Menu Close

Julia Whelan: Egy év veled

Az utóbbi években ugye egész sok hangoskönyvet is toltam és az egyik kedvenc felolvasóm lett Julia Whelan, s valami podcastban beszélt a munkájáról (szakmai ártalom, hogy szeretem az ilyen dolgokat), s említette, hogy ír is. Az első regénye az eredetileg My Oxford Year címen futó Egy év veled, s nagyon vártam, hogy elolvashassam.

Főszereplőnk Ella Duran ösztöndíjasként egy évre kerül Oxfordba, ami gyerekkori álma volt, s bár azt tervezi, hogy politikai pályán fog dolgozni, angliai tartózkodása alatt azonban irodalmat készül hallgatni. Az egy év pedig biztos csak egy évet fog számára jelenteni, hiszen amint megérkezik a Heathrowra, kap egy komoly állásajánlatot egy komoly politikai csapatba. Szóval a terv az, hogy Oxfordban művelődik, jól érzi magát, mindenféle kötöttségek nélkül, aztán visszatér Amerikába és beleveti magát egy nagy kampányba. Csakhogy megismerkedik Jamie Davenporttal, aki elsőre csupán idegesítő fickónak tűnik, majd kiderül róla, hogy vannak rejtett tartalékai, s ugyanúgy nem vágyik kötöttségekre, mint a lány. A könnyű flörtként induló kapcsolat azonban hamarosan komolyabbá válik, s ahogy egyre inkább elmélyül, egyre több akadály is kerül kettejük útjába és kiderül, hogy a fiatal lánynak élete legkomolyabb döntéseit kell meghoznia ez alatt az év alatt.

A romantikus komédiának induló regényből egészen más kerekedik ki a végére. Igazából fejlődésregénynek is lehet mondani, hiszen Ellának fel kell ismernie, hogy amiről úgy gondolta eddig, hogy az igazi hivatása, amivel foglalkozni akar talán nem is valódi szenvedély és inkább a szívére kell hallgatnia, hogy megtalálja magát. Mert az élmények, még ha fájdalmasak is sokkal többet adnak az embernek, mintha elkerülné őket. Ella igazán naív amerikaiként érkezik Oxfordba, egy egészen más típusú oktatási rendszerbe, mint amit megszokott, szerencsére hamar találkozik barátokkal, akik segítenek neki eligazodni és megismertetik a diákélettel. Ella barátai igazán színes egyéniségek, dinamikájuk mégis hiteles. Jamie-vel nem indul felhőtlenül a kapcsolatuk, abszolút romantikus komédiába illik, ahogy eleinte kerülgetik egymást, s a könnyed csipkelődés és humor a regényben végig megmarad. Mivel a lány a narrátorunk, az ő szemén keresztül nézve abszolút hihető, hogy a karizmatikus, okos, izgalmas férfibe belezúg.
Aztán egy ponton a regény egészen más irányba fordul, s bár fontos benne a románc, de egyszerűen romantikus történetnek nevezni nem is lehet. Ella története, választási lehetőségei és az események egyre komolyabbak és komplikáltabbak lesznek, igazi érzelmi hullámvasút vár rá és az olvasóra. Úgyhogy igazából a regény végén nincs minden szál tökéletesen elvarrva, Ella meghozza a döntéseit és az élete egy egészen meglepő fordulatot vesz. S az egy éve Oxfordban nem is magáról az iskoláról és a tanulmányokról szólt, hanem az emberekről akikkel megismerkedett, akik az érzelmi életét gazdagították és örök élményekkel látták el.

Ugyanakkor azért nagyon hangulatos volt Oxford leírása a regényben és Julia Whelan igazán ért hozzá, hogy a komolyabb, megrendítőbb események között is oldja a hangulatot néhány jól elhelyezett szólással, a humort könnyedén szőtte bele az érzelmi csúcsra járatott jelenetekbe is. Igazából csak néhol lehetett érezni, hogy első könyvről van szó, akadt egy kis bizonytalanság a szerző történetvezetésében, a politikai karrier rész nagyon elnagyolt és számomra kicsit hihetetlen volt.

Több helyen is Jojo Moyes és Nicholas Sparks regényeihez hasonlították az Egy év veledet, s mivel én őket annyira nem ismerem, nem szoktam olvasni, nekem határozottan kellemes élmény volt a történet, tudott új dolgokat adni. Aki Oxfordról, romantikáról, szerelemről, költészetről és az élet nagy kérdéseiről szeretne olvasni, annak bátran ajánlom ezt a regényt, főleg ha nem bánja ha meghatódik a végére.

Blogturné

Julia Whelan első regénye egyszerre fejlődésregény, útikönyv és egy szerelmi történet. A fiatal Főszereplőnket Ella Durrant követve megismerkedhetünk Oxforddal és egy különleges emberrel. Tartsatok bloggereinkkel, játsszatok velünk minden állomáson, és megnyerhetitek a Maxim Kiadó jóvoltából ezt a különlegesen szép regényt.

Fülszöveg

Az ​amerikai Ella Durran mindig is arról álmodott, hogy az Oxfordon tanuljon. 24 évesen végre teljesül az álma, és ösztöndíjat kap Angliába. Ám ekkor váratlanul felajánlanak neki egy hihetetlen pozíciót egy felemelkedőben lévő politikai sztár elnöki kampányában. És ez a visszautasíthatatlan ajánlat azt jelenti, hogy a lánynak az oxfordi év végén azonnal vissza kell mennie D. C.-be. Ella próbálja minél jobban kihasználni és élvezni ezt a kevés időt, egészen addig, amíg találkozik egy goromba férfivel, akinek túl nagy a szája, és a kocsija már az első nap tönkreteszi a felsőjét.
Amikor Ella rájön, hogy az angol irodalmat nem más tartja, mint ugyanaz a férfi, akibe belefutott, Jamie Davenport, életében először arra gondol, talán mégsem az Oxford az ő helye. Azonban egy késő esti ital mellett rájönnek, olyan kapocs van köztük, amire sosem számítottak, és a kezdeti könnyed flörtből hamar valami komolyabb válik. Azonban Jamie-nek van egy fájdalmas titka, és amikor Ella kideríti, mit rejteget, azonnal érzi, hogy az egész élete meg fog változni.
A lány látszólag lehetetlen döntés elé kerül: fordítson hátat a férfinak, akit szeret, és kövesse politikai álmait, vagy maradjon Jamie-vel, együtt vészelve át a megpróbáltatásokat, amire egyikük sem készült fel. Az év vége azonban gyorsan közeledik, és Ellának el kell döntenie, hogy még mindig ugyanazok-e az álmai, mint az elején.
Kiadó: Maxim, 2020
Oldalszám: 352
ISBN: 9789634990499
Eredeti cím: My Oxford Year
Fordító: Komáromy Rudolf
Megrendelés

Nyereményjáték

Julia Whelan díjnyertes hangoskönyv felolvasó. A játékban olyan könyvek fülszövegéből idézünk, amelyeknek angol változatánál ő volt a narrátor. Megfejtésként a könyv szerzőjét és magyar címét kérjük a megfelelő sorba írni.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladványom

“Ahogy a világunk véget ér, egy új világ kezdődik. A Végzetnek nevezik – halálos járvány veszi kezdetét egy szilveszteri éjjelen Skóciában. Sem a vírus, sem a terjedése nem szokványos, és miközben milliárdok betegszenek meg és esnek a kór áldozatául, a túlélők némelyikében különös, váratlan képességek ébrednek fel. “

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai

01.23. Könyvvilág
01.26. Olvasónapló
01.29. Deszy könyvajánlója
02.01. Veronika’s Reader Feeder
02.04. Betonka szerint a világ

2 Comments

  1. Pingback:Julia Whelan: Egy év veled – Blogturné + Nyereményjáték – Veronika's Reader Feeder

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *