Menu Close

Ruth Morris: A szökevény

Nevil Shute Ausztráliája után ismét arrafelé jártam, kadarm megfertőzött és még a pöttyös könyvet is megkaptam tőle. Egyébként azt hittem, anyu gyűjteményének és könyvmoly ifjuságomnak köszönhetően én már minden ifjúsági regényt olvastam, amit a hatvanastól a nyolcvanas évekig itthon kiadtak. De mindig érnek kellemes meglepetések. Mint ez a regény is.

Joanne Mithcell árva, szüleit korán elvesztette, nagynénje és férje viseltek rá gondot eddig, de ők most elutaznak, s úgy gondolják amíg távol lesznek, a kislány világot, de legalábbis országot járhat, elutazhat a nagybácsi testvéréhez ésmegtapasztalhatja milyen is a vidéki élet Ausztráliában. A kislány azonban hamar rájön, hogy őt tulajdonképpen sehol se látják szívesen, s mivel úgy gondolja, ennél bármi jobb lehet, megszökik. Egy kordéval, ruháival kevés kis pénzzel nekivág hát az ismeretlennek. Kitalál egy fedő sztorit, hogy ne nagyon piszkálhassák, kisfiúnak adja ki magát és igyekszik bátran viselkedni. Eleinte nagyon nehezen boldogul,de találkozik néhány jó emberrel útközben és végül még a családi állapota is megoldódik.

Aranyos kis regény volt, továbbra is úgy tűnik, Ausztrália egy klassz hely lehet, s kemény munkával rohadt boldogok ott az emberek a pusztán. Persze néhol azért kicsit berzenkedtem a kötet naivitásán, de szerencsére valahányszor becsuktam, megláttam a pöttyös borítót és eszembe jutott, hogy hé, ez 10 éven felülieknek szól. Annak a korosztálynak pedig igazán példamutató lehet Joanne helytállása, bátorsága és eltökéltsége. Úgyhogy nem nagyon lovaltam bele magam néhány elnagyolt részlet számonkérésébe (családi állapotok, kisgyerek ennzire egyedül stb.), hanem kikapcsoltam felnőtt és anya agyamat, s megint 10 éves voltam aki falta a pöttyös regényeket és imádta az egyedül is boldoguló kis árvákat.


Eredeti cím: The Runaway
Kiadó: Móra
Fordító: Borbás Mária
Megjelenés: 1970 (1962)
Terjedelem: 182 p.

3.5 Stars

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *