Menu Close

Alice Hoffman: Átkozott boszorkák

Amikor az Átkozott boszorkák című filmet bemutatták nálunk kíváncsi lettem volna a regényre is, de akkor még nem volt elérhető. Most azonban már magyarul is olvasható Alice Hoffman egyik legnépszerűbb könyve.

Főszerepben egy testvérpár, Sally és Gillian Owens akik korán árvaságra jutva két nagynénjüknél nőnek fel. Csakhogy a kisvárosban ahol az Owens nővérek élnek, boszorkánynak tartják őket. Ezért aztán a lányok élete nem éppen egyszerű, s mind a ketten másképp dolgozzák fel. Sally csak szeretne beilleszkedni, normális életre vágyik, a csodaszép Gillian pedig nem találja a helyét, de abban mindketten egyetértenek, elnézve a sok szerelmes asszonyt, akik nappal messzire kerülik a néniket de esténként felkeresik őket, hogy szenvedélyeikre valamilyen megoldást kapjanak, hogy a szerelem veszélyes és ők sose lesznek szerelmesek.
Gillian 18 évesen megszökik, s megfogadja, sose tér vissza a nénikhez. Sally férjhez megy, gyermekei
születnek, ám amikor megözvegyül elköltözik a kisvárosból és egy új közösségben illeszkedik be, s igyekszik lányait úgy nevelni, mint bárki más. Csakhogy a történelem szinte kísértetiesen ismétli önmagát a gyerekekben, hiszen Antonia után bomlanak a fiúk, Kylie pedig magának való gyerek. Ráadásul megjelenik Gillian is, aki úgy érzi, túl kell lépnie legutóbbi pasiján, ám Jimmyt nem tudja elhagyni,
ugyanis a férfi útközben meghal, s a nővérek szeleburdin cselekszenek jó ügy érdekében, de ezzel az eseménnyel sok mindent megváltoztatnak környezetükben és maguk se tudnak ellenállni az elemi erőknek.

Alice Hoffman regénye mint egy modern mese, talán a Gabriel Garcia Marquez féle mágikus realizmus irányvonalat képviseli, prózája telt, élvezet olvasni, szinte odaképzeli magát az ember a forró nyárba, érzi a vadul burjánzó orgona illatát és feltétlenül elvarázsolt engem is az Owens lányok kétszáz éves bűbája. Ja és a regény sokkal jobb, mint a belőle készült aranyos, de feledhető vígjáték.

4.5 Stars

4 Comments

  1. Nóri

    Én az Itt a Földönt olvastam, az is nagyon jó könyv, bár elég komor, az Üvöltő szelek története egy modern amerikai kisvárosba helyezve.
    Ezt a könyvet pont azért nem mertem megvenni eddig, mert a film nem igazán tetszett, de lehet, hogy teszek vele egy próbát, ha már ilyen jókat írtál róla.

  2. Nóri2

    Igen a 13. boszorkány is nagyon jó,sokszor amikor ezt a könyvet olvasom akkor emlékesztett az utóbbira!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *