Jul 072009


A királnyő bolondja harmadik része Philippa Gregory Tudor sorozatának. Időrendben is a Boleyn örökség után következik. Azokról az évekről szól, amelyek VIII. Henrik halála és I. Erzsébet trónra kerülése között teltek el. VI. Edward beteges király, uralkodása utolsó évében Hanna Verdét, a fiatal zsidó lányt, aki apjával Spanyolországból menekült az inkvizíció elől Angliába, különleges képessége miatt ajánlják be az udvarba. Bolond lesz belőle, de szent bolond, ugyanis a lánynak néha látomásai vannak. Hanna Edward után Mária mellé kerül, majd Erzsébettel is megismerkedik, képességeit akarják kihasználni egyik nő a másikhoz küldözgeti kémkedni. Közben pedig ő végig Robert Dudley-nek tartozik hűséggel.
Az előző regényekhez képest ez a kötet Philippa Gregory sorozatában nagyon gyengének bizonyult. Szenvedtem az olvasásával, sokáig tartott és nem szerettem a főszereplőt.
Azt hiszem, ez volt a fő oka, hogy nem tetszett különösebben A királynő bolondja. Hannah Verde kitalált személy, s egy idő után szerepe, a szent bolondé nagyon erőltetettnek tűnt. Egy udvari intrikáktól terhes környezetben ő, és amit megtesz, ahogy adogatják egyik helyről a másikra, egyik nőtől megy a másikhoz, az nem lehetett valóság. Majd mire a könyv kétharmadánál a hangsúly eltolódik az ő élete és választásai, gondjai felé, addigra már annyira unszimpatikus lett, hogy nem tudtam eléggé szívemen viselni a sorsát.
Hanna nem őrlődött eléggé, mint pl. Mary Boleyn, amikor annak ellenére lett VIII. Henrik ágyasa, hogy Katalint imádta és csodálta.
Számomra eléggé el tudja rontani a könyvet, ha a főszereplővel nem tudok együtt érezni, nem tudom megkedvelni, elismerni, de legalább megérteni a tetteit. A Boleyn örökségben három nő volt, mindhárman történelmi személyiségek,különböző jellemek, de mindháromban sikerült meglátnom az értelmet, a tetteiket megérteni, függetlenül attól, hogy csak Clevei Anna volt szimpatikus.
Akit azonban sikerült főleg eleinte szimpatikusnak beállítania Philippa Gregorynak, az Mária volt, akit Hanna is csodált, csak aztán később hogy lett belőle mindenki rettegett és utált uralkodója. Bár Hanna továbbra is azt a nőt látta, akit megismert. Ami pedig Erzsébetet illeti róla valahogy nem tudta eldönteni nemcsak Hanna, de talán az írónő se, hogy milyen képet is fessen.
Jójó, tudom, fel lehet hozni, hogy Hanna fiatal lány volt, neki idő kellett amíg felnőtt, amíg megértette a helyzetét, hogy mit várnak tőle, mit tehet. De sajnos addigra mint írtam én már nem tudtam együtt érezni vele.
Kicsit olyan érzésem volt, hogy ebbe a regényben már nincs benne Gregory teljes szíve-lelke és figyelme, csak a sorozatot a sikereket folytatja. Mert mondjuk a zsidók helyzete, életük a XVI. században elég érdekes téma, de erről meg a vártnál kevesebbet tudtam meg. Bár persze olyan népről melynek tagjai aki évszázadokig bujdosnak nem bíznak senkiben, csak egymásban nem túlsok forrás állhat a kutató rendelkezésére.

Úgyhogy részemről ez a regény most már csak egy közepest érdemelt.

Eredeti cím: The Queen’s fool
Fordító: Megyeri Andrea
Kiadó: Új Palatinus Könyvesház
Megjelenés: 2008 (2003)
Terjedelem: 592 p.
ISBN: 
9789632740300

3 Stars
Oszd meg!

Reader Comments

 1. Én még nem vettem kézbe a sorozatot, bár megvan, anyum meg nagyi a lelkes olvasói, bár őbelőlük nem szedtem ki túl sokat, hogy vajon rosszabb volt-e ez a kötet. Csak azt tudom hogy nagyon várják a következő kötet magyar megjelenését.

  Remélem a közeljövőben eljutok ehhez a sorozathoz mert azért érdekel, de sajnálnám nagyon ha tényleg kiveszne belőle a lélek és csak maga a folytatás miatt írta volna, írná tovább…

  De ha top 10be soroltad az első két kötetet, csak csak érdemes nekilendülni 🙂

 2. Ha megvan és szereted a történelmi regényeket, amelyekben a nők a főszereplők, nem a háborúk akkor feltétlenül állj neki. Az első kettő mindenképp magával ragadó a harmadik meg… van akinek ez is tetszik 🙂 Csak az nem én vagyok

 3. Hát igen, nekem is ez a rész tetszett a legkevésbé, bár ez sem volt olyan rossz, izgalmasnak, érdekesnek találtam, de Hannah-t nem tudtam én sem igazán megszeretni. Na sebaj.
  Az viszont szerintem nem mellékes, hogy bár magyarul tényleg ezt a kötete adták ki harmadikkénta Gregory-féle Tudor-sorozatból, és történetileg a Boleyn örökség után következik, de ezt a regényt az írónő közvetlenül A másik Boleyn lány után írta meg, a Boleyn örökséget (ami szerintem is jobb mint ez) viszont kettővel az első kötet után(ebből akettőből az egyik a Királynő bolondja után játszódik, a másik viszont Aragóniai Katalin fiatal koráról szól). Tehát úgy tűnik nem egyenletes színvonalcsökkenésről van szó.
  Minden esetre a Szűz szerelme karácsonykor jelenik meg állítólag. Én mindenesetre várom már (bár a címe nem ígér sokat, a története annál inkább, remélem nem lesz csalódás). 🙂

 4. Nekem legjobban az első rész tetszett utána ez. Szerintem a 2ik rész nagyon unalmas volt,1 nagyon-nagyon jó után jött 1 nagyon rossz és utána megint 1 nagyon jó. Szerintetek A szűz királynő szeretője a negyedik rész? (különben anya kapta ezeket a könyveket de én is elolvastam. Mindenkinek csak ajánlani tudom 😀 szerintem a Twilight után a legjobb)

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *