Menu Close

Lucy Strange: A kastély szelleme

Két éve olvastam először Lucy Strange-től, rögtön a második regényével kezdtem, A világítótorony legendájával. Tavaly aztán kezembe került A fülemüleerdő titka is, amiről ugyan írni nem írtam, de a podcastunkban többször is emlegettem, mint kiemelkedő olvasmányélményt. Nagyon vártam az írónő legújabb regényét, ami megint nem sokkal az angol megjelenés után a Manó Könyvek jóvoltából magyarul is kézbe vehető lett. S ismét csak a külalakja mellett a borítók közötti történet is nagyon magával ragadó volt. Most így három könyv után már talán lehet azt mondani, hogy ahogy azt elvárhatjuk Lucy Strange-től.

Főszereplőnk Agatha Asquith éppen a tizenkilencedik század utolsó évében jut árvaságra, ugyanis apja Gosswater grófja akárcsak pár éve az anyja, elhalálozik. A holttest még ki se hűl, amikor megjelenik Clarence unokatestvér, aki a birtokot meg a javakat örökli és páros lábbal rúgja ki Agathát a kastélyból arra hivatkozva, hogy a gróf és grófnő nem az igazi szülei voltak, úgyhogy menjen csak éljen az állattenyésztő apjával. A kislány világa tehát alapjaiban rendül meg: jólét után munkás hétköznapok várják és egy fura idegen, akivel állítólag egy a vérük. Agatha azonban elhatározza, hogy nem hagyja magát, hanem kideríti az igazságot a származásáról és megtalálja az igazi családját. Ebben segítségére van a sírásó árva segédje, egy önfejű liba (konkrétan egy állat) és a titokzatos szellemlány.

Lucy Strange megint csak egy végtelenül izgalmas sztorival állt elő, amely ráadásul amolyan kapudrogként is szolgálhat a gótikus irodalomhoz. Van benne hatalmas titokzatos folyosókkal teli kastély, régi családi legendák és elveszett ékszerek, soha ki nem mondott titkok és azokat elfedni meg elfeledni próbáló felnőttek. A helyszín az angliai Tóvidék az előző évszázad kezdetén, ahol mocsarak, tavak és temetőszigetek vannak sötét kriptákkal meg titokzatos faragásokkal. Szóval nagyon hozza a Brontë nővérek hangulatát 😊 (lásd pl. ablakban feltűnő sápadt arc). S bár felnőtt olvasóként mindezeket a motívumokat ismerősnek találtam (jogos örökségéből kiforgatott főszereplő, jómódból szegénységbe taszítás, telhetetlen gonosz rokon, kegytelen idő és szellemjárás stb.), Lucy Atrange mégis egy teljesen új történetet szőtt ami a saját jogán izgalmas és olvasmányos. Engem is teljesen magával ragadott, majdnem egy huzamban olvastam el, mert a titkok mellett vannak benne csavarok és kisebb-nagyobb kalandok is.

Agathában az a legnagyszerűbb, hogy nem hagyja el magát, amikor csapás csapás után éri, tudja, hogy nem úgy fogja túlélni a hatalmas változást az életében, hogy elhagyja magát, hanem pontosan az ellenkezőjét kell tennie. Talpra áll, és kézbe veszi a dolgokat. Megpróbálja megállni a helyét új körülményei között is, elvégre gyerek, gyorsan tud alkalmazkodni és akar is, nem ágál ellene hanem megtalálja a jót meg a szépet és mindemellett még azon is igyekszik, hogy az ösztöneire hallgasson és kiderítse mi az igazság az Asquith örökséggel és származásával kapcsolatban.
Nagyon jó volt, hogy Agathának segítsége is akadt, a helyi Twist Olivér személyében, na meg ott van ugye a váratlanul ellenségből szövetségessé előlépett liba is, aki még a szükséges vidámságot is szolgáltatja és nagyon menő, követendő példaképet is talál magának a lány a vizeken.

Összességében Lucy Strange egy borzongató ifjúsági regényt írt kellően izgalmasat és fordulatosat, s amit jómagam is imádtam volna tíz-tizenkét évesen, úgyhogy ennek a korosztálynak mindenképp ajánlom.

Blogturné

Lucy Strange legújabb regényét egy árva kislányról, akinek a származása különös titkokat rejt, a Manó Könyvek hozta el magyarul. A Blogturné klub bloggerei bemutatják nektek, hogyan talál magára és szeretteire egy különös segítőtárs útmutatását követve Agatha.
Tartsatok velünk a turné folyamán, hogy megismerjétek a Gosswater Hall szellemének titkát, s ha szerencsétek van a játék során a Kiadó jóvoltából felajánlott regényt is megnyerhetitek.

Fülszöveg

Az angol tóvidéken járunk 1899-ben. A tizenkét éves Agatha, a grófi Asquith család leszármazottja egy nap nemcsak az édesapját, hanem minden mást is elveszít: az otthonát, a vagyonát, a személyiségét. El kell hagynia a kastélyt, Gosswater Hallt, hogy egy kis, tóparti házban lakjon egy idegennel, akit apjának mondanak.
Aggie elhatározza, hogy kideríti, ki is ő valójában, ám nem ő az egyetlen, aki ki akarja deríteni az igazságot. Az év utolsó napján, mikor éjfélt üt az óra, egy rejtélyes árnyalak tűnik fel a múltból, és nem tűnik el addig, míg fel nem tárul a múlt sötét rejtélye…
A nagy sikerű A fülemüleerdő titka és A világítótorony legendája szerzőjének új könyve.
Kiadó: Manó Könyvek
Fordította: Ruff Orsolya
Terjedelem: 328 old.
ISBN: 9789634039228
Megrendelés

Nyereményjáték

Mivel a történetben fontos szerepet játszik egy szellem, az állomásokon olyan filmekből találtok jeleneteket, ahol szintén előfordulnak szellemek. Megfejtésként a Rafflecopter megfelelő sorába a szellemes filmek címeit kell beírnotok.

Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Feladványom

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai

02.20 Olvasónapló
02.21 Readinspo
02.22 Flóra the Sweaterist
02.23 Zakkant olvas
02.24 A szofisztikált macska
02.25 Csak olvass!
02.26 Könyv és más

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *