Menu Close

J.D. Robb: Halálos idegen

J.D. Robbnak megint sikerült kicsit újítania a Halálos sorozaton, felépítésén. Ami valljuk be nem rossz teljesítmény, hiszen ez már a 26. kötet, s azt hiszem ez az, ami miatt nála nem érzem, hogy be kéne szüntetni a sorozat vásárlását.

2060-at írunk, Eve Dallas hadnagyot egy sportszergyártó cégvezető otthonába hívják, mert a házvezetőnő holtan találta munkaadóját, a prominens, kedvelt Thomas A. Andersont. A helyszínen minden jel arra mutat, hogy valami szerelmi légyott, kicsit perverzbe hajló játszadozás fordult rosszra. Eve-nek azonban valahogy nem tetszik az egész: az áldozatot mindenki kedvelte, szerette, hisz alapítványokat pénzelt, hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozott, nyugodt családi élete volt, a cége is sikeresen működött amúgy is barátságos nyílt ember volt. Ez a hirtelen kiderülő perverzió azonban véres posztó a médiának, azonnal ráharapnak, s a nyomozónak mielőbb ki kell derítenie ki volt a gyilkos.

Ami itt most különleges, hogy már elég korán megtudjuk ki a gyilkos, mert Eve megérzi, de a nyomozás itt nem áll meg, sőt ez után jön a nehéz feladat: kitalálni miért és hogyan tette, s mindezt rá is kell bizonyítani a gyilkosságot. Felvonulnak hát a jól ismert szereplők, hogy segítség Eve-t a nyomozásban.

J.D. Robb megint csak egy nagy példakép, Hitchcock (és Patricia Highsmith) előtt emeli meg a kalapját, mint a sorozat egyik szerintem legjobb darabjában, nagy kedvencemben, A Halál szemtanúiban. S igazából az eredeti címet (Strangers in Death) magyarra is a Halálos idegenek címmel kellett volna lefordítani, hogy egyértelműbb legyen az utalás.

 

4 Stars

2 Comments

  1. Lobo

    Ó igen, az egész sorozat ilyen borzalmas borítókkal büszkélkedhet. Ha nem olvastam volna már előre róla csak jókat soha nem állok neki olvasni. Pedig az hiba lett volna

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *