Menu Close

Zoe Archer: Collision Course

Megboldogult ifjúkoromban, miután lemondtam arról, hogy színésznő legyek és írónak készültem, remekeimet leginkább fan-fictionnek tudtam volna nevezni (csak akkoriban még nem létezett ez a szó, illetve nem ismertem). Vavyan Fable epigonság mellett imádtam sci-fiket írni. Persze az én sci-fijimben eléggé fontos szerepet kapott a szerelem (pl. kerítettem Luke Skywalkernek párt és rendesen összehoztam Ellen Ripleyt Dwayne Hicks-szel) . Azóta azonban nem vettem kezembe sci-fi love storyt. Mondjuk sci-fit se nagyon. Viszont Zoe Archer neve tavaly mindenfelé felbukkant, egy romantikus kalandregény sorozat szerzőjeként jókat írtak róla, szóval kíváncsiságom elvezetett oda, hogy kipróbáljam őt egy általam nem igazán ismert terepen.

Mara Skiren csempész, törvényen kívüli és kiváló pilóta, valamint nagyon is jól ismeri a galaxis bugyrait. Éppen ezért zsarolja meg a 8. szárny vezetősége, hogy kierőszakolják a segítségét. Ugyanis eltűnt az egyik pilótájuk méghozzá vele együtt nyoma veszett a legújabb fejlesztésű gépnek is, amelyik a híres-hírhedt Fekete Kísértet Osztag egyik tagja volt.  A katonaság, akik az elnyomó PRAXIS csoport ellen folytatnak harcokat úgy gondolják egy csempész ismereteit és kapcsolatait kihasználva vissza tudnák szerezni a pilótát és gépét, mielőtt az ellenség kezére jutnának. Persze teljesen nem bíznak Marában, ráadásul a géphez, ha pilótája netán nincs olyan állapotban kell még egy hozzáértő, ezért a lánnyal elküldik Kell Frayne parancsnokot is. Kettejük között persze azonnal szikrázik a levegő, de a küldetés fontosabbnak tűnik. Együtt belevetik magukat hát a galaxis sötét bugyraiba, ahova az utat és ahol a játékosokat Mara jobban ismeri, mint a parancsnok. Úgyhogy lesz itt minden, ami sci-fi kalandregénybe illik (már amennyire én elképzelem azt): csapdák, high-tech fegyverek, összecsapások és menekülések, akciók és ráadásnak azért szex is.

Mit ne mondjak, Zoe Archer elég könnyedén illesztette bele az érzelmeket a technikai világba. Mara önálló, független nő, aki azonban jól tudja, mikor kell megfogadni mások tanácsait, bár azért a parancsolgatást továbbra se bírja. Sokáig egyedül volt a világban, de most Kell felcsillant előtte valamit, amitől talán értelmet nyerhetne az élete és nem csak szerelmi szempontból. A parancsnok meg két lábon járó tökély: okos, ügyes, jóképű s bár nehezére esik, azért el tudja fogadni, ha egy nő utasítgatja. Miután kiderül, hogy Mara nem hiába az, aki már kétkedés nélkül elfogadja a tanácsait. Ráadásul kiderül, mind a ketten elég komolyan hátrányos helyzetből indultak, s egész megható, ahogy megosztják a múltjukat egymással.

Kicsit tartottam attól, hogy a technikai halandzsákat nem fogom érteni, de szerencsére semmi ilyen problémám nem volt. Sőt igazi meglepetés is ért, ugyanis az írónő jó pár magyar szót is beleépített a történetbe. Hogy honnan volt az ötlet, nem tudom, de tetszett. Gondolom anyanyelvűeknek eléggé úgy tűnik mintha valami idegen életforma beszélne így egy távoli bolygón, de én legalább úgy meglepődtem, a khave meg a macskacats stb. olvasásakor, mint amikor először láttam Angliában a Közönséges bűnözőket és az amcsi szövegek közt egyszercsak megszólalt valaki anyanyelvemen (Láttam az arcát).

Összességében kiválóan szórakoztam a regényen. S bár eleinte azt hittem, hogy kicsit túl sok lesz benne a szex – mert a megkívánás első látásra elég erős volt a történet kezdetekor -, akár a sztori kárára is, szerencsére egészen jó egyenleg lett belőle.

Kiadó: Carina Press
Megjelenés: 2011 április 4
Terjedelem: 199 p.  (e-book)
Honnan: Netgalley, recenziós e-book

 

 

3.5 Stars

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *