alkonyatMivel minden hype-olt könyvet elolvasok előbb utóbb a híres Twilight se volt kivétel és bár elég régóta megkaptam már, mindig csak pakolgattam, mert annyira meg nem érdekelt, hogy rávessem magamat. De aztán megtörtént a dolog és ha lassan is, de elolvastam.

Szóval máris látszik, hogy engem nem sikerült beszippantania a könyvnek, sorozatnak, filmnek. Nem utálom, meg háborodtam fel rajta különösebben (bár ahogy olvastam a folytatások tartalmát, később talán jobban felhúzna a dolog), egyszerűen csak nem értem körülötte a felhajtást. Vagyis nagyjából meg tudom érteni, hisz mindenki volt tini, amikor álmodozott és bénáskodott és az álomfiúba volt titokban szerelmes, s micsoda csoda lett volna, ha az ember álmai valóra válnak. A regényben meg még van egy kis plussz is, hisz a szépfiúnak izgalmas titka van. Ha akkor olvasom mikor hasonló cipőben járok talán jobban megérint. Itt a szegény kis Bella, aki magányos, kétbalkezes-lábas, egy olyan városba költözik önként az apjához, amit nem szeret mert mindig esik az eső, s bár az új iskolában egész kedvesen fogadják, barátkoznak vele, sorbaállnak a fiúk nála, őt leginkább az bántja, hogy ott van a titokzatos Edward, aki már első találkozásukkor utálja, s ha a tekintete ölni tudna…. A lány persze szeretné tudni, ennek mi az oka és aztán kiderül, hogy Edward és fogadott családja bizony különleges: vámpírok, akikugyan vegák és nem táplálkoznak emberi vérrel, azért hatalmas lelkierőre van szükségük ahhoz, hogy ennek ellenálljanak. Bella pedig, hihetetlen illatával konstans kihívás a fiúnak, aki már vagy 100 éve 17 éves. Miután mindez tisztázódik nagy lesz a szerelem, s bár Edward állandóan óvja a lányt, hogy ő veszélyt jelent rá, akár meg is ölheti ha elveszti az önuralmát (tinikönyv, nincs szex a szerelmesek közt), Bellát semmi más nem érdekli mint hogy állandóan együtt legyenek és még az örökkévalóság is kevés lenne neki.

Lehet, hogy nem sokat használt Edwardnak, én előbb láttam a film plakátját és a trailereket, s míg a Bellát játszó színésznő nagyon tetszett, addig a sráctól a hideg rázott. Úgyhogy a könyvben se bírtam megkedvelni, nekem a túl szép, angyali külsejű fiúk, akiknek ragyogó fogsora van de jobban ingadozik a hangulata mint egy nőnek PMS alatt (ld még: IT Crowd: Aunt Irma visits) mindig gyanúsak voltak és inkább taszítottak.

Ami meg Bellát, a regény elbeszélőjét illeti, nagy jellemrajz róla se készül azon túl, hogy megtudjuk: vonzza a bajt, csetlik-botlik, s a szerelemért képes mindent feláldozni, elsősorban önmagát és sokat hazudik. Pedig az elején kijelenti, hogy nem hazudik valami jól ennek ellenére lépten-nyomon ellentmond ennek.  Komolyan nekem az tűnt fel, hogy rengetegszer mond valamit Edwárdnak aztán hozzáteszi, hogy elfordul, ne látszódjon az arca, meg reméli nem veszi észre, hogy…. stb.

Azonban nagyon tetszett, az a regény külalakja. Először is megtartották az ízléses eredeti borítót, ráadásul annak ellenére, hogy a kötet 500 oldalas volt végig kényelmesen lehetett nyitni, nem tört meg a gerince stb. Szóval csomagolásra mindenképpen csillagos 5. Ráadásul a fordítót is megválogatta a kiadó, Rakovszky Zsuzsa szerintem nem tehetett arról, hogy maga a stílus nem éppen olyan, amivel brillírozni lehet. Meyer egyszerűen fogalmaz, gyorsan olvasható (annak ellenére hogy nekem bár eleinte azt hittem pár nap alatt befalom mégis tartott egy hétig míg a végére értem), de a humort amit mindenhol kiemelnek a rajongók annyi minden más beharangozott erénnyel együtt szintén nem találtam meg a kötetben.

Részemről csak egy közepes könyv volt.

Eredeti cím: Twilight
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Fordító: Rakovszky Zsuzsa
Megjelenés: 2008 (2005)
Terjedelem: 504 p.
ISBN: 9789639708952

2 Stars
Oszd meg!