos benne, hogy sikerrel járt és megvédte a farkasát. Hazatérve verandájukon egy meztelen fiút talál, akit meglőttek és akinek olyan sárga szeme van, mint annak a bizonyos szürke bozontosnak…

A Borzongás megint egy körbeajnározott könyv volt, amiről alapból azt gondoltam, hogy nem fog tetszeni. De aztán magába szippantott már az első lapokkal kezdve Stiefvater stílusa az egész regényt belengő szomorkás hangulat, az atmoszféra teljesen beszippantott. S meg kell hagyni, Sam ideális főszereplő: érzékeny, okos, kedves és egyáltalán igazán eszményi első nagy szerelem. Pedig teljesen ellentétesek: Grace a tiszta értelem, Sam pedig az érzelem. Pedig fordítva szokott lenni, hogy a lány az érzelmesebb és a fiú aki a reál tudományokért van oda. De kiegészítik egymást, s szerelmüknek csupán az az akadálya, hogy együtt töltött idejük véges. Külön jó volt, hogy az írónő felváltva szerepeltette narrátorként Sam-et és Grace-t. Így mindkettejüket jobban meg lehetett ismerni és kedvelni. Bár be kell vallanom, míg a lány kicsit halvány maradt, a fiú igazán belopta magát a szívembe.

Utólag végiggondolva van jó pár hiba a cselekményben, elvarratlan szálak és befejezetlen illetve túlságosan is gyorsan megoldott részek, de míg olvastam ezek fel se tűntek. Például, hogy Grace szülei mennyire nem törődnek a gyerekükkel, s fel se tűnik nekik, hogy hetekig egy személlyel többen laknak a házban. Persze így a legkönnyebb letudni a problémát, ami egy ifjúsági regényben a szülők szerepeltetése jelent. Meg még voltak benne apróbb hibák, a melegedéssel kapcsolatban különösen sok belekötni valót lehetne találni, de igazán nem éri meg ezen rágódni, hanem hagyni kell, hogy elsodorjon Stiefvater prózája, a versek, dalok és ez a keserédes szerelem.

Igazából kicsit sajnálom, hogy folytatásos lesz, trilógia és nyáron jelenik meg a második rész.

Eredeti cím: Shiver
Fordító: Gazdag Tímea
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Megjelenés: 2009 (2009)
Terjedelem: 326 p.
ISBN:  9789632452319

 

4 Stars
Oszd meg!