Menu Close

Mary Nichols: Találkozunk még

Az elmúlt időszakban amikor világháborús történeteket olvastam, vagy éppen láttam (s igen, a Wonder Womant is ide gondolom) főleg női szemszögből, azok eléggé bejöttek, úgyhogy az amerikai változatok után érdekelt egy angol történet is végre. Mary Nichols könyve pedig pont kapóra jött: elvégre van benne londoni bombázás, kitelepítés, kódfejtés, ellenállás.

Sheila Phipps élete darabjaira esik, amikor a londoni bombázások során egy éjszaka alatt veszíti el a családját. Bár makacsul hisz abban, hogy legalább az egyik öccse túlélte az eseményeket, kénytelen vidékre költözni egyetlen rokonához. Constance néni sose tartotta a kapcsolatot húgával, a lány anyjával, sznob és magának való asszony, Sheilát se látja szívesen. Még szerencse, hogy ott van albérletben nála Lady Prudence Le Strange, aki a Bletchley Parkban dolgozik. A két fiatal társadalmi ellentéteik ellenére hamar összebarátkozik, s bár Prue munkája titkos, még a családjának se mesélhet róla, szerez egy kézbesítői állást Sheilának is. A lány hamarosan magára talál és önbizalma is megnő, amikor kiderül, hogy tehetséges énekes. A háború azonban mindkettejük életébe komolyan beleszól. Shelia nyomoz az öccse után, Prue kódokat tör, de a családjának tagjai és a lányok barátai is kiveszik a maguk részét a háborús erőfeszítésekből: hátországot erősítik, bombázókat irányítanak, harcolnak nyíltan vagy éppen a francia ellenállást segítik. A nagy kérdés, hogy a sok veszteség és nehézség ellenére sikerül-e megtörnie a lányok szellemiségét, vagy kitartanak a végsőkig.

Egészen a 80-as évekig nem lehetett arról beszélni, hogy mi is történt a Bletchley Parkban, ahol többezren dolgoztak és mindenkinek tartania kellett magát a nyilatkozathoz, amit aláírattak vele, hogy soha sehol senkinek nem beszél arról, mi volt a munkája. Márpedig sokféle ember dolgozott ott, nem csak katonák, de kódfejtők, matematikusok, nyelvészek, fordítók, tanárok és egyéb civilek is: szakácsok, postások, motoros hírvivők. Sokan voltak közöttük nők is, Mary Nicholls innen vette az alapötletét a regényéhez. De a lányok ottani munkája csak az egyik aspektusa a történethez. Igazából mindent felölel és majdnem mindenről olvashatunk, ami egy nagyívű háborús sagában előfordulhat. De főleg arról, hogy a második világháború mennyire rányomta bélyegét mindenkinek az életére, akár volt köze konkrétan a harcokhoz, akár csak a hátországban volt kénytelen vigyázni arra, hogy legyen elég krumplija a télre.
Nem éppen az a pörgős és magával ragadó történet volt, amire számítottam. Talán pont az volt a gond, hogy kicsit sok minden került bele a regénybe és bár az események érdekesek és izgalmasak voltak, a karakterek és az ő érzelmeik nagyon nem akartak megelevenedni a könyv lapjain. Ugyanakkor volt benne sok olyan esemény és történetszál is, ami meglepőre sikerült és az ember nem is gondolná, hogy bizony a 20. század közepén is küzdöttek vele az emberek, pedig tuti, hogy már akkor is előfordult poszttraumás stressz zavar vagy éppen gyermekágyi depresszió. Csak éppen ezek azok a dolgok, amikről soha senki se beszélt, pláne nem írtak róla csak éppen szenvedtek tőle az emberek, esetleg áldozatai voltak a betegségnek.

Eredetileg azt vártam, hogy egy romantikusabb történetet fogok olvasni magával ragadó szereplőkkel, addig pont a szereplők hagytak hidegen, viszont a történeteik és a háború hatása a hétköznapi hősökre lekötött annyira, hogy a regénnyel végülis kellemes körülmények között váltunk el egymástól.

Blogturné

A General Press Kiadó gondozásában jelent meg Mary Nichols legújabb történelmi regénye, a Találkozunk még, melyben ismét olyan fantasztikus nőkkel ismerkedhetünk meg, akik megállták helyüket a II. világháború viszontagságai közepette. Hogy változtatja meg egy bombatámadás egy fiatal lány életét? Hogyan szolgálhatja hazáját egy előkelő, tanult hölgy a háborúban? Tarts velünk a négy állomásos blogturnén, ismerkedj meg a történettel és a turné végén megnyerheted a könyv egy példányát!

Fülszöveg

1940 őszén, a London ellen indított légi háború első napjaiban Sheila Phipps egyetlen délután alatt elveszíti a családját. Az otthona lebombázása után a nagynénjéhez, Constance Tranterhez kerül Bletchley-be. Szerencsére nem marad magára az ellenséges özveggyel: az asszony albérlője, Lady Prudence Le Strange a szárnyai alá veszi az árván maradt lányt, még állást is szerez neki. Nem is akárhol: a Blecthley Park szigorúan titkos hadi létesítményében, ahol a kódfejtők az idővel versenyt futva próbálják feltörni a német Enigma rejtjeleit. A két lány mindennapjait titkok szövik át, a munkájukról senkinek sem beszélhetnek. De nem csak ők bizonyulnak sikeresnek a titkok megőrzésében: Constance is elhallgat valamit a lányok elől, ami alapvetően befolyásolhatja a jövőjüket…
Mary Nichols új regényében a hadi szolgálatot teljesítők mindennapjaiba kíséri az olvasóit. Sheila és Prue ugyanolyanok, mint a korukbeli fiatalok; szórakozni és szerelemre vágynak. A háborús évek alatt szövődő szerelmeket azonban beárnyékolja a forgandó hadi szerencse. Vajon sikerül Sheilának tisztázni magában udvarlója iránti érzéseit, mielőtt túl késő lenne?

Kiadó: General Press Kiadó
Eredeti megjelenés: 2015.
Hazai megjelenés: 2018. Aug. 1.
Terjedelem: 356 oldal
ISBN: 9789634521518
Fordította: Pejkov Boján

Megrendelés

Nyereményjáték

Mary Nichols regényeiben a II. világháború, a női sorsok és persze, a romantika áll a középpontban. Nyereményjátékunkban a szerző további könyveire is szeretnénk felhívni a figyelmeteket. Minden állomáson találtok egy-egy fülszövegrészletet. A feladat, hogy a Rafflecopter megfelelő sorába írjátok be az idézett könyv címét.

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladványom

Lady ​Helen Barstairs egy előkelő angol grófi család egyetlen leánya. Szigorú neveltetésben részesült, majd fiatalon megismerkedett későbbi férjével, akiről mindenki úgy gondolta, hogy nagyszerű parti egy eladósorban lévő lány számára. Az első világháború miatt azonban nem nyílik lehetőségük arra, hogy jobban megismerjék egymást: az ifjú férj hamarosan a franciaországi frontra utazik.

a Rafflecopter giveaway

Turné állomásai

08.28. – Szembetűnő
08.29. – Betonka szerint a világ…
08.31. – Olvasónapló
09.02. – Kelly és Lupi olvas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *