Menu Close

Carrie Fisher: Wishful drinking

Wishful DrinkingCarrie Fisher jó fej. Ezt már akkoriban gyanítottam, amikor láttam a Képeslapok a szakadékból című filmet, amit az ő regényéből adaptáltak. Holott én, mint annyian mások már csak azért is nagyon bírtam mert tök vagányan helyt állt abban a messzi messzi galaxysban, bármilyen pocsék frizutát is mért rá a sors (az ő esetében George Lucas). Ráadásul írt még vagy 3 regényt, ezek közül az Édes gyermekem meg  jelent magyarul is (ideje újraolvasni, mert már sokra nem emlékszem belőle), aztán meg szerepelgetett egyéb filmekben és rendszeresen doktorált filmforgatókönyveket sőt Paul Simon felesége is volt. Aztán amikor a Csillagok Háborúja 25 éves lett, az Empire (a kedvenc filmes magazinom) csinált egy csomó interjút és az ő szövegei voltak a legjobbak: jópofák és találóak. Szóval amikor megláttam, hogy újabb könyvet írt, ezúttal életrajzit, aminek ráadásul már a borítója is sokat mondó, azonnal tudtam, hogy nekem ez kell.

Az elmúlt pár évben Carrie Fisher egyszemélyes showjával, amolyan stand up comedy műsorral járja az USA-t, az életéről mesél benne, és a harcairól az alkohollal, drogokkal meg ami még jött és biza bár még csak 52 éves, jól kijutott neki sok mindenből. Íme így hirdette a műsorát:


Ez a könyv pedig igazából ennek a műsornak a leírt változata, csak éppen képekkel. Teljesen jól lejön belőle Fisher beszédstílusa, el lehet képzelni micsoda hatással lehet ez a nézőkre, amikor személyesen adja elő. Néhány hangosabban nevetgélős részt még el is ismételtem a páromnak (pl. hogy 15 évesen vibrátort kapott karácsonyra és hogy George Lucas arckifejezését vajon meg lehet-e változtatni) és szinte azonnal át tudtam adni magyarul amit olvastam, mert annyira magával ragadott az egész, hogy észre se vettem, angol az eredeti. Carrie Fisher hihetetlenül őszinte, nagyon jó meglátásai vannak az életéről, a betegségéről és az emberi kapcsolatokról, plusz kiválóan tud egyensúlyozni és találja meg a megfelelő arányt, hogy hol lehet viccelni és mikor jobb inkább az irónia vagy éppen komolyra venni a szót.

Egy ikon, akiben az ember nem csalódik, hanem inkább emeli előtte a kalapját. Carrie Fisher több mint két briós, csak kicsit sokat káromkodik.

4.5 Stars

4 Comments

  1. Szilvi (borostyan)

    Ez jól hangzik! Carrie Fisherből akkor kaptam egy humor szeletet, amikor (ha jól emlékszem) a Sikoly 2-ben vagy 3-ban – egy nyúlfarknyi percig szereplet – kigúnyolta saját magát… 😛

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *