Menu Close

A.J. Pearce: Kedves Mrs. Bird

Amikor eredetileg megjelent A.J. Pearce bemutatkozó regénye, a kívánságlistámra tettem, mert nagyon jókat olvastam róla, s igazán az keltette fel az érdeklődésemet, hogy a Krumplihéjpite Irodalmi Társaság-hoz hasonlították. S bár ez nem levélregény, bár levelezés nagyon komolyan van benne, talán leginkább a hangulata és a közvetlen stílusa az, ami miatt egy lapon lehet Shaffer és Barron regényével emlegetni.

Emmeline Lake újságíró szeretne lenni, sőt arról álmodik, hogy haditudósító lesz. Elvégre 1940-ben, Londonban játszódik a regény, amelyet éppen éjszakáról éjszakára bombáznak. Emmy titkárnősködik egy ügyvédi irodában, másodállásban pedig önkéntes telefonközpontos egy tűzoltóállomáson, ahová befutnak a különböző hívások a bombázásokat követően. De úgy érzi, hogy ennél többet kellene tennie a háborús helyzetben, ezért aztán nagyon megörül, amikor talál egy álláshirdetést, amelyben egy neves újsághoz keresnek gyakornokot. Úgy érzi, eljött az ő ideje, hamarosan már a harcmezőkről fog tudósítani. Csakhogy az állás pont nem annál a lapnál van, amire gondolt, csak az anyavállalat női magazinjánál és a feladat nem más, mint gépelés. Méghozzá a híres, hírhedt Mrs. Henrietta Bird keze alá kell dolgozni, aki a Woman’s Friend régi, neves lapjánál nem csak főszerkesztő (bár a konkrét szerkesztői munkát egész más látja el), a Henrietta Segít tanácsadó rovatot vezeti. Ennek ellenére Emmy nem hátrál meg, elvégre így is legalább egy újságnál dolgozhat, csakhogy nagyon csalódik, amikor megismerkedik Mrs. Bird metódusával. Ugyanis hiába érkeznek tucatszám tényleg tanácsot, ötletet kérő levelek az ország mindenféle sarkából, van egy bizonyos szempontrendszer, amely alapján a leveleket elő kell válogatni, mert Henrietta csak egy szűk kérdéskörre hajlandó nyomtatásban választ adni. Márpedig olyan idők járnak, amikor rengeteg változik a világban és bizony a hátországban is. Emmy kétségbeesett leveleket olvas olyan nőktől, lányoktól, asszonyoktól akik magukra maradtak, vagy éppen elveszítettek valakit a háborúban, problémáik vannak az ország hadi helyzetéből fakadóan: nagyobbak és kisebbek egyaránt és úgy gondolják, hogy a Woman’s Friend tényleg baráti tanáccsal fogja ellátni őket. Csakhogy ezeket a problémákat Mrs. Bird konkrétan lesöpri az asztaláról a szemetesbe. Emmy viszont úgy érzi, segítenie kell, úgyhogy titokban válaszol néhány levélre, s hamarosan elszalad vele a ló …

A regény azonban nem csak Emmy az újságnál betöltött szerepéről szól, hanem benne van az is, hogy milyen volt az élet Londonban ezekben az években. A.J. Pearce a leveleken keresztül még a vidéki életbe is ad nekünk betekintést, hogy mennyire nehéz lehetett akkoriban otthon maradni nőként, megállni a helyét bárkinek a háború nehézségei között. S nagyon könnyen és gyorsan lehet olvasni a történetet, egyáltalán nem felületes a világ, amit mutat. Különösen érdekes és izgalmas, amikor Emmy munkájáról van szó a tűzoltóállomáson, hogy mennyire fontos feladatuk volt a telefonközpontban is és hogy milyen nehéz is volt dolgozni és segíteni, miközben minden éjszaka bombák hullottak a városra. Ugyanakkor benne van az is, hogy a fiatalok akkor is fiatalok maradtak: Emmy és barátnője Bunty életében az udvarlók és a szórakozás is jelen van. Fontos és szívszorongató az ő kapcsolatuk és a felmerülő problémáik, konfliktusaik ábrázolása is. Amikor Emmynek szembe kell néznie a tetteivel és be kell látnia a hibáit, s meg kell próbálnia azokat jóvátenni, nagyon együtt tudtam vele érezni és szurkoltam, hogy sikerüljön rendezni a sorait.

Bár a romantika is helyet kap a regényben, számomra inkább arról szólt Emmy története, hogy milyen volt az élet a háború idején azok számára, akik nem harcoltak s külön élveztem, hogy bepillanthattunk egy korabeli magazin és dolgozóinak életébe. Mivel a regénynek most jelent meg a harmadik kötete angolul, nagyon remélem, hogy folytatni fogja a kiadó itthon is, mert érdekel, hogy hová veti a sors Emmyt és társait.

 

Blogturné

Amanda-Jane Pearce eredetileg 2018-ban megjelent első regényében a II. világháború Londonjába kalauzolja olvasóját. Ezen belül is egy női magazin szerkesztőségében találjuk magunkat, ahol a konzervatív Mrs. Bird szigorúan válogatja meg, milyen témájú olvasói levelekre válaszol rovatában. De vajon hogy kerülnek be mégis kényes levelek a lapba? S melyek is pontosan ezek a kényes levelek? Tarts a Blogturné Klub három bloggerével, járj utána a rejtélynek, s a turné játékán megnyerheted a kötet egy példányát az Alexandra Kiadó jóvoltából!

Fülszöveg

London, ​1940: a Luftwaffe bombái könyörtelenül záporoznak a városra. Az ügyvédi irodában titkárnősködő Emmy Lake ki akarja venni a részét a háborús erőfeszítésekből, ezért esténként önkéntes munkát végez a tűzoltóságnál. Ám amikor meglát egy álláshirdetést egy nagy londoni lapnál, egyszerre megvalósíthatónak látja álmát, hogy női haditudósító legyen.
Hamar kiderül, hogy valójában a tekintélyes tanácsadó rovatot vezető Henrietta Bird gépírójának vették fel, Emmy csalódása pedig nem ismer határokat – különösen azért, mert Mrs. Bird minden kellemetlenséget tartalmazó olvasói levelet a kukába hajít. Ám amikor egy bizonyos Wendyért elhagyja szerelme, a háború pedig egyre nagyobb rombolást okoz az országban és az emberek életében, a megrendítő leveleket olvasva Emmy rájön, hogy nagyon is fontos feladata van: neki kell válaszolnia ezeknek a segítséget kérő nőknek. Természetesen Mrs. Bird nevében, és természetesen Mrs. Bird tudta nélkül.
A. J. Pearce elbűvölő és ellenállhatatlan bemutatkozó könyve a London bombázásának rettenetét is híven ábrázoló történelmi regény, amelynek főhőse hiába akar hátat fordítani a férfiaknak és a házasságnak: nem menekül a szerelemtől sem.
Kiadó: Alexandra Kiadó
Fordította: Kiss Viktória
Terjedelem: 384 oldal
Műfaj: történelmi
Megrendelés

Nyereményjáték

Mostani játékunkban olyan regények nyomába eredünk, melyek történetének fontos szereplője az újságíró vagy az újságírás. Minden állomáson találtok egy-egy idézetet az adott könyvből. A feladatotok pedig az, hogy a könyv (magyar) címét beírjátok a Rafflecopter megfelelő sorába.

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladványom

Az a legnagyobb írói erény, ha valaki egy jól megírt történettel képes rabul ejteni az olvasót. Kiragadja a való életből, és egyenesen a szereplők legbelső világába repíti.

a Rafflecopter giveaway

Turné állomásai

08.09. Szembetűnő
08.11. Pandalány olvas
08.13. Olvasónapló

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *