Menu Close

J.D. Robb: Meztelenül a halálba

Meztelenül a halálbaTöbbször futottam neki gondolatban annak, hogy Buzai Csaba kérésére mégis milyen könyvet válasszak a Veszíts el egy könyvet! blogger játékára. S mindig elakadtam, mert rám tört a bőség zavara. Legyen valami régi kedvenc? Esetleg egy újabb? Valami, amiről a blogomban már írtam? Vagy épp az aktuális olvasmányom?  Amit választok jó lenne újra el is olvasni, gondoltam. S itt megálltam többnyire. Aztán eltelt pár nap/hét és megint eszembe jutott és egyre jobban pánikoltam, hogy nem tudok dönteni és kifutok az időből is, ami majdnem meg is történt. Végül úgy döntöttem, hogy nem egy klasszikus kedvencet választok, hanem valami olyat, ami még mindig kapható és szerintem elég jó, de kevesen ismerik különböző okokból. Így esett a választásom J.D. Robb: Meztelenül a halálba című regényére, amit becsületesen újra el is olvashattam, hogy friss szemmel számolhassak be róla.

Eve Dallas a New Yorki rendőrség gyilkossági osztályának nyomozója, immár 10 évnyi tapasztalattal a háta mögött, megalkuvást nem ismerő, vérbeli zsaru, akinek a legfontosabb, hogy az áldozatoknak igazságot szolgáltasson. Éppen egy kemény helyszínről távozik, ahol kénytelen volt fegyverét használni és ölni is, ami 2058-ban már nem nagyon szokás, s pszichiátriai vizsgálatra készül, de egy jóval fontosabb ügyet kap ami elsőbbséget élvez. Megöltek egy luxusprostituáltat. Aki ráadásul DeBalss szenátor unokája, aki erősen jobboldali politikus és pont a prostitúció ellen, ami ugyan már legális ráadásul jogilag és egészségügyileg is komolyan meg van rendszabályozva. Sharon DeBlass volt a család fekete báránya, aki szembe helyezkedett a politikával és kihívta maga ellen a sorsot. Eve Dallas beleveti magát a nyomozásba és lépten-nyomon egy névbe botlik: Roarke. A híres ír származású milliárdos azonban nem csak nyomozati anyagokban, hanem személyesen is megjelenik Sharon DeBlass temetésén, s mivel neve vezeti a gyanúsítottak rövid listáját, a hadnagy kifaggatja őt is. A két sokat tapasztalt és látszatra egymással tökéletesen ellentétes ember között felszikrázik a levegő. Mire Eve tisztázná a férfit és szabad utat engedne az érzelmeinek, újabb prostituáltat gyilkolnak meg: láthatólag sorozatgyilkossal van dolga a rendőrségnek és Roarke neve ismét csak felbukkan…
A közeljövő New Yorkjában hiába minden technikai fejlődés, valaki erősen múlt századi módszerekkel, indokkal és fegyverekkel gyilkol. S vajon kinek van a világon a legnagyobb antik fegyvergyűjteménye? Roarke-nak.

Annak idején meglepetésként ért, hogy megjelent a kötet magyarul, mert már annyit hallottam és olvastam róla Nora Roberts fórumokon, hogy igazán kíváncsi voltam. Tudtam arról, hogy a sikeres írónő egy egészen más világba kirándul a Halálos sorozattal és eleinte nem is reklámozták, hogy J.D. Robb neve is őt takarja. Aztán az első kötet meggyőzött arról, hogy valóban különleges a sorozat amely képes tartani a színvonalat, sőt van jó pár igazán jó rész is az eddig megjelentek között. Most pedig kimondottan érdekes volt újraolvasni és megtudni, hogy vajon nem csak az idő szépítette meg a könyvvel kapcsolatos emlékeimet. S azt kell mondanom, hogy továbbra is kitűnőnek tartom már az első könyvet.
Ennek okát főként a főszereplők személyében kell keresni. Eve Dallas ugyanis olyan nő, aki bárkinek a példaképe lehetne, még nyilvánvaló hibái ellenére is. Hányatott sorsának köszönhetően számára a rend és az áldozatok, gyengék védelme a legfontosabb, ennek mindig is hajlandó beáldozni akár a magánéletét is, ami egészen addig, míg megfelelő társra nem talált, nem játszott komoly szerepet nála. A hadnagy múltja fokozatosan tárul fel a sorozat többi részében, s kiderül, hogy miképp küzd meg és hogy marad talpon azok után amiket átélt. Ugyanúgy mint Eve, Roarke is mélyről jött és küzdötte fel magát a legnagyobbak közé és az ő múltjában is vannak fekete foltok, az ő jellemét is az formálta, hogy hol nevelkedett és kik segítettek rajta. Mivel egészen más utat választott felemelkedéséhez, mint a hadnagy, eleinte rengeteg összetűzés adódik ebből közöttük. De sikerül úgy megoldani a problémáikat, hogy alaptermészetük és integritásuk mit sem változik, ugyanakkor kapcsolatuk minden kötettel csak szorosabb lesz.
Szóval ezért írtam a top50-emben, hogy „ez a sorozat olyasmi, amiben minden benne van, ami szórakoztat: sebzett, de erős főszereplő, humor, izgalom, többnyire kiváló krimiszál na és persze egy álompasi.”
Az itthoni kiadás miatt erre a sorozatra igazán illik a ne ítélj első látásra szlogen. Ugyanis a borítók elég botrányosra sikeredtek, de szerencsére már az első kötet kiváló fordító kezébe került, akit ugyan később elkapott a csillagozási és magyarázási láz, de itt még jól visszafogta magát. Úgyhogy ha valaki kíváncsi egy jó kis krimisorozatra, feltétlenül vágjon ebbe bele.

Illetve megnyerheti a könyvet a Veszíts el egy könyvet akció keretén belül! Csak egy kérdésre kell válaszolni 🙂

Eredeti cím: Naked in Death
Fordító: Kiss Tamás
Kiadó: Gold Book
Megjelenés: 2001 (1995)
Terjedelem: 384 p.
ISBN: 9639248762

 

5 Stars

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *