Menu Close

Taylor Jenkins Reid: Daisy Jones and The Six

Még 2019 tavaszán ha az ember külföldi könyves oldalakon bámészkodott állandóan belefutott a Daisy Jones and The Six című regénybe, ami nem csak a sikerlistákat hódította meg, de amiről még a New York Times is jókat írt. Mostanra már elült a hype talán, de ha mégis lesz belőle tévésorozat, mert a jogokat ugye már eladták, akkor ismét jól fel fogják kapni, szóval érdemes megismerkedni a történettel. Amit most már magyarul is meg lehet tenni.

Daisy Jones kaliforniában nőtt fel, nagyon fiatalon magával ragadta a hatvanas évek végének, 70-es évek elejének rockzenei élete, ami Los Angeleshez kötődött. Belevetette magát az éjszakába, s különleges szépségével rengeteg ember megbabonázott, de közben egyre jobban tudatosult benne, hogy van affinitása a szövegíráshoz és az énekléshez. Szerencsére más is felfedezi benne a tehetséget, s lemezszerződést kötnek vele. Azonban igazán addig nem teljesedik ki a művészete, amíg nem boronálja őt össze egy jó szemű producer a felfutóban lévő The Six-el. Az együttest a Dunne testvérpár, Billy és Graham alapította. The Six hagyományos rockot játszottak élték a 70-es évek rock’n’roll életét, de a népszerűségi listák élére csak akkor kerültek, amikor felvettek egy közös számot Daisy-vel. Az együttes és a lány közös munkája hihetetlen magasságokba vitte őket, legendássá váltak fellépéseik, számaik aztán hirtelen vége szakadt mindennek. S hogy miért arról sokáig csak találgatni lehetett, konkrétumot senki se tudott. De most, jó pár évtizeddel később itt van a könyv, ami megpróbálja feltárni, mi is történt. Egy író ugyanis a valódi forráshoz fordult magyarázatért: Daisy Jones-hoz és a The Six-hez.

Taylor Jenkins Reid regényének az egyik legjobb dobása a formátum, amit választott. Nem egyszerűen egy regényben írta meg ezt a fiktív történetet, hanem áldokumentum könyvet írt. A történetet ugyanis interjúk sorából hámozhatjuk ki. Sokáig névtelen szerzőnk, narrátorunk ugyanis külön beszélgetett a híres csapat tagjaival, megszólalnak a The Six tagjai, producerek, újságírók, barátok, családtagok és maga Daisy Jones is, ők azok, akik elmesélik, mi is történt 1965-1979 között. Úgyhogy olyan az egész könyv, mintha egy VH1 dokumentumfilmet néznénk (mint amilyen a Behind the Music). Ugyanazt az eseményt felváltva mesélik el a szereplők, úgyhogy nagyon érdekes, hogy ki miként látott egy-egy történést, kinek mi volt a fontos belőle. Ugyan abszolút kitaláció az egész sztori, de sokan mégis úgy gondolják, hogy talán a Fleetwood Mack volt az inspiráció.

A másik klassz dolog pedig, ahogy Taylor Jenkins Reid ezekkel a különböző elbeszélőkkel igazán elénk tudja varázsolni azt a világot, amiben Daisy meg The Six létezett: a hetvenes évek atmoszférája, a rockzene diadalmenete, koncertkörutak, teljesen megelevenednek. Persze lehet hogy segít, ha az ember párszor már megnézte mondjuk a Majdnem Híres-t 😊 Mindenesetre nem csoda, hogy azok a hetvenes évek még mindig legendás valós vagy éppen kitalált sztoriknak tudnak hátteret biztosítani. De nem csak a kort, hanem magát a történetet is élénken magunk elé tudjuk képzelni: a többes nézőpont sokféle magyarázatot is szolgáltat az eseményekre, ugyanakkor még így is úgy érezhetjük, hogy bármennyire is tűnnek őszintének az elbeszélők talán van, amiről csak spekulálhatunk s megalkothatjuk a saját variációnkat a témára. Tisztán, mint a való életben…

Úgyhogy azt hiszem, abszolút megérdemelten hypeolt könyv a Daisy Jones and the Six. Engem teljesen magába szippantott a világa és izgalmasnak tartottam a formátumot. Számomra egyáltalán nem volt zavaró, hogy olykor mondatról mondatra változtak az elbeszélők, mert egy idő után erről teljesen meg is feledkezik az ember, mint amikor a dokumentumfilmeknél az elején még ki van írva, hogy kit látunk a képernyőn, aztán később ez elmarad, mert már felismerjük őt, tudjuk mit képvisel és hogy tudunk-e vele azonosulni.
Nagyon remélem, hogy ha lesz belőle sorozat azt úgy készítik el, hogy méltók a könyv szellemiségéhez. Azaz olyan lesz, mintha egy valódi dokumentumfilmet néznénk, beszélnek a szereplők a jelenben és közben „archív” felvételeket játszanak be koncertekről, stúdiókból. Ó és valami szuper zeneszerző kell, hogy átadhassa a dalokat amikből amúgy egy csokor a könyv végében is megtalálható. Piros pont s a kiadónak, hogy kiváló érzékkel nem csak a magyar fordítást tette be, hanem az eredeti dalszövegeket is megtartotta.

Blogturné

A közeledő tévésorozatnak hála végre magyar fordítást kapott Taylor Jenkins Reid világhírű könyve, a Daisy Jones & The Six. Tartsatok és játsszatok bloggereinkkel, hiszen tiétek lehet egy, a kiadó által felajánlott nyereménypéldány!

Fülszöveg

Rock ​and roll a javából! Hamarosan tv-sorozatként is hódít!
Mindenki ismeri a Daisy Jones & The Sixet, de hogy miért oszlott fel az együttes a népszerűségük csúcsán, azt senki sem tudta… Mostanáig.
Daisy Los Angeles-i tinédzser a hatvanas évek végén, aki a Sunset Strip klubjaiba kéredzkedik be, rocksztárokkal fekszik le, és arról álmodik, hogy egy nap majd a Whisky a Go Góban énekelhet. Bár a szex és a drogok is magukkal ragadják, az igazi szenvedélye a rock’n’roll. Húszéves korára felfedezik a hangját és páratlan szépségét, mely könnyen őrültségre sarkallja az embereket.
Ekkor vált egyre népszerűbbé a The Six is, a mélabús Billy Dunne együttese. Első turnéjuk előestéjén Billy barátnője, Camila megtudja, hogy terhes, és az apaság és a hírnév nyomása túl sok Billynek, akivel kissé elszalad a ló a turnén.
Daisy és Billy útja akkor keresztezi egymást, amikor egy zenei producer rájön, hogy a megasiker kulcsa a páros összehozása. És ami ezután történik, az már maga a legenda.
Ezt a mítoszt járja körbe ez a lebilincselő és felejthetetlen regény, amely a hetvenes évek egyik legnépszerűbb bandájának történetét meséli el visszaemlékezéseken keresztül. Taylor Jenkins Reid tehetséges író, aki új szintre lép a Daisy Jones & The Sixszel, különleges és egyedülálló hangjával zseniálisan mutat be egy kivételes helyet és időszakot.
Kiadó: Könyvmolyképző
ISBN: 9789635618620
Oldalszám: 432
Fordító: Sereg Judit
Megjelenési dátum: 2021. 11. 29.
Megrendelés

Nyereményjáték:

A mostani játékunkban arra vagyunk kíváncsiak, hogy mennyire ismeritek a rockbandákat. Minden állomáson találtok egy képet egy együttesről, a ti dolgotok pedig csak annyi, hogy beírjátok a Rafflecopter megfelelő dobozába az adott együttes nevét!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladványom


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

12. 01. – Fanni’s Library
12. 03. – Olvasónapló
12. 05. – Readinspo
12. 07. – Fanni’s Library extra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *