Menu Close

Vállalható őszi megjelnések

S ismét itt az ősz, ismét vége a szabadságnak, a könyvkiadásban is. Az őszi megjelenés áradat már előre vetíti a karácsony előtti dömpinget. Ami azért jó, mert lehet kívánságlistákat gyártani. Még nekem is, aki mostanában olyan ritkán szokott igazán érdekes dolgokra rátalálni a magyar piacon van pár olyan újdonság és lehetőség, aminek láttán felcsillant a szemem. Szóval íme ezekkel szemezek (indoklással 🙂

osziajanlo

Először lássuk a fikciót.

Marian Keyes neve először a minőségi chick lit könyvekkel függött össze, s töretlenül kiváló sztorikat villant, amelyek minőségi szórakoztatást biztosítanak.
noakielloptaMarian Keyes: A nő, aki ellopta az életemet
Fülszöveg:
Stella Sweeney, a dublini édesanya egy nap az autóban ülve elhatározza, hogy megpróbál jót cselekedni. A jó cselekedet karambolhoz vezet, ami egy csapásra megváltoztatja Stella életét.
Megismerkedik ugyanis egy férfival, aki elkéri a telefonszámát (mint kiderül, a biztosítás miatt). De nem baj. Stella egyébként sem csípi annyira a fickót (aki totálkárosra törte az autóját a Range Roverével).
Ám ebből a talákozásból szárba szökken valami, aminek köszönhetően Stella sokezer mérföldnyire repül a régi életétől, hétköznapi nőből szupersztárrá változik, a családja pedig darabokra hullik.
Lehetséges volna, hogy mindez egyetlen, meggondolatlanul véghez vitt jó cselekedetnek köszönhető? Vajon a végzet vagy a karma műve, hogy Stella megismerkedik Mr. Range Roverrel? Hálásnak kellene lennie, vagy tombolnia kéne dühében?
Stella Sweeney, a dublini háziasszony életében először karnyújtásnyira áll az igazi, valódi, hús-vér boldogságtól. De vajon készen áll-e arra, hogy utána nyúljon, és megszerezze magának?

Művelt Nép Könyvkiadó, 600 oldal · ISBN: 9786155617775 · Fordította: Rét Viktória · Megjelenés időpontja: 2016. október 28.

Jön a film és a regény is. Ami ugye igazából a 2,5. rész, mert a Mindjárt megőrülök után az Independent hasábjain megjelent naplókból állították össze. Szóval nagyjából el lehetett már olvasni, nem teljesen új regény, de most itt lesz kis könyvben is, magyarul szinte egyszerre az angollal, hogy Bridget babázik.
Bridget Jones babát vár könyvborító Helen Fielding: Bridget Jones babát vár
Fülszöveg:
Bridget Jonest egyre többet kínozzák az Önelégült Anyák, folyton figyelmeztetve rá, hogy ketyeg a biológiai órája: most kell szülnie, ha még szülni akar valaha. Meg hát maga Bridget is már mindenhol terhes anyákat lát. Igaz, továbbra sem veti meg az italt, és ez hallucinációkat is okozhat – de ez biztos, hogy folyton klasszikus Bridget Jones-os helyzetekbe sodorja őt. Mondjuk, romantikusnak látszó röpke kalandokba.
És egyszer csak Bridget azt gyanítja, hogy elkezdődött nála a klimax. De egy terhességi teszt hamar kideríti, hogy nem erről van szó. Bridget terhes! Áldott állapotban van! Igaz, nem egészen úgy esett meg a dolog, ahogy álmodott róla, de attól még boldog. Már amennyire boldog lehet a kismama, akinek agyában az ultrahangos vizsgálat és a terhestorna megható (vagy épp vicces) pillanataiban is egyre az dörömböl az agyában: „De ki az apa?”

Európa,ISBN: 9789634055495 · Fordította: Sóvágó Katalin · Megjelenés időpontja: 2016. október 5.

Ez a regény, amit az első női serif inspriált már a kívánságlistámon van egy ideje, de talán könnyebb lesz magyarul olvasni. Sikeres volt amúgy az első rész, mert már a második is megjelent azóta angolul.
lanypisztollyal
Amy Stewart: Lány pisztollyal
Fülszöveg:
Egy súlyos családi titok arra késztet egy anyát, hogy családjával New Yorkból egy eldugott tanyára költözzön. Az anya halála után a három lány egyedül folytatja életét a tanyán, a legidősebb lány, Constance irányítása alatt. 1914 nyarán, amikor Európában kirobban az első világháború, felborul a három Kopp nővér élete is: egy autó belefut a bricskájukba, és Constance elhatározza, hogy megtérítteti a kárt a baleset okozójával.
A felelős egy helybeli gazdag és hatalmaskodó gyáros, aki ettől kezdve pokollá teszi a lányok életét. Constance követelése süket fülekre talál nála, a leány ezért hivatalos feljelentést tesz. A hatóságok először vonakodnak komolyan venni a határozott fellépésű, magas termetű Kopp kisasszony panaszát, de a helybeli seriff az ügy mellé áll, és Constance attól kezdve mindenben segíti a seriff munkáját. A sok megpróbáltatás után, amelyben a tanya elleni fegyveres támadások, gyújtogatások is szerepelnek, melyek során Constance fegyverrel kényszerül megvédeni a testvéreit, győz az igazság.
Constance a család megrendült anyagi helyzete miatt munkát keres, és az őket segítő seriff felajánlj neki maga mellett egy állást. Így lesz Constance az Egyesült Államok első női helyettes seriffje.
Kiadó: 320 oldal · ISBN: 9789630986038 · Megjelenés időpontja: 2016. október 3.

Ha már krimi, íme egy, ami igazából cozy mystery kategória, s ahol Downton Abbey-t és Agatha Christie-t keresztezik.
mrsjeffries
Emily Brightwell : Mrs Jeffries és a halott orvos
Fülszöveg:
Ha Miss Marple házvezetőnő lenne, úgy hívnák: Mrs Jeffries.
A külföldön nagy sikerű sorozat főszereplője az okos, csavaros eszű Mrs Jeffries. Remek logikájával és elsőre ártatlannak tűnő kérdéseivel minden gyanús esetben rávezeti munkaadóját, a kedves, naiv, ám sajnos egyáltalán nem pengeagyú Whiterspoon felügyelőt a helyes megoldásra. Ráadásul Mrs Jeffries mindig készen áll egy kis saját detektívmunkára, hogy elősegítse a felügyelő nyomozását.
Amikor holtan találják Dr. Slocumot az elegáns rendelőjében, úgy tűnik, véletlen baleset érte az elismert londoni orvost. Csakhogy Mrs Jeffries szerint egyes körülmények meglehetősen rejtélyesek. Miért a hátsó ajtón keresztül érkezett látogatóba Dr. Hightower az elhunyt kollégához? Mi történt pontosan az előző szombaton Mrs Crookshank teadélutánján? Mit titkol Mrs Leslie francia szobalánya? És kinek állhatott érdekében mérgező gombát csempészni az orvos vacsorájába?
Kiadó: Kulinária, 256 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639905948 · Megjelenés időpontja: 2016. november 15.

Ha meg már Downton Abbey akkor aki oda vágyik, annak íme egy igazi korabeli helyszínen környezetben játszódó történet (vigyázat, sorozat!)
ruthefordElizabeth Cooke: Rutherford Park
Fülszöveg:
Cavendishek számára Rutherford Park több, mint egy hely, amit az otthonuknak hívhatnak. Merev szabályok és elfojtott szenvedélyek által vezérelt életük szimbóluma a pazar, kastélynak is beillő ház.
A grófné, Lady Octavia úgy él itt, mint egy aranykalitkába zárt madár. A házasságba ő hozta a pénzt, a férje, William a rangot – a férfit is valósággal gúzsba köti, hogy címéhez és ígéreteihez híven éljen. A fiuknak, Harrynek az apja nyomdokaiba illene lépnie, ám ő a saját álmait szeretné követni, leghőbb vágya, hogy repülőgép-pilóta legyen. Eközben az alagsorban egy cselédlány olyan titkot rejteget, amely foltot ejthet az ősi és nemes Cavendish néven…
1913 karácsonyának éjjelén Octavia félreérthetetlen helyzetben pillantja meg a férjét és annak gyönyörű, botrányos életű unokatestvérét. A kis cseléd a hóban gázolva indul a folyónak, hogy így hozza mindenki tudtára a szégyenét. Kint a nagyvilágban már a háború felhői gyűlnek az égen, amikor Rutherford Parkban kezdetét veszi a szerelem és árulás színjátékának első felvonása…

Kiadó: I.P.C., 320 oldal · ISBN: 9789636355760 · Megjelenés időpontja: 2016. szeptember 19.

A közel 900 oldalas Aranypinty is jön, Donna Tartt ismét megmutatta, hogy sok év kihagyás után is nagyszerűt tud írni. Pulitzer díj meg hasonlók
aranzpintyDonna Tartt: Aranypinty
Fülszöveg:
A történet főszereplője egy szerető anya és egy távol lévő apa fia, a tizenhárom éves Theo Decker. Csodálatos módon túlél egy katasztrófát, mely azonban szétrombolja az életét. Magára marad New Yorkban, irányvesztetten és teljesen egyedül, míg végül egy gazdag barát családja befogadja. Ám a Park Avenue jómódú és távolságtartó világában sehogy sem talál otthonra. Sóvárog az anyja után, és görcsösen ragaszkodik ahhoz a tárgyhoz, amely a leginkább rá emlékezteti: egy kis méretű, varázslatos festményhez, amely végül az alvilág felé sodorja.
Az Aranypinty egy régen várt klasszikus történet veszteségről, megszállottságról, túlélésről és önmagunk megtalálásáról. Néhány oldal után magába szippant, nem hagy aludni, és nem engedi magát elfelejteni.
Kiadó: Park, keménytáblás · ISBN: 9789633551899 · Fordította: Kada Júlia · Várható megjelenés: 2016 november

Még egy fajsúlyosabb olvasmány, palesztin menekültekről.
hajnaltiltottkertbenSusan Abulhawa: Hajnal a tiltott kertben
Fülszöveg:
Amal egy nyomorúságos menekülttáborban látja meg a napvilágot – földműves családját 1947-ben hurcolták el Palesztinából, csecsemő bátyját elrabolták, anyját pedig érzéketlenné tett a fájdalom. Bár apja látástól vakulásig dolgozik, hajnalonta felolvas a lányának, hogy együtt álmodjanak egy másik világról.
Amal története egy egész népről szól, arról, hogy lehet túlélni hatvan éven át a Palesztin–Izraeli konfliktus árnyékában. Apák és fiúk, asszonyok és lányaik, akik szeretnek és remélnek, miközben szívet tépő veszteségeket és szörnyű traumákat szenvednek el. Ki így, ki úgy éli túl a borzalmakat, de soha nem szűnnek meg vágyakozni egy jobb világ után.
Susan Abulhawa a palesztinai hatnapos háború egyik menekülttáborában született 1970-ben. Különböző arab országokban töltött rendkívül hányatott kisgyermekkora után kamaszként az Egyesült Államokba került nevelőszülőkhöz, ma is ott él. Miután 2000-ben visszalátogatott Palesztinába, majd 2002-ben a dzseníni menekülttáborban szemtanúja volt egy borzalmas vérfürdő következményeinek, elszánt aktivistája és szószólója lett a nyugati világban a palesztinok ügyének. Írásai a palesztin nép sorsának érzékeny hírmondói.
A Hajnal a tiltott kertben az első regénye, mely a szerző személyes dzseníni élményeinek hatására született meg, s noha szereplői kitalált alakok, a felrajzolt történelmi-politikai háttér és események mind valóságosak.
Kiadó: Libri, 488 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633108215 · Megjelenés időpontja: 2016. szeptember 9.

Marie Force romantikus krimisorozatának felépítése engem J.D. Robb regényeire emlékeztet, úgyhogy ezért akadt meg rajta a szemem.

vegzetesviszony Marie Force: Végzetes viszony
Fülszöveg:
Washington D. C. Fővárosi Rendőrkapitányságának oszlopos tagja Sam Holland nyomozó őrmester. Komoly győzelemre van szüksége, hogy megmentse a karrierjét – és az önbizalmát – egy katasztrófába torkolló nyomozás után. A tökéletes lehetőség akkor következik be, amikor megtalálják John O’Connor szenátort brutálisan megcsonkított holttestét, és Samet bízzák meg az eset felderítésével. Samnek együtt kell működnie Nick Cappuanóval, aki O’Connor barátja és kabinetfőnöke volt… és akivel, évekkel korábban Sam emlékezetes egyéjszakás kalandba bonyolódott. A szexuális vonzerő még mindig működik közöttük, szinte izzik a levegő, és Samnek küzdenie kell, hogy az ügyre tudjon figyelni. A koronatanúval együtt hálni alapvető hiba, amit nem engedhet meg magának – különösen, amikor egyre több szaftos titokra derül fény a szenátorral és családjával kapcsolatban, ráadásul egyre több az áldozat…
Művelt Nép Kiadó, 320 oldal · ISBN: 9786155617911 · Megjelenés időpontja: 2016. szeptember 14.

Ősszel most már tényleg megjelenik (elvileg) a Brooklyn is, amiből Oscar jelölt filmet írt Nick Hornby.
brooklynColm Tóibín: Brooklyn
Fülszöveg:
Az 1950-es évek Írországában vagyunk, és Eilis Lacey sok fiatal ír lányhoz hasonlóan nem dúskál a lehetőségekben. Ezért amikor nővére elintézi, hogy kivándorolhasson New Yorkba, Eilis tudja, hogy mennie kell, s első ízben kell maga mögött hagynia családját és otthonát.
Amikor megérkezik a zsúfolt brooklyni albérletbe, csak arra tud gondolni, mit áldozott fel. Távolra került otthonától és honvágya van. Aztán amikor az első tapogatózó lépéseket teszi a barátság és talán valami más felé is, olyan hírt kap, ami miatt vissza kell térnie Írországba. Ott szörnyű dilemmával néz szembe a kötelesség és a nagy szerelem közti rettenetes választással.

Park Kiadó, 152 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633552667 · Megjelenés időpontja: 2016. szeptember 15.

Nem mindig volt sikeres ugye a kirándulásom a Star Wars univerzumba, de a Leia hercegnősek többnyire bejöttek és erről a könyvről is jókat hallottam.

vervonal Claudia Gray: Vérvonal
Fülszöveg:
Az ébredő Erőt megelőző évek…
Amikor a lázadók az Endor holdja feletti csatában legyőzték a Birodalmat, Leia Organa még hitt abban, hogy eljött a hosszan tartó béke kora. Ám az Új Köztársaság szenátusában dúló belharcokkal és aljas játszmákkal teli évtizedek után ez a remény már csupán régi emléknek tűnik.
Leia hercegnőnek – immár köztiszteletben álló szenátorként – új veszélyekkel kell szembenéznie, amelyek könnyen megbéníthatják vagy megsemmisíthetik a fiatal és törékeny demokráciát. Alvilági kiskirályok, alattomos politikusok, és a Birodalom megmaradt hívei keltenek zűrzavart szerte a galaxisban. A cselekvésre vágyó politikusok egy új tisztség megteremtésében látják a megoldást. Azt remélik, hogy az első szenátor képes lesz erős kézzel kormányozni a megosztott galaxist.
Leiának nem tetszik az ötlet, hogy túl nagy hatalommal ruházzanak fel egyetlen személyt, még úgy sem, hogy a támogatói őt jelölik a posztra. Csakhogy a helyzet egyre rosszabb, ráadásul a galaxis határvidékén egy titokzatos ellenség bukkan fel…

Szukits, 352 oldal · puhatáblás · Megjelenés időpontja: 2016. november 15.

Na de lesz még izgalmasnak ígérkező ismeretterjesztő kötet is, nem is egy.
Monty Python, Brazil, 12 majom, Grimm fivérek és egy pre poszthumusz önéletrajz.
gilliamesqueTerry Gilliam: Gilliamesque
Fülszöveg:
Terry Gilliam olyan színes és rendkívüli életet él, mint amilyenek a filmjei. Extráktól mentes gyerekkorát Minnesota jeges pusztaságain töltötte, aztán Hollywood forró talajára tévedt, és részese lett az 1960-70-es évek úttörő ellenkultúrájának is New Yorkban, Los Angelesben és Londonban.
Az Időbanditák, a Brazil, a Münchausen báró kalandjai, A Halászkirály legendája, a 12 majom, valamint a Félelem és reszketés Las Vegasban rendezője – és nem mellesleg a Monty Python Repülő Cirkusza egyik alapítója – először mesél eddigi életéről és eleveníti fel az emlékeit. A Gilliamesque, amely tele van eddig ismeretlen rajzokkal, fényképekkel és kommentárokkal, pikáns szellemességgel és lenyűgöző éleslátással vegyíti a képeket a szavakkal.
Gilliam „pre-posztumusz önéletrajza” bámulatos mellékszereplőket vonultat fel – olyanokkal találkozhatunk, mint George Harrison, Robin Williams, Jeff Bridges, Robert De Niro, Brad Pitt, Uma Thurman, Johnny Depp, Heath Ledger és persze az összes többi Python tag –, de egy villanás erejéig felbukkan a kortárs kultúra néhány igen nagy hatású figurája, többek között Woody Allen, Frank Zappa, Gloria Steinem, Robert Crumb, Richard Nixon és Hunter S. Thompson. Gilliam találkozásai a nagyokkal és a kevésbé jókkal mérhetetlenül szórakoztatóak, viccesek, és sok mindenről árulkodnak.
A könyv korlátokat nem ismerve nyújt betekintést egy páratlan alkotó elméjébe, miközben egyedülálló módon rajzolódik ki a 20. századik második felének popkultúrája..
Trubadúr, 304 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632276267 · Megjelenés időpontja: 2016. október 4.

Jenny Lawson a Bloggess első könyvét (Let’s Pretend This Never Happened) már régóta ígérgette a KMK, de aztán nem valósult meg. Közben lett egy második kötete is, ami őszintén, de a rá jellemző humorral foglalkozik a depresszióval.
orultenboldogJenny Lawson: Őrülten boldog
Fülszöveg:
Jenny Lawson, a The New York Times Bestseller listájának első helyezett írója, legújabb, ŐRÜLTEN BOLDOG című könyvében, az egész életét végigkísérő mentális betegséget járja körbe. Egy elképesztően vicces és kacagtató könyv a bénító depresszióról és a szorongásról? Ez aztán szörnyen rossz ötletnek tűnik. De Jenny épp ezekben a borzalmasan rossz ötletekben a legjobb. Az ŐRÜLTEN BOLDOG című könyv arról szó, hogy el kell fogadnunk mindazt, ami megkülönböztet minket a többi embertől – a szépet és a csúnyát – majd felhasználni arra, hogy lenyűgözően és felháborítóan boldogok legyünk.
Kossuth, 320 oldal · ISBN: 9789630986205 · Megjelenés időpontja: 2016. október 17.

Nemrég pont Shonda Rhimes könyvében találkoztam a “power posing”-gal és kiderült, hogy az bizony egy TED beszédből ered, amit Amy Cuddy tartott. S lám jön magyarul is a könyve.
jelenletAmy Cuddy: Jelenlét – így beszél a tested
Fülszöveg:
Az élet legnagyobb kihívást jelentő pillanataiban gyakran megijedünk és szétszórttá válunk, így nem tudjuk magunkból kihozni a maximumot. Utána pedig bosszankodunk, bánkódunk, hosszan rágódunk a történteken.
Amy Cuddy, a neves harvardi szociálpszichológus könyve megmutatja, miként érhető el némi gyakorlással az a lelkiállapot, amely lehetővé teszi, hogy magabiztosan és meggyőzően viselkedjünk komoly téttel járó helyzetekben, így például munkatárgyalásokon, randevúkon vagy nyilvános események alkalmával.
A tudományos pontosságot az olvasmányos, életből vett példákkal ötvöző kötet feltárja a kapcsolatot test és lélek között, valamint közérthetően elmagyarázza, miként alakítja a testbeszédünk, hogy kik vagyunk, hogyan érezzük magunkat a bőrünkben, és mindezek fényében milyennek lát minket a környezetünk.
Libri, 384 oldal · keménykötés · ISBN: 9789633106679 · Megjelenés időpontja: 2016. szeptember

Az az igazság, hogy van még pár pletyka például hogy lesz ismét Elena Ferrante, Sarah Addison Allen, de ezekről még más nem nagyon látott napvilágot, úgyhogy majd később talán többet lehet tudni. Addig is azért lehet szemezgetni. Nektek mi jönne be?

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *