Menu Close

Kalandozás egy messzi messzi galaxisban

Annak idején még komoly kihívást jelentett Csillagok háborúja rajongónak lenni, mert például a szüleim nem engedtek el moziba, hogy megnézzem A birodalom visszavágot, hiába példálóztam azzal, hogy de hát már minden osztálytársam látta, őket ez nem hatotta meg. Úgyhogy be kellett érnem azzal, hogy állandóan kivettem a regényt a könyvtárból és már kívülről tudtam, mire megnézhettem a filmet, először Medulinban a kempingben, angolul, horvát felirattal és nagyon jól jött a regény ismerete, mert nyelvtudás nélkül tudtam fordítani a többieknek. Aztán meg össze kellett gyűjtenem a zsebpénzemet és kinyomozni, hogy városunk melyik egyetlen trafikjában lehet kapni a Jedi visszatér kártyákat… Szóval kemény ifjúságom volt, ma már sokkal könnyebb rajongóvá válni és annyi minden info meg cucc van kéznyújtásnyira, hogy nem is megerőltető fenntartani a lelkesedést. Én imádtam a történetet, a szereplőket, felnőttem velük és amikor először jelent meg a kibővített kiadás DVDn megvettem, megnéztem az előzmény trilógiát meg hasonlók, de igazán nekem csak az első filmtrilógia volt a szívem csücske. Talán próbálkoztam valami folytatás regénnyel, de be kell vallanom, hogy nem követtem az SW univerzum tágulását, csak azt vártam, mikor lesz annyi idős a gyerekem, hogy végre megnézhessem vele is a Csillagok háborúja klasszikus trilógiáját. S persze izgatottan vártam az új filmet, és  abban sem csalódtam.

Közben az Ébredő erő ugye már Disney égisze alatt jelent meg és sok rossz (reklámok agyba-főbe és hátborzongató termékpárosítások) mellett van ennek jó oldala is. Például most rengeteg regény jelent meg, amelyek majdnem mindegyike valamilyen módon összefüggésbe hozható a IV-VII részekkel, ráadásul kiválóan szinkronizálva szinte egy időben az eredeti kiadásokkal és nagyon igényes csomagolásban, nem összecsapottan. Na ja, pénz beszél. Ahogy a karácsonyi könyvajánlós podcastunkban is mondtuk, hogy most könnyű SW fan ismerősnek ajándékot venni. Engem a felhozatalból két kötet érdekelt igazán, amelyekhez aztán volt szerencsém hozzájutni, hála a helyi könyvtárunknak, akik még külön Csillagok háborúja asztalt is csináltak a film környékén és kipakolták rá az összes témába vágó könyvet, DVDt, CDt. Az egyiket elolvastam még tavaly, a másikat pedig most, s a téma miatt úgy döntöttem, egyben számolok be róluk.

Ráadásul az a közös bennük, hogy mind a kettő erősen Leia Organa fókuszált, aki a legtökösebb csaj volt a galaxisban, amíg Rey meg nem érkezett 🙂 viszont nagyon keveset tudhattunk meg róla.

parafarmerAlexandra Bracken: A hercegnő, a kalandor és a párafarmer

Igazából az Új remény azaz a IV. rész elmesélése másként. Az egész klasszikus trilógiát újragondoltatták mai ifjúsági írókkal, elsősorban a fiatal generációt célozva meg ezzel. Már előtte úgy éreztem, hogy akik megkapták a feladatot azok nagyon örülhettek, mert végülis fanfiction-t írhattak és nem gond, ha az eredetiből lopnak egy csomó mindent, mert ugye ez a nem titkolt cél. Az se titok, hogy ilyet én is csináltam kockás füzetbe, az viszont már titok, hogy milyen eredménye lett és hogy semmisítettem meg 🙂 Tehát történetmesélésre nincs is szükség, ami itt inkább érdekes az a felépítés, hogy nagyjából három egyenlő részre van osztva  a könyv és a három főszereplőnk nézőpontjából elmesélve az ismert történet egy-egy szakasza. Mivel a film vele kezdődik, Leia az első és rengeteg mindent megtudhatunk róla, hogy mi történt vele addig, amíg meg nem mentetették a Halálcsillagról. Benne van a sok vívódás is, hogy mi mindenen ment keresztül ebben az időszakban és ettől még több élet lett lehelve az ő karaktervázlatába, mert lássuk be, hogy nem igazán volt  ő alaposan kidolgozott szereplő. Aztán jön ugye Han onnantól, hogy Mos Eiysle-ben összefut a fura öreggel meg a sráccal, Kenobi elvesztése után pedig Luke szemszögéből zárul a történet, akinek szintén meg kell állnia a talpán és megküzdeni a kétségeivel meg a kisebbségi érzésével, hogy egyik reggel még csak egy párafarmer volt az isten háta mögött, aztán meg a legnagyobb csata közepén találja magát, ami a galaxist megrázhatja. Igazából Han volt a gyenge láncszem, mert valahogy pont őt nem sikerült jól megfognia a szerzőnek, aminek lehet pont a korhatár volt az oka, mindenesetre az eredeti szereplőhöz képest jóval halványabb csempészt kaptunk.

Igazából bejött ez az újrafeldolgozás, egyrészt érdekes, hogy nem egy ember kezében van a trilógia, úgyhogy a következő kötetekben biztos más a koncepció, másrészt azért vannak gyengeségei ennek a formulának is. Jó a ragaszkodás az ismerős elemekhez, vannak benne plusz dolgok, mint például Leia karakterének a mélyítése, ugyanakkor néhol megbicsaklik a lendület (lásd Han esetében). Még nem tudom, hogy kézbe veszem-e a többit, főleg a nagy kedvencet, A Birodalom visszavág Szóval Jedi akarsz lenni?-t, de a nosztalgia vitathatatlanul jól esett …

Eredeti cím: A New Hope: The Princess, the Scoundrel, and the Farm Boy
Fordító: Habony Gábor
Terjedelem: 338 p.
Kiadó: Kolibri
Megjelenés: 2015 (2015)
ISBN: 9786155501999
Honnan: Könyvtárból

rating-7

 

mozgocelpontCecil Castellucci – Jason Fry: Mozgó célpont : Leia hercegnő kalandja

Ez meg amolyan Ébredő erő előzménynek számít, vagyis inkább rávilágít pár dologra a Lázadók Szövetségével kapcsolatban. A sztori, amit elmesélnek benne igazából pont A Birodalom visszavág és A jedi visszatér között játszódik, míg Lando és Luke titokzatoskodva nyomozgatnak Han után, Leiának ismét csak részt kell vennie a politikában. Ráadásul nagyon értékes lett, hisz a Birodalom első számú célpontjává válik. Leia viszont tehetetlennek érzi magát, bárhova is megy, vagy viszik azonnal veszélyt jelent a környezetére, mert akár csak miatta is támadják a hajót amin van és emberek hullanak el emiatt. Ezért aztán elfogad egy titkos küldetést és egy kisebb csapattal elindul, hogy elterelő hadműveletként elvonja a Birodalom figyelmét és lefoglalja őket a vadászással, míg a Lázadók erőt gyűjtenek és készülődnek egy újabb nagy csapásra. Ugyan a könyvet úgy hirdetik, hogy az új rész szereplőiről kapunk benne információkat, de inkább magyarázatot ad néhány dologra, ami a Jediben teljesedett ki.

A regény rövidsége ellenére tele van akcióval és folyamatosan érezzük, hogy Leiának mennyire nem egyszerű a dolga. Még mindig bűntudata van, mint az Organa ház utolsó tagjának a bolygója pusztulása miatt, állandóan konfliktusba kerül a magánélete miatt is, mert legszívesebben menne és keresné, kiszabadítaná Hant, ugyanakkor a Szövetségnek is hűséggel tartozik. S akkor még jön az új konfliktus is, hogy az elterelő hadművelet tisztaságával és etikusságával meg azzal, hogy mennyi áldozattal jár, nem nagyon van kibékülve.

Leia viszi az egész regényt természetesen, nem csoda, hogy ő a galaxis egyik legmenőbb csaja, s bár van néhány epizód ami fájdalmasan ismerős lehet máshonnan, alapjában ez egy jó kis kalandregény. Van benne akció, csapat összerázódás, humor és pár kérdés a választás szabadságáról meg az egyénről, amire mindenkinek meg kell találnia a maga válaszát. Először azt hittem, ez valami könnyű és súlytalan dolog lesz, de nem teljesen így alakult és ez nagy öröm volt. Ráadásul klasszul illusztrált, nagyon igényes kemény fedelű a kiadás.

Eredeti cím: Moving Target: A Princess Leia Adventure
Fordító: Fencsik Tamás, Bus András
Terjedelem: 256 p.
Kiadó: Kolibri
Megjelenés: 2015 (2015)
ISBN: 9786155501975
Honnan: Könyvtárból

rating-8

3.5 Stars

2 Comments

  1. Eszter

    Szerintem inkább ne olvasd el a Szóval Jedi akarsz lenni?-t, az Ep4 nekem is bejött, és ezen felbuzdulva kezdtem bele az Ep5-be, de teljesen más, már december óta szenvedek vele és olyan nehezen veszem rá magam, hogy egyáltalán tovább olvassak 1-1 fejezetet…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *