Menu Close

Sarah Dessen: Figyelj rám!

Sarah Dessen nevével már jó ideje szemezgettem, mert úgy tűnt, hogy ifjúsági regényekben utazik, s egész kellemes kritikákat kapott. Legelső magyarul megjelent regényét, a Tökéletest nem sikerült könyvtárból kivennem, viszont azóta a Kelly Kiadótól még két regénye megjelent. Úgy döntöttem, időrendben megyek és a nyárra kiadott Figyelj rám!-mal kezdek.

Annabelle Greene élete kívülről nem is lehetne mesésebb. Nővérei nyomdokát követve nem volt kétséges, hogy belőle is gyerekmodell lesz és a környék majd minden üzletének volt reklámarca, áruljanak szörfruházatot vagy gumiabroncsokat. Ráadásul az iskola legmenőbb lánya volt a barátnője, megfordultak minden buliban. Aztán a nyáron hatalmas törésre került a sor és Annabelle meg Sophie összevesztek, s főhősünk magára maradt gondjaival, amikről nem mesélt senkinek. Amúgy a családjában is problémák vannak, középső testvére anorexiás lett, előtte hosszú gyógyulási folyamat van és úgy tűnik, hogy az édesanyja körül is még mindig lábujjhegyen kell járni. Összebarátkozik az iskola másik magányos, kirekesztett farkasával, Owen Armstronggal akinek meg dühterápiára kell járnia, hogy kezelni tudja a temperamentumát. A fiú a zenében talál megnyugvást és értelmet és rávezeti Annabellet is a muzsika élvezetére, s a lány egyre jobban kitárulkozik és kezd magára találni, de még mindig elég bizonytalan ahhoz, hogy könnyen meginogjon és visszahúzódjon saját csigaházába.

Tetszett az, hogy a főhősnő nem tökéletes. Sőt igencsak emberi hibái vannak, és teljesen normálisan viselkedik: eleinte még maga előtt se vallja be, hogy hol és mikor hibázott életében, pedig szíve mélyén tudja, hogy gyengeségből nem állt ki régi barátok mellett, hogy rosszul értelmezi a kis hazugságokat, amiknek aztán belegabalyodik a hálójába és csak nehezen tud kikeveredni belőlük. Annabelle inkább ellhallgatja a dolgokat és mást mond, ha úgy érzi, azzal inkább kikerüli a konfliktusokat, és rosszul értelmezve vigyáz mások érzékenységére, s tovább növeli saját bizonytalanságát. Sarah Dessen ráadásul jól ábrázolta azt is, hogy bár Annabelle szép, elvégre modell mégse csak ekörül forog az élete, sőt számára ez csupán munka és a regényben inkább arról van szó, hogy nem teljesen egészséges pszichével milyen nehéz helyzetbe is kerülhetnek a testképükkel elégedetlenkedők.

Szóval ez a regény nem egy könnyű olvasmány (az anorexiáról és a nagy konfliktusról szóló részek igencsak szívszorítóak), viszont nem is hazudik a se a fiatalokról se a fiataloknak. A könyv alapján Sarah Dessen nem hiába népszerű: jó témákat választ, tehetségesen írja meg azokat és egyáltalán nem nézi le az olvasóit: nem rág szájba, nem nézi le a srácokat, akihez szól. Nem csoda, hogy bezsebel mindenféle ifjúsági könyv díjakat.

Eredeti cím: Just Listen
Kiadó: Kellly Kiadó
Fordító: Kecskés Eszter
Megjelenés: 2009 (2006)
Terjedelem: 315 p.
ISBN: 9789639667815

4.5 Stars

4 Comments

  1. ewííh

    Én a Felejthetetlen évet már olvastam és a Figyelj Rám-ot is.nagyon tehetséges az írónő,gyönyörű könyveket ír és a fiatalkorúak életében megtörténő témákat választ,nagyon rajongok érte =)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *