Menu Close

Clare Pooley: Rendhagyó ​szabályok ingázáshoz

Nem olvastam Clare Pooley előző regényét az Őszinte szavakat, de elég jó ajánlásokat kapott ahhoz, hogy amikor kiderült, következő regénye is megjelenik magyarul már nem szalasztottam el az alkalmat. S valóban kaptam egy kedves regényt arról, hogy néha meglepően kellemesen végződhet ha az ember megszegi a saját szabályait.

Iona Iverson már közel három évtizede utazik ugyanazon a szakaszon végállomástól végállomásig a munkahelyére egy női magazinhoz ahol tanácsadó rovatot vezet. Megvan a rutinja, a kedvenc helye és követi az ingázás kimondatlan szabályait, hogy magában elnevezheti azokat az embereket akiket gyakran lát de nem szabad megszólítani őket. Egyik reggel azonban a szemközt ülő férfi majdnem megfullad, egy másik utas kisegíti és előbb-utóbb többen is beszédbe elegyednek egymással. Iona később már direkt keresi ezeknek az embereknek a társaságát, eleinte talán az is motiválja, hogy mivel munkahelyén éppen durván utalgatnak rá, hogy elszállt felette az idő (pedig csak 57 éves) és nem tud lépést tartani a modern világgal, az útitársai között vannak fiatalok, akik talán rávilágíthatnak pár dologra. Mint például a csinos, reklámszakmában dolgozó Emmie, Sanjay az ápoló, vagy éppen Martha a középiskolás lány de David, Piers vagy Jake is érdekes emberek. Így aztán fokozatosan ahogy egyre többet beszélget ezekkel az emberekkel, különleges kapcsolat, barátság kezd kialakulni közöttük, s ezek a random idegenek, akik egy kocsiban szoktak utazni, segíteni is tudnak egymáson. S amikor Iona életében merülnek fel nehézségek, őt is van aki felkarolja …

Érdekes mód a fülszövegből és a borító alapján úgy gondoltam, valami chick-lit lesz ez a könyv, de nem, annál jóval tartalmasabbat kaptam. Clare Pooley nagyon ügyesen rövid fejezetekben, sok szereplő nézőpontjából bontja ki az eseményeket, így nagyon hamar és alaposan megismerkedhetünk mindenki hátterével és élvezhetjük, ahogy ez a fura baráti társaság kialakul. Ami azért a fülszöveggel ellentétben nem varázsütésszerűen történik, mert mindenkinek idő kell, hogy engedje, más is beleláthasson az életébe, ne csak az olvasó, de Iona is 😊 Egyáltalán nem felszínes a történet, mert szó van benne sok olyan problémáról ami abszolút aktuális: a kiöregedésről, leépülésről, pánikbetegségről, internetes zaklatásról, gázlángozásról, életközépi válságról, házasságok buktatóiról. A szereplők élete tehát nem egyszerű és bár nagyjából a könyv végére megnyugvást kapnak, de azért vár rájuk küzdelem és nem minden esetben kézenfekvő, egyszerű a megoldás.

Nagyon bejött ahogy kiderül, hogy ne ítéljünk első látásra, mert kiderülhet, hogy a gondtalanul jómódúnak tűnő emberek is cipelhetnek komoly terheket, viszont az is biztos, hogy ha segítséget kérünk, nyújtunk és esetleg el is fogadjuk akkor sok pozitív változás történhet az életünkben.

Bár alapvetően felemelő és így leírva kicsit túlzottan is nyálasnak tűnik a történet, de igazából nem az, mert ahogy említettem a nehézségek amikkel a szereplők szembenéznek elég valósak és majd mindegyik akár nekünk is ismerős lehet, szóval sikerül Clare Pooley-nak földhöz ragadtnak maradni. Az pedig, hogy a végkifejlet szinte mindenki számára pozitív fordulatot hoz, bár azért dolgozni még majd mindenkinek kell azon, hogy igazán elégedett legyen, kimondottan jól esett.

A Rendhagyó szabályok ingázáshoz egy nagyon jól kitalált és megírt történet, emlékezetes szereplőkkel és problémákkal. Szerettem olvasni.

Blogturné

A General Press Kiadónak köszönhetően, egy újabb Clare Pooley kötetet tarthatunk a kezünkben. Az Őszinte szavak című kötet írója, egy újabb szerethető és szívmelengető olvasmánnyal örvendezteti meg a magyar olvasókat. Tartsatok velünk, szegjük meg közösen az ingázás szabályait, ismerjük meg Iona Iversont és az útitársait, ha pedig mellétek áll a szerencse meg is nyerhetitek a könyv egy példányát.

Fülszöveg

Soha senki nem szólítja meg az utastársát a vonaton – ez a tapasztalt ingázók íratlan szabálya. De vajon mi történne, ha mégiscsak megtennék?

Iona Iverson, a Modern Nő rovatvezetője mindennap öt perccel nyolc után száll fel Hampton Court állomáson a vonatra, hogy munkába menjen. Mindennap ugyanazokat az embereket látja maga körül, akikre – önmaga szórakoztatására – különböző neveket aggat, és történeteket talál ki az életükről. De sosem vált velük egyetlen szót sem. Hiszen az ingázás fontos szabálya: Eszedbe se jusson utazás közben beszélgetést kezdeményezni! Kivéve, ha bolond vagy…

Aztán az egyik reggel a szeme láttára egy elegáns, de szexista üzletember majdnem megfullad egy félrenyelt szőlőszemtől. Csupán az ugyancsak velük utazó, gyanúsan szimpatikus ápoló gyors segítségének köszönhető, hogy a járaton nem történik tragédia. Ez a váratlan esemény aztán történések egész sorát indítja el, ahogy az emberek – akikben látszólag semmi közös nincs az ingázáson kívül – beszédbe elegyednek egymással.

Egy reggel azonban Iona nem száll fel a szokásos járatára. És a következő nap sem… Vajon szövődhetnek valódi barátságok ilyen esetleges körülmények között? És számíthat Iona az új ismerőseire akkor, amikor az élete darabokra hullik?
Kiadó: General Press
ISBN: 9789634527152
Oldalszám 384 oldal
Fordító: Szigeti Judit
Megrendelés

Nyereményjáték

Az ingázás és a vonatozás szerves részét képezi a történetnek, így a mostani játékunk is ehhez kötődik. Rengeteg olyan település van Budapest környékén, ahonnan a tömegközlekedésnek hála viszonylag könnyen be lehet utazni a fővárosba. Minden állomáson találtok egy képet, nektek pedig nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni, hogy melyik településről van szó. (Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladványom

a Rafflecopter giveaway

Állomások

03.25.: Csak olvass!
03.27.: Könyv és más
03.29.: Olvasónapló
03.31.: KönyvParfé

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *