Menu Close

Ilona Andrews: Pusztító mágia

pusztitomagiaFogalmam sincs miért, de itthon valahogy egyszerűen nem tűnik egyetlen kiadónak se kifizetődőnek az urban fantasy. Kivéve az Agavénak Anita Blake. Egyetlen más hasonló stílusú sorozat se tudott magyarul sokáig fennmaradni, pedig voltak próbálkozások. Még talán a romantikus/erotikus vámpíros vonal ment,  illetve az ifjúsági tagozat, de ahol a románc nem központi elem, vagy éppen férfi a főszereplő, azok elhasaltak rendesen. Holott voltak próbálkozások és mennyire ígéretes volt már pl. a Félholtak, vagy a Dresden akták, Vasdruida vagy Mercy Thompson és csak nem történt semmi a folytatásokkal, vagy 2-3 rész után el lettek kaszálva. Úgyhogy most nagyon dícsérendő, hogy a Könyvmolyképző kiadó két sikeresnek és klasszikusnak is tartott UF sorozatot elindított, most már csak szorítani kell, hogy bejöjjön a számítás és folytatása is legyen. Mert mind a kettő ígéretes kezdés, Kelley Armstrong Bittenjével már találkoztam, s bár korábban már jelent meg itthon Ilona Andrews regény is, vele és a híres Kate Daniels-zel most találkoztam először. S kellemes benyomásom támadt.

Kate Daniels egy olyan világban él, ahol a mágia és a technika küzd egymással vagy az egyik vagy  amásik kerekedik felül, ha van mágia akkor lehet varázsolgatni viszont nem működnek pl. az autók ha pedig a technika kerül fölénybe, akkor pont fordítva történik minden. A világépítés egész egyedi és ötletes, olyan mintha hol a középkorban hol pedig a 21. században lennének a regény szereplői. Kate zsoldosként bérbe adja kardját és mágikus erejét, hogy a hatalmukkal visszaélőket kordában lehessen tartani. Mivel nem túl jó csapatjátékos, nem szereti a felelősséget, az elköteleződést, inkább zsoldosként dolgozik, s rendszeresen elutasítja az ajánlatot, hogy belépjen a Rendbe, ami megpróbálja fenntartani az egyensúlyt ebben a világban. Csakhogy amikor mentorát, aki az Irgalmas Lovagrend lovagjósa volt, megölik, Kate nyomozni kezd, hogy vajon ki állhat a dolog mögött. Kiderül, hogy nem csak a Rendet, de még a másik két egymással szemben álló paranormális társaságot, a Falkát (az alakváltókat) és az Embereket (akik halottidézők és vámpírokat is tudnak gyártani) is veszteségek érik és persze mindenki egymásra gyanakszik, és küszöbön állna egy véres-mágikus összecsapás, hacsak Kate ki nem deríti valójában ki a titokzatos játékos, aki így megosztja a mágikus teremtményeket.

Akárhogy is szépítünk, azért nekem is az első találkozásom ezzel a fajta urban fantasy-vel Anita Blakehez kötődik, akit nagyon kedveltem az első kötetekben, aztán lemondtam róla és még halványan se érdekel, hogy mi van vele. Szerintem sok mindenki mást is emlékeztetni fog Kate őrá: magának való, harcos, egyenes, tehetséges abban amit csinál és már elhintette a szerzőpáros (ugyanis az Ilona Andrews név, ha valaki nem tudná egy házaspárt takar), hogy van benne (a vérében hahha 🙂 még ezen túl is valami extrán különleges, amit majd folyamatosan fogunk megismerni. Túl azon, hogy főszereplőnk igazán belevaló csaj, ugyanakkor roppant kedvelhető is, mert rengeteg hibája van, ami hétköznapi embereknél is előfordulhat, főleg ha hozzávesszük, hogy ő még csak 25 éves, tehát van bőven mit tanulnia az élettől. Főleg ami a társas kapcsolatokat illeti: mint magánzónak nehezen sikerül megértenie, hogy mások mit akarnak tőle, hogyan kezdődnek a kötelékek és mikor udvarolnak neki, mikor akar csak barátkozni valaki. Ha valaki románcot keres, nos nem az a könyv erőssége bár lehet tudni, hogy kivel és hova fog ez majd kialakulni, de izgalmas lesz nézni annak a viszonynak a formálódását. Kate-et ugyanis rohadtul nem egyszerű levenni a lábáról.

Mint minden sorozat első darabjának, ennek is megvannak a maga hibái, ugyanakkor van annyi vonzó tulajdonsága a regénynek, hogy nem hagynám ki a folytatásokat. Kiváló a világépítés, ez a modern világba oltott középkor és a különböző fajok, mitikus lények keveredése kicsit fel lett rázva és keverve. Az itteni vámpírok nem éppen a Jean-Claude féle zsabós ingben parádéznak, hogy csak egy eltérést említsek Hamilton sorozatától.  Bár úgy éreztem, hogy a fordítás itt-ott döcögött a paranormális részek magyarításában, azért végig élvezhető volt a regény.

Folytatásra várok tehát.

Eredeti cím: Magic Bites
Sorozat: Kate Daniels #1
Fordító: Mergl-Kovács Bernadett
Terjedelem: 320 p.
Kiadó: Könyvmolyképző
Megjelenés: 2015  (2004)
ISBN: 9789632455006
Honnan: Vásárlás, saját példány

3.5 Stars

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *