Menu Close

Jolenta Greenberg – Kristen Meinzer: How to be Fine

Szóval az előző két olvasmányomat (Friendshipping és Big Friendship) követően az algoritmus úgy gondolta, hogy ha már ilyen podcastból készült könyveket forgatok, hallgatok akkor van egy szuper ajánlata számomra. Miért is ne próbáljam ki Jolenta Greenbergtől és Kristen Meinzertől a How to be Fine-t. A fülszöveget elolvasva rögtön tudtam, hogy tényleg ez megint egy telitalálat lesz.

Természetesen Jolenta és Kristen is podcastot vezetnek (sőt Kristen írt is könyvet arról, hogyan érdemes podcastot indítani, még a címe is az, hogy So You Want to Start a Podcast fenn is van a várólistámon ), aminek By the Book a címe és az a premisszája, hogy fognak egy menő önsegítő könyvet, elolvassák és az ott leírtak szerint élnek két hétig, majd megbeszélik az élményeiket. Az első 50 könyv szerint élés tapasztalatai alapján készült el ez a kötet. Egyrészt elmesélik, honnan jött a podcast témája. Jolenta gyerekkora óta nagyon pártolja az önsegítő irodalmat, Kristen pedig alapvetően mindig szkeptikus volt, viszont annyit beszélgettek erről az ellentétről, hogy úgy döntöttek, belevágnak: vajon melyiküknek lesz igaza. Másrészt pedig kiemelik, hogy mik voltak az elmúlt 50 könyvben az élmények, csalódások, a mélypontok és a csúcsok. Ráadásul minden élményük után szerepel a könyvben hozzászólás hallgatóktól, akik esetleg a kivesézett könyv alapján vezetik az életüket és tanácsot adnak, hogy Jolentáék mit is csináltak rosszul. Ezekre a szerzők mindig korrektül válaszolnak is, bár néhol elég bicskanyitogatóak a kommentek (ahogy az az interneten szokás…).

A könyvben először sorra veszik, hogy mik voltak azok a tanácsok amik működtek számukra, kiknek a könyvéből tudtak hasznosítani elemeket, beépíteni saját életükbe és hogyan. Aztán jön az a rész, hogy mi volt az, ami egyáltalán nem működött, kik voltak azok a szerzők, akiknek az önsegítő könyvei igazából tele vannak abszolút nevetséges tanácsokkal, felesleges ötletekkel. Harmadik nagyobb része a könyvnek pedig ahol felsorolják, hogy mi az, amiről kevés könyv beszélt, szerintük inkább mire lenne igény az önsegítő könyv piacon vagy legalábbis több olyan dologról írhatnának ami jobban foglalkoztatja az embereket ami sokkal jobban segítene az elfogadásban, empátiában …

Aztán persze összegzik azt is, hogy vajon mit szűrtek le ebből az 50 könyvből, hogy Kristen továbbra se rajong az önsegítő könyvekért, bár van pár amit hasznosnak tart, de a többségről még mindig úgy gondolja, a szerzők csak reklámszakemberek akik meglátják a piaci rést. Jolenta továbbra is kitart amellett, hogy van jogosultsága ezeknek a könyveknek, viszont jóval válogatósabb és tudatosabb lett.

Egyébként a kötetben tárgyalt művek és szerzők legtöbbjét mi is ismerjük itthon, Brene Brownt, Rachel Hollist, Marie Kondót, Shonda Rhimest, Elizabeth Gilbertet, John Grayt, Mark Mansont stb. Szóval abszolút élvezhető volt számomra is a könyv, mert ismertem a tárgyalt műveket vagy az alaptételeiket. Sőt nagyjából egyet is értettem azzal, amit mondtak bizonyos esetekben és validálva éreztem magam párszor amikor ők is lehúztak műveket, amikről messziről látszott, hogy nagy adag baromságot ajánlgat arra, hogyan oldd meg az életed.

A kötet stílusa könnyed, párbeszéd jellegű, mint a szerzők podcastja (amit azóta szoktam is hallgatni). Volt benne jó pár vicces, de elgondolkoztató sztori is. Szóval ha valakit érdekel, milyen önsegítő könyvek alapján vezetni az életünket, akkor ajánlom ezt a könyvet, meg a By the Book podcastot is.

Kiadó: William Morrow
Megjelenés: 2020
Terjedelem: 256 p.
ISBN: 9780062957191
Honnan: Vásárlás saját példány

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *