Menu Close

Jenn Bane – Trin Garritano: Friendshipping

Amikor elkezdtem Podcastokat halltani, nagyon az elején találtam rá a Friendshipping-re. Ajánlottam is őket nem csak a Popkult, csajok, satöbbi-ben többször, hanem itt is amikor hallgatnivalókról volt szó. Akkor ezt írtam róluk:
” Két Chicagoban élő lány, Jenn és Trin válaszolgat hallgatói levelekre, amelyek többnyire a barátsággal kapcsolatosak. Lehet tőlük kérdezni internet barátságról vagy éppen arról, hogy érdemes-e időt beleölni egy távkapcsolatba és mindig nagyon jól körbejárják a kérdést. Persze jó nagy adag humorral körítve és néha még szerepjátékban meg is elevenítik az adott helyzetekre javasolt megoldásaikat, lévén mindketten az improvizációs színház rajongói. Valamint a mentális egészség nagy szószólói és állandóan kiemelik, hogy ők nem szakemberek, s inkább terápiára járjon az, akinek komolyabb panaszai vannak.”

Azóta is lelkesen hallgattam őket és megörültem, amikor 2019 végén – 2020 elején mondták, hogy egy könyvön dolgoznak. Szerencsés voltam, ugyanis a Netgalley-n kaptam belőle előolvasói példányt, aztán később még a hangoskönyvet is lekattintottam, ugyanis ha már úgy ismerkedtem meg a barátság témájával, hogy őket hallgattam, kíváncsi voltam, hogy a podcastos dinamikájukat hogyan tudják egy szabályozottabb keret közé szorítani.

Szóval barátkozni nehéz, főleg felnőttként nem egyszerű komolyabb kapcsolatokat kiépíteni. Márpedig manapság ide-oda dobálja az embert az élet, nehéz fenntartani a régi kapcsolatokat és még trükkösebb újakat kiépíteni. Jenn és Trin igazából azt csinálták, hogy fogták azokat a kérdéseket, amiket általában kapnak a podcastjukba és megnézték, hogy mik a közös pontok: s ezek alapján írták meg a könyvet. Tehát igazából a típuskérdésekre adnak válaszokat. A közös bennük, hogy minden a barátság körül forog: ha új városba költözöl, hol érdemes ismerkedni? Mennyire jó szorosabbra fűzni a kapcsolatot munkatársakkal? Egyáltalán van-e értelme a munkahelyi barátságoknak? Ha már összehaverkodunk valakivel, hogyan tartsuk a kapcsolatot? Mennyire legyünk rámenősek? Hogyan tartsuk életben a távbarátságokat? Mennyire vagyunk mérgező barátok? Szóval van ötlet konfliktuskezelésre, tanácsadásra és még arra is kitérnek, hogyan menedzseljük, ha pénzügyek felmerülnek a barátok közt. Sőt még arra is kitérnek, hogy mi van, ha a barátságból románc lesz.

Ugyan nem úgy készült, de igazából még a COVID időszakára, a karanténra, a kötelező távolságtartásra is lehet alkalmazni egy csomó ötletet belőle, főleg arról, hogyan lehet kapcsolatot tartani távol lévő barátokkal, vagy éppen miként vonjuk magunkat mi ki ha túlságosan sok lenne a társas érintkezés. Szóval a kötet ad tippeket extrovertáltaknak és introvertáltaknak egyaránt.
Szóval abszolút gyakorlatias könyv ez, kiváló ötletekkel és nagyon szerettem hallgatni is szokás szerint Jenn és Trin hangját. Persze nem volt annyira spontán és örömteli, mint a podcastjukban, viszont jóval összeszedettebb és kevésbé csapongó tényleg hasznos és gyakorlatias tanácsokkal teli.

Mire megírtam illetve publikálom ezt az értékelést, azóta maga a podcast megszűnt. Pontosabban új részeket már nem gyártanak a lányok. A nyár folyamán úgy döntöttek, inkább csak hírlevélben válaszolgatnak a barátsággal kapcsolatos kérdésekre. A régi adásokat még így is meg lehet hallgatni, illetve fel lehet iratkozni heti egy e-mailt kapni tőlük, amiben válaszolnak barátkozással kapcsolatos aktuális kérdésekre. Nekem az a gyanúm, hogy az írást és a közös munkát nem hagyják abba, úgyhogy biztos vagyok benne, lehet majd még hallani felőlük.

Nagyon szerettem az adásaikat és ezt a könyvet is ajánlom azoknak, akik különböző ötleteket szeretnének gyűjteni arról, hogyan érdemes ezekben az érdekes időkben társasági életet fenntartani, új emberekkel ismerkedni, felületes dolgokat elmélyíteni, s ezeket karban tartani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *