Menu Close

Laurie Halse Anderson: Shout – Hadd kiáltsak!

Bár Laurie Halse Anderson több díjat nyert ifjúsági regényeiért, itthon ez csupán a harmadik könyve ami megjelenik. 1999 óta adják ki a műveit és rögtön az első, a Hadd mondjam el… volt, amit megjelenésétől kezdve megosztó műként kezelnek. Sőt azóta van rajta rendszeresen az Amerikában többször betiltott könyvek listáján a témája miatt. Az írónőnek ez a könyve rendhagyó: nem regény, hanem önéletrajz, méghozzá verses formában. Beszél arról, hogy mi vezette ahhoz, hogy megírja a Hadd mondjam el … -t miért tartja még mindig fontosnak ezt a témát és milyen hatással vannak rá a mostani társadalmi változások.
Ugyanúgy elsősorban fiataloknak szól ez a kötet is, mert a fő hangsúly pont Anderson ifjúkorán van. Megismerhetjük szülei és családja történetét, de érezhető, hogy vannak részek, ami felett nem ő rendelkezik és nem érzi jogának, hogy beszéljen róla, mint például a húga életéről. Nagyon tisztelem benne ezt a határozott hozzáállást.
Miért is érdemes megismerni az ő életét? Mert kiderül, hogy milyen nehézségei voltak, hogy milyen traumák élték és kiderül, hogy bár nem is gondolná az ember, akár a szüleinknek a 60-as, 70-es években amikor gimnáziumba jártak ugyanazok a problémái voltak mint manapság. Jó, persze a technikai feltételek változtak, de akkoriban is volt olyan, hogy randi erőszak. Mert bizony Anderson fiatalkorára is ez nyomta rá a bélyeget: ő is egyike volt azoknak a lányoknak, akiket megerőszakoltak, pedig határozottan mondott nemet. S miután teljesen úgy érezte, hogy saját hibája volt, nem beszélt róla, s talán ha nem annyira erős és nem talál kapaszkodót nem lett volna belőle az aki. Nem írja meg hasonló történeteit és nem lesz az, aki eljár iskolákba beszélgetni diákokkal és aki rengeteg történetet hallgat meg arról, hogy mennyien nem beszélnek még mindig arról, ami és ahogy történik velük.
Nagyon erőteljes a kötetnek a másik része is, ami meg már arról szól, hogy a könyve miatt milyen nehézségei voltak. Ellenzi a cenzúrát, úgy érzi, hogy a fiatalokkal igenis nyíltan kell beszélni és nem, nem a lányok a felelősek azért, mert a partnerük nem fogadja el, ha “nem”-et mondanak. Igen, ő üdvözli a #MeToo mozgalmat és vállalja, hogy a felelősség, a helyes minták megmutatása és az, hogy meghallgatjuk az ifjúságot a felnőttek feladata.

Bár Laurie Halse Anderson főleg szabadverseket ír, ezek nem olyan 4-5 soros okosságok, mint a népszerű Instagram költők köteteiben olvashatók. Nem, itt vannak komoly, balladai hosszúságú költemények, központozás, kis és nagy betűk és trükkök szavakkal. Ahogy azt egy író tudja.
Az életrajzi rész nagyon magával ragadott, szinte egy szuszra olvastam el, a második rész költeményei között voltak, amik erősebbre sikerültek, ezekhez vissza-vissza is tértem.
Összességében jó volt olvasni, érdekes így megismerkedni egy szerző életével, bár azért utána kellett néznem, hogy a két magyar megjelenése mellett miről szólnak a többi könyvei. Vannak még a Hadd mondjam el…-hez hasonlóan mai problémákkal foglalkozó kötetei, mint a másik magyarul olvasható könyvében, a Jégviráglányokban, s bár a legtöbb díjat ifjúsági történelmi regényeivel szerezte, még mindig főleg az első regénye miatt hívják őt előadásokat, író-olvasótalálkozókat tartani…

 

 

Blogturné

A Könyvmolyképző idén ősszel egy újabb verseskötettel örvendezteti meg az olvasókat. A szerző ezúttal az ifjúsági regényeket író Laurie Halse Anderson, aki a kemény, tabunak számító témaválasztásairól vált ismertté. A Hadd kiáltsak!-ban az életútját, viszontagságos gyermekkorát ismerhetjük meg, és Anderson egyúttal a nemi erőszak áldozataihoz is szól benne. Tartsatok velünk, ha érdekel, mit gondolunk a kötetről!

Fülszöveg

Egy áldozat igaz története, aki nem hagyta, hogy elhallgattassák.

A Hadd mondjam el… szerzőjétől.

Laurie Halse Anderson bestsellerszerző jól ismert a rendíthetetlenségéről, ahogy a szexuális zaklatás áldozatairól ír, és ugyanilyen erővel áll ki mellettük. Rajongói ösztönzésére és dühében, hogy a világunk alig változott a húsz évvel ezelőtt megjelent úttörő regénye, a Hadd mondjam el… óta, most verses memoárral jelentkezik.

Egyszerre sebezhető és erőt adó, időszerű és időtlen. Szabad versben osztja meg gondolatait és érzéseit, egyben buzdít változtatásra a megrázó személyes történetekkel, amiket most először tár olvasói elé. Ez a hevesen bíráló, önvizsgálatra sarkalló, fontos visszaemlékezés leleplezi társadalmunk hibáit, és egyben kifejezi az író szeretetét mindazok felé, akik bátran kimondják: #metoo és #timesup, akár fennhangon, online vagy csak a szívükben.

A Hadd kiáltsak! egy hangos, világos kiállás – amit ha egyszer meghallunk, nem hagyhatunk figyelmen kívül.
Kiadó: Könyvmolyképző
Év: 2021
Oldalszám: 256
Fordította: Benedek Dorottya
Megrendelés

Nyereményjáték

Játékunk ezúttal olyan ifjúsági regények köré épül, amiben csakugyan megjelenik a nemi erőszak. A dolgotok annyi, hogy a fülszövegrészletek alapján kitaláljátok, melyikről van szó! (Szerzőt+címet kérünk a Rafiban.)

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)
Feladványom

Személyes okokból Rosinát és Erint is mélyen érinti Lucy tragédiája, ezért a három lány anonim csoportot hoz létre a prescotti gimiben, hogy fellépjen az iskolában uralkodó szexista felfogás ellen.

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

11.01. Sorok Között
11.03. Hagyjatok! Olvasok! – extra
11.05. Readinspo
11.07. Olvasónapló
11.09. Hagyjatok! Olvasok!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *