Menu Close

Stephenie Meyer: Alkonyat

alkonyatMivel minden hype-olt könyvet elolvasok előbb utóbb a híres Twilight se volt kivétel és bár elég régóta megkaptam már, mindig csak pakolgattam, mert annyira meg nem érdekelt, hogy rávessem magamat. De aztán megtörtént a dolog és ha lassan is, de elolvastam.

Szóval máris látszik, hogy engem nem sikerült beszippantania a könyvnek, sorozatnak, filmnek. Nem utálom, meg háborodtam fel rajta különösebben (bár ahogy olvastam a folytatások tartalmát, később talán jobban felhúzna a dolog), egyszerűen csak nem értem körülötte a felhajtást. Vagyis nagyjából meg tudom érteni, hisz mindenki volt tini, amikor álmodozott és bénáskodott és az álomfiúba volt titokban szerelmes, s micsoda csoda lett volna, ha az ember álmai valóra válnak. A regényben meg még van egy kis plussz is, hisz a szépfiúnak izgalmas titka van. Ha akkor olvasom mikor hasonló cipőben járok talán jobban megérint. Itt a szegény kis Bella, aki magányos, kétbalkezes-lábas, egy olyan városba költözik önként az apjához, amit nem szeret mert mindig esik az eső, s bár az új iskolában egész kedvesen fogadják, barátkoznak vele, sorbaállnak a fiúk nála, őt leginkább az bántja, hogy ott van a titokzatos Edward, aki már első találkozásukkor utálja, s ha a tekintete ölni tudna…. A lány persze szeretné tudni, ennek mi az oka és aztán kiderül, hogy Edward és fogadott családja bizony különleges: vámpírok, akikugyan vegák és nem táplálkoznak emberi vérrel, azért hatalmas lelkierőre van szükségük ahhoz, hogy ennek ellenálljanak. Bella pedig, hihetetlen illatával konstans kihívás a fiúnak, aki már vagy 100 éve 17 éves. Miután mindez tisztázódik nagy lesz a szerelem, s bár Edward állandóan óvja a lányt, hogy ő veszélyt jelent rá, akár meg is ölheti ha elveszti az önuralmát (tinikönyv, nincs szex a szerelmesek közt), Bellát semmi más nem érdekli mint hogy állandóan együtt legyenek és még az örökkévalóság is kevés lenne neki.

Lehet, hogy nem sokat használt Edwardnak, én előbb láttam a film plakátját és a trailereket, s míg a Bellát játszó színésznő nagyon tetszett, addig a sráctól a hideg rázott. Úgyhogy a könyvben se bírtam megkedvelni, nekem a túl szép, angyali külsejű fiúk, akiknek ragyogó fogsora van de jobban ingadozik a hangulata mint egy nőnek PMS alatt (ld még: IT Crowd: Aunt Irma visits) mindig gyanúsak voltak és inkább taszítottak.

Ami meg Bellát, a regény elbeszélőjét illeti, nagy jellemrajz róla se készül azon túl, hogy megtudjuk: vonzza a bajt, csetlik-botlik, s a szerelemért képes mindent feláldozni, elsősorban önmagát és sokat hazudik. Pedig az elején kijelenti, hogy nem hazudik valami jól ennek ellenére lépten-nyomon ellentmond ennek.  Komolyan nekem az tűnt fel, hogy rengetegszer mond valamit Edwárdnak aztán hozzáteszi, hogy elfordul, ne látszódjon az arca, meg reméli nem veszi észre, hogy…. stb.

Azonban nagyon tetszett, az a regény külalakja. Először is megtartották az ízléses eredeti borítót, ráadásul annak ellenére, hogy a kötet 500 oldalas volt végig kényelmesen lehetett nyitni, nem tört meg a gerince stb. Szóval csomagolásra mindenképpen csillagos 5. Ráadásul a fordítót is megválogatta a kiadó, Rakovszky Zsuzsa szerintem nem tehetett arról, hogy maga a stílus nem éppen olyan, amivel brillírozni lehet. Meyer egyszerűen fogalmaz, gyorsan olvasható (annak ellenére hogy nekem bár eleinte azt hittem pár nap alatt befalom mégis tartott egy hétig míg a végére értem), de a humort amit mindenhol kiemelnek a rajongók annyi minden más beharangozott erénnyel együtt szintén nem találtam meg a kötetben.

Részemről csak egy közepes könyv volt.

Eredeti cím: Twilight
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Fordító: Rakovszky Zsuzsa
Megjelenés: 2008 (2005)
Terjedelem: 504 p.
ISBN: 9789639708952

2 Stars

17 Comments

 1. Fruzsi

  Teljesen egyetértek. Én is azért olvastam el, mert annyira hype-olták, gondoltam, valami oka akkor csak van. Nem volt rossz könyv, nem mondom azt, hogy sajnálom, hogy elolvastam, de nem kavarta fel az érzelmeimet, és szerintem ha 15évesen olvasom, akkor sem lett volna nagyobb hatással rám. Én először a film előzetesét láttam, és utána hallottam csak a könyvről. Könyv elolvasása után rájöttem, hogy abba a 2perces előzetesbe képesek voltak mindent beletenni, ezért meglepő fordulat egyáltalán nem volt a könyvben számomra. Lehet, ha úgy olvashattam volna, hogy tényleg semmit nem tudok, akkor jobban tetszett volna. ( pl. 200 oldal után derül ki, hogy vámpír? amikor ezt már minden olvasó rég tudja? meg azon sem kellett izgulni, vajon összejönnek-e hiszen az is benne volt a filmelőzetesben. A legnagyobb spoiler pedig az egyik végső jelenet berakása volt) Rájöttem, hogy nem szeretem a kiszámítható könyveket,és itt minden fordulat várható volt, semmi megdöbbentő nem történt.

 2. Szilvi (borostyán)

  Lobo legalább megpróbáltad 😛 Nem baj az ha nem tetszik mindenkinek!

  Fruzsi, én még akkor olvastam a könyvet amikor itthon még azt sem tudták létezik, nemhogy filmelőzeteseket nézhettem volna… 😛 Nekem rengeteg meglepetés volt benne, tehát lehet abban valami amit írsz, hogy sok “poént megölt” a dolog. Nem tudom… de tény, hogy sok magyar azután ekzdett neki a könyvnek hogy látta a filmet vagy az előzetest. Nekik tetszett, tehát nem biztos, hogy a teljes ismertető miatt nem tetszett neked. Lehet, hogy csak nem a te stílusod és kész. 😉 Nem tetszhet minden mindenkinek.

 3. Ninetta

  nekem teljesen más a véleményem, ami persze nem gond 😀
  én imádtam a könyvet, az első betűtől az utolsóig, bár tény, hogy a filmet és trailert csak utána láttam, ez nagy előny, mert tapasztalatból tudom, hogy célszerű elöször a könyvet kivégezni és utána a filmet, különben nagy csalódás az egész 🙂
  én szeretnék egy ilyen edwardot 😀

 4. A

  Nekem elsősorban az tetszett, hogy Bella mesélte az egészet és így teljesen bele tudtam élni magam. Az is jó volt benne, hogy az elején nem történt túl sok minden és leírta, hogy mit gondol az átlagos dolgokról, mert mis is ugyan ezt tesszük minden nap. Amúgy meg én is imádtam a könyvet, 2x olvastam 🙂 A borító tényleg jó, és már várom az Újhold magyar megjelenését. És szerintetek a Midnight Sun jobb lesz?

 5. ültkrumpli

  Az egyetlen dolog, ami magával ragadott, az a borító volt. Az gyönyörű. De azzal a Vörös Pöttyös szöveggel együtt nagyot esett a szememben. A történet meg nagyon silány, a New Moon, amit a Twilightal együtt vettem, azóta is ott porosodik a szekrényben.

 6. anais

  A könyvvel egy nagy probléma van. A célcsoport kommuniklása.
  A magyar kiadó a kötet utolsó oldalain arról regél, hogy nők milliói – csitritől a matrónáig-, állnak a twiligh-hatás alatt. A könyvet ráadásul 16 éven felülieknek ajánlják, holott a szereplők még fiatalkorúak.
  35 évemmel szimplán kinőttem,akárcsak a 17 éves keresztlyányom. Ennyi.
  A film katasztrófális ezekkel a kis emo-vámpírkákkal 🙂
  Ha már vérszívók, akkor fekete tőr vagy true blood.

 7. Zsulice

  Lehet hogy valakinek nem tetszik …De azért ne itéljük meg …Szerintem nagyon jó könyv is meg a film is …Van akinek más az izlés világa de azért nem kell lehúzni…

 8. ximox

  Nekem tetszett,4x olvastam el eddig és imádtam.Nincs túl nagy mondanivalója és egy éjszaka alatt el lehet olvasni/nekem sikerült/ de nagyon tetszett ! <3

 9. Timca

  Nekem nagyon teccet én mondjuk még nem néztem meg a filmet először a könyvet akartam elolvasni…és nagyon nagyon jó 😀 akinek nem teccet így járt!

 10. Dori

  én 14 évesen olvastam el a Twilightot, barátnői ajánlásokra. Összes barátnőm oda meg vissza volt Edwardtól, a vámpíroktól és az új őrületnek. Nos, engem nem fogott meg. Bella karaktere irritált, ugyanúgy a New moon-ban. Mindenki rég rájött, mi történik a lány körül, de az írónő még húzta 200 oldalon keresztül. A Twilight annyira nem lopta be magát a szívembe, hogy a második részt nem akaróztam elolvasni, de egyik kedves barátnőm a kezembe nyomta, és mivel más könyvem nem volt (és azért egy kicsit kíváncsi voltam, miért áradozik róla még mindig mindenki) elolvastam. Jobb lett az előzeteshez képest egy picivel, de számomra még mindig nem az igazi. Tehát itt vagyok 15 évesen, és sok másik lánnyal ellentétben nekem nem Edward a tökéletes.

 11. Klaudy

  Én nemrég olvastam el, de nem lettem fanatikus. Néhány barátnőm nagy Edward-fan lett, engem viszont valahol irritált, annyira tökéletes volt. Mondjuk, ha belegondolunk, 100 éve volt csiszolni a technikáján úgy, hogy közben minden egyes nő gondolatát ismerte…

 12. Dine

  Én először láttam a filmet és kíváncsi voltam a könyvre. Ezek után irány a könyvtár, de azóta már megvan, mert annyira magával ragadott. Nem feltétlenül a vámpíris dolog, sokan ezen akadnak fenn, de nem erről szól hanem a szerelemről. Én sem tartozom a célközönséghez a 24 évemmel de ettől függetlenül az egyik legszebb könyv amit olvastam.:)

 13. Saphrina

  Szia! Nekem ugyan teljesen más a véleményem, viszont csak gratulálni tudok neked 🙂 Az első olyan ember, aki nem az előzetes látta után azt mondja: fúúj, ez szar, meg ne nézzétek/olvassátok stb…
  Az én véleményem: Nekem nagyon tetszett a könyv. Egyetlen bajom volt nekem is – láttam a filmet a könyv előtt. A 200 oldalas elhúzással nem értek egyet. Tetszett, mert számomra ez tette letehetetlenné a könyvet. (hiába láttam előtte a filmet) Felvetettétek a Midnight Sunt – én ennek egy diák által lefordított részét olvastam. Nagyon tetszett az is. Remélem, hogy Meyer be fogja felezni.

 14. lalala

  Én imádtam nagyon szeretem minden részét különösen a Mindignight Sun ami Edward szemszögéből ír le mindent.
  Úgy imádom minden részét hogy előtte már láttam a filmet.
  Az eggyetlen dolog ami elinte nem tetszett az az hogy Bella végülEdwardot választotta,jobban rültem volna Jacob-nak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *