Menu Close

Abbi Waxman: The Booksih Life of Nina Hill

Azt hiszem ez a könyv, aminél nem kell sokat magyaráznom, hogy miért is kezdett érdekelni. Megláttam a borítóját és a címét, s ez már elég is volt, hogy menjen az előrendelés a Bookdepositoryn (mondjuk azt hiszem pont valami akció is volt, 10% kívánságlistás könyvekre, de ez majdnem nem is számított, bár tagadhatatlanul jól jött). Szóval impulzusvásárlás a javából és olyan, amit nem bántam meg.

Hősnőnk, Nina Los Angelesben él, könyvesboltban dolgozik, szabadidejében olvas és kocsmakvízeket nyer. Az apját sose ismerte, anyja híres fotográfusként rengeteget utazott, úgyhogy valójában a dadája nevelte fel. De neki ezzel semmi problémája nem volt, hiszen ott voltak neki a könyvek, meg a szivacs agya, ami mindenféle adatot meg tudott jegyezni. Nem csoda, hogy a trivia vetélkedők sztárja lett. Nina igazi introvertált, aki alaposan megtervezi minden napját, beillesztve a megfelelő időt az olvasásra, társas élete a kocsmakvízeken túl a különböző, boltjukba szervezett könyvklubokra szorítkozik. Aztán kiderül, hogy az apja, akit egyáltalán nem ismert meghalt és ő is hivatalos a végrendelet felolvasására. Ahol nyakába szakad egy zűrös család, mert az elhunyt vagy 3x nősült, van unokája aki idősebb a legfiatalabb lányánál… Természetesen Ninát az összegyűltek egy része örömmel fogadja, másik ellenségkén de vannak tartózkodók is. Neki pedig hirtelen sok lesz az egész, hogy kényes kapcsolatok között lavírozzon, plusz még ott van egy srác is, a lenagyobb rivális kvízcsapatból, aki randizni akarja hívni. Ja és a könyvesbolt, ahol dolgozik is lehet, hamarosan meg fog szűnni …

Ninához a legtöbb könyvmoly közel érzi magát. Igazán tökéletes élete van, olyan ami teljesen megfelel neki, hiszen álmai munkáját végzi a könyvesboltban, szerencsére anyagi gondjai nincsenek, a naptárja segítségével mindent be tud osztani és kordában tudja tartani introvertáltságát is. Igazán ötletes volt a regénybe fejezetek elején beillesztett naptár lapok, amiken a lány határozottan felírta a tennivalókat, terveket. Jól lehet rajtuk követni, hogyan omlik össze az eddigi rendszer. Csakhogy az élet ugye nem alkalmazkodik mindig a naptárhoz, hanem megtörténik és hiába gondolta eddig úgy Nina, hogy pont elég ismerőse meg barátja van, a nyakába szakadt család újabb kihívások elé állítja. S természetesen meg kell nyílnia és kimerészkednie a saját kis burkából: segíteni kell a munkahelyén (különben nem lesz hol dolgoznia), rendbe kell hozni új családjában a kapcsolatokat (mert csak nyomasztaná őt a tudat, hogy őt tartanák bűnbaknak), aztán még a trivia versenyt is meg kell nyerni (ha nem tiltanák ki rossz magaviseletért mindenhonnan, simán győzhetnének) és randizni is kéne (csak éppen a sok olvasnivaló miatt nem ér rá). Nina nehezen veszíti el a türelmét, legszenvedélyesebb amikor a kocsmakvízekben vesz részt, ugyanis a versenyszellem elég erős benne. Vicces jelenetek sora még amikor barátai megpróbálják “észrevétlenül” összeboronálni valakivel. Röviden: fel kell venni a kesztyűt és kiderül, hogy rengeteg tartaléka van, az életébe belefér egy csomó minden: le lehet mondani a magányos olvasós órákat egy randi kedvéért és a megfelelő társaság is pont eléggé fel tudja tölteni az embert.
Szóval Nina szépen megnyílik, élményekkel, barátokkal, családtagokkal és szerelemmel is gazdagodik.
Szerettem olvasni a könyvet, az elejétől a végégig egy nagy mosoly az egész. Nincs benne semmi extra, meglepő, csak kedves karakterek, szerethető humorral ábrázolt helyzetek, pörgős párbeszédek s persze könyvek, könyvek na meg könyvek.

Egyetlen kifogásom a könyvvel szemben az volt, hogy ha már Nina annyira naptárbolond és okos, akkor bizony eléggé nem illet bele a képbe az, amit Bullet Journalról tudott.

Azt hiszem minden könyvmoly tud azonosulni valamilyen szinten Ninához és szívesen olvas ilyen bájos történeteket. Ha nem, akkor valami nagyon nincs rendben nála. Szóval akinek bejött az Egy könyvmoly regényes élete vagy a Garantált Hepiend, annak tuti kedvence lesz ez a regény is.

Egyébként jellemző, miután néztem, mit írt még Abbi Waxman kiderült, hogy egy korábbi regénye Új örömök kertje címmel, de a borítója alapján azt hittem, hogy valami önsegítő könyv és nem regény. Szóval a borító félrevezető is lehet!!! S mivel Ninánál megszerettem az író stílusát, rá fogok arra is pillantani. Mert ha csak a humora benne van, már nyert ügye van nálam 🙂

Kiadó: Headline Publishing
Megjelenés: 2019 július 9
Terjedelem: 352 p.
ISBN: 9781472266217
Honnan: Vásárlás, saját példány

4 Stars

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *