Menu Close

Martha Hall Kelly: Orgonalányok

Még gyerekkoromban volt egy korszakom, amikor faltam a második világháborús regényeket. Úgy gondoltam, hogy Alistair MacLean a legkirályabb és barátnőmmel idézgettünk egymásnak a Kémek a Sasfészekben című regényből. Csak jóval később jöttem rá, hogy mi hiányzott korábban mindig a narratívákból: a nők szerepe. Szerencsére az utóbbi években egyre több olyan regény akad a kezembe, ahol ezeket a hiányokat orvosolják és az Orgonalányok is ebbe a sorba tartozik. Az idei nagy kedvenc A vadásznő után elég volt csak annyit hallanom a regényről, hogy második világháború és három női sors fonódik össze benne, s nekem ez éppen elég volt ahhoz, hogy jelentkezzek elolvasni.

1939-ben Caroline Ferriday akinek bármennyire is jó neve és öröksége van úgy tűnik pártában maradt, hiszen elmúlt már 35 éves. De nem esik kétségbe, elfoglalja magát: önkéntesként dolgozik a New Yorki francia konzulátuson, ahol egyre nagyobb szükség lesz a munkájára és a jótékonykodási tevékenységére, ahogy telnek a hónapok és a semleges Amerika egyre kevesebb vízumot ad ki külföldieknek. A frissen végzett orvos, Herta örömmel vállal el egy megbízást az egyik német üdülővárosban, ahol az átnevelő táborban végre azt csinálhat, amit szeretne, de amit nőknek tiltanak a náci Németországban: operálhat és a sebészetet gyakorolhatja. A német hadsereg eléri a lengyel Lublint is, ahol a fiatal Kasia a cserkészeknél tanult dolgait az ellenállásban próbálja kamatoztatni, mikor is elkapják és letartóztatják, de nem csak őt, hanem a nővérét, barátnőjét és édesanyját is, s mindannyiukat egy koncentrációs táborba viszik, Ravensbrückbe. Míg dúl a második világháború, Caroline ott segít ahol tud, Herta mindenáron gyakorolja a hivatását, a lengyel lányokból pedig “Nyulak” lesznek, akiken azokat a bizonyos titokzatos kísérleteket hajtják végre az átnevelőtáborban.
De a regény nem áll meg a háború végénél, hanem pont utána fonódik igazán szorosan össze a három nő sorsa.

Természetesen Kasia története volt az, amit a legösszeszorultabb gyomorral kellett olvasni, mert ha ő az elbeszélő, sejteni lehet, hogy végig kísérhetjük a történetét, de ez nem azt jelenti, hogy könnyű a szenvedéseiről olvasni. S miután azt hittem, hogy a legrosszabbon túl lesz, ha kikerül a szögesdrót mögül, még mindig rengeteg küzdelem vár rá. Főleg, hogy egyszerűen nem tud megbocsátani saját magának, mert úgy érzi, mindenkit ő sodort bajba. Éppen ezért nem megy neki a beilleszkedés a háború utáni életbe, ráadásul a kommunizmus előretörése Lengyelországban nem segít a gondjain. Egészen addig, amíg nem találkozik Caroline-nal. Az amerikai nő a háború után segít eltűnt embereket megtalálni, teljesen önzetlenül teszi s helyezi szinte mindenki jólétét akár saját boldogsága elé is. Amikor tudomást szerez a Nyulak létezéséről és arról, hogy mennyire nem kaptak kártérítést meg nem foglalkoztak velük túl azon, hogy tanúskodhattak a megnyomorítóik ellen, felkarolja az ügyet. Kasia az ő unszolására, felnézve rá jut el addig, hogy végre megbékéljen a háborús szerepével és megbocsásson magának.

Az utószóból kiderül, hogy a három narrátor közül kettő valós személy volt. Caroline Farraday-ről és tevékenységéről azonban csak kevesen hallottak és bevallom Oberhauser neve nekem nem mondott semmit, pedig őt legalább az orvosperekből lehetett ismerni és megemlítették a Rose Under Fire című regényben is. Kasia története azonban több emberéből lett összegyúrva. A lengyel szál a regény legerőteljesebb része. Eleinte nem is értettem, Caroline mit keres a történetben, annyira felületesnek tűnt a szerepe, de az utószóban a szerző bevallja, hogy ő volt az inspirációja a regénynek. De még így is nagyon sokáig csak melodrámai az ő vonulata, egészen a világháború végéig, ahol értelmet nyer a szerelmi szál is, ami eléggé langyosnak tűnt, mert így derül ki a nő miben igazán erős. Innentől, s főleg amikor már Kasia is feltűnik Caroline köreiben lesz igazán az amerikai asszony is végre izgalmas és csodálatra méltó karakter. Ami pedig Hertát illeti… igazán nehéz eset egy ilyen alakot megírni: érezhetően Martha Hall Kelly-nek se igazán sikerült jó fogást találni rajta. S bár elhint néhány izgalmasnak ígérkező motívumot vele kapcsolatban, nem meri azokat nagyon boncolgatni, talán mert attól tartott, hogy akkor meglátnánk az emberi arcát is, márpedig ez az, amit az ő esetében nem szabad.

Összességében egy nagyon magával ragadó, olvasmányos történetet írt meg Marha Hall Kelly, tuti alaposan utánajárt a dolgoknak. A háború utáni Lengyelországban játszódó részek alapján nem is gondolnánk, hogy ő ízig vérig amerikai szerző. Annyira jól megragadta az akkori életet, azt hogy miképpen próbálkoztak a túlélők beilleszkedni a hétköznapokba, nem is gondoltam volna, hogy a megrázó tábori részek után még lesz, ami legalább annyira felkavaró a regényben.
Az előbb emlegetett hibák igazán nem zavaróak olvasás közben amúgy, mert rengeteg szempont, kétség és kérdés valójában csak azután merült fel bennem, hogy elkezdtem gondolkozni, mit írjak a recenziómba. Ugyanis alapjában nagyon örülök, hogy elolvashattam ezt a regényt. Senkit se rémítsen el az oldalszám nagyon magával ragadó a stílusa és gyorsan lehet olvasni!

S szükségünk van minden ilyen történetre, hogy soha ne felejtsük el azokat a dolgokat, amik a második világháborúban történtek.

Blogturné

Martha Hall Kelly magával ragadó regényét egy valódi hősnő élete ihlette és három különböző hátterű és származású nő életútja találkozik a lapokon. Szerelem, háború, titkok, jóvátétel a földrészeken átívelő történetben.
Tartsatok a Blogturné Klub bloggereivel és nyerjétek meg a könyv egyik példányát a kiadó felajánlásából!

Fülszöveg

gaz ​történeten alapuló regény egy amerikai nőről, aki segítette a náci orvosi kísérletek áldozatait.
Caroline Ferriday, a jó családból származó New York-i lány minden idejét leköti a francia konzulátuson betöltött állása, de világa véglegesen felfordul a háború baljós előestéjén, amikor 1939 szeptemberében Hitler hadserege megszállja Lengyelországot, majd következő célpontjául Franciaországot szemeli ki.
Caroline-tól egy óceánnyi távolságra egy lengyel kamaszlány, Kasia Kuzmerick gondtalan ifjúsága szertefoszlik, és küldöncként egyre jobban bevonódik a földalatti ellenállás tevékenységébe. Figyelő szemek kereszttüzében és gyanakvó szomszédokkal körülvéve egyetlen hibás lépés is szörnyű következményekkel járhat.
A fiatal, becsvágyó orvosnő, Herta Oberheuser számára egy kormányzati orvosi állásról szóló hirdetés jelentheti a kiutat kilátástalan életéből. Az állás elnyerése után azonban a náci titkok és hatalmi játszmák férfiak irányította világának csapdájában találja magát.
E három nő életútja találkozik, amikor megtörténik az elképzelhetetlen, és Kasia a hírhedt ravensbrücki náci női koncentrációs táborba kerül. Történetük földrészeket ível át – New Yorktól Párizsig, Németországig és Lengyelországig –, amikor Caroline és Kasia igazságot próbál szolgáltatni azoknak, akikről a történelem elfeledkezett.
Az Orgonalányokkal Matha Hall Kelly figyelemreméltó regényt szentel néhány elfeledett nőnek, és az ő szerelemért, szabadságért és második esélyért folytatott küzdelmüknek. A történet magával ragadja az olvasót, aki az utolsó oldalakig azonosul a szereplőkkel, és az igazságot keresi. A szerző erőteljes bemutatkozó regénye, amelyet egy valódi második világháborús hősnő élete ihletett, hihetetlen történetet tár elénk szerelemről, jóvátételről és évtizedekig rejtegetett szörnyű titkokról.
Kiadó: Könyvmolyképző
Eredeti cím: Lilac Girls
Fordító: Felföldi Edit
Megjelenés ideje: 2019. november 5.
Terjedelem: 624 oldal
Kötés: puhatáblás
ISBN: 9789634575085
Megrendelés

Nyereményjáték

A játékban ezúttal a II. világháború idején játszódó filmek címeit keressük. Minden állomáson találtok egy képet, amely alapján ki kell találnotok, melyik alkotásra gondoltunk.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladványom

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai

11/18 A Szofisztikált Macska
11/20 Csak olvass!
11/22 Sorok között (Extra)
11/24 Kelly és Lupi olvas
11/26 Olvasónapló

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *