Menu Close

Sarah Rose: Legendás lányok

Igazából megint csak Elizabeth Wein: Fedőneve: Verity című regényéhez kell visszanyúlnom, hiszen ott olvastam először olyan kémnőkről, akiket hivatalosan is beszerveztek. Ugyanis a második világháború során fordul elő legelőször ilyen a történelemben, hogy a nőket kiképezték és feladatokkal bízták meg. Persze korábban is kémkedtek, de sose ennyien és ilyen hadászatilag, kiképzésekkel támogatott háttérrel. Mindig úgy gondolták a háborút vívó férfiak, hogy ők pont a nőkért és gyerekekért harcolnak, ne szennyezzék be magukat az ideálok. Sokáig nem is lehetett tudni ezekről az operációkról, hiszen szörnyen titkosak voltak. Sarah Rose aki oknyomozó újságíró, beleásta magát a témába és a titkosítás alól kikerült dossziékban kutatott, interjúkat készített, s összeállította ezt a kötetet.
Márpedig a Normandiai partraszállás előkészítésében nagyon komoly szerepet kaptak a nők, akik a francia ellenállást segítették, s akik brit állampolgárok voltak. A Különleges Hadműveletek Végrehajtó Egyesületének (Special Operations Executive – SOE) volt a feladata, hogy titkos tevékenységeket folytassanak ellenség által megszállt területeken. Itt merült fel, hogy nőket alkalmazzanak, akik kiválóan beszéltek franciául, be tudtak illeszkedni az ellenséges vonalak mögötti életbe, s képzettek voltak annyira, hogy tudjanak segíteni. Több nőt is sikeresen vettek fel a SOE-hoz, ezek közül egy maroknyira koncentrál Rose a kötetében, amely azonban eléggé jól megmutatja, hogy mégis mire képezték ki őket és milyen feladatokat hajtottak végre. Az angliai képzést követően ellenséges vonalak mögé kerültek hát, volt akiket ejtőernyővel dobtak le és vidéken, kisebb városokban vagy éppen Párizsban a megszállók orra előtt kellett dolgozniuk.
Segítették az ellenállást, pilótákat menekítettek vissza angol partokra, szabotázs akciókat szerveztek, üzeneteket továbbítottak és általában összekötő szerepet játszottak, de segítettek vonatsínek felrobbantásában, helyi ellenálló szerveket hoztak létre, fontos adatokat szedtek össze és gyakran tartották a lelket is az ellenállásban. Így lett nagyon fontos a szerepük a partraszállás előkészítésében, ami a fordulópontot jelentette a második világháborúban. A nők ráadásul nagy előnyben voltak férfi kollégáikkal szemben, hiszen kevesen gyanakodtak a háborús özvegyekre, a kismamákra vagy éppen iskolás lányokra, akik szabadon biciklizgethettek és felmérhették a vidéket leszállóhelyeket térképezve fel, vagy éppen fontos üzeneteket továbbítottak. Egy magányosan sétálgató pasas sokkal inkább tűnt gyanúsnak, mint egy lány.
A nők, akikről Rose ír különböző háttérrel rendelkeztek más-más feladatuk volt az offenzíva előkészítésében és másképp is hajtották végre a feladataikat: mindenki a saját vérmérsékletéhez híven.
Nagyon érdekfeszítő volt a munkájukról olvasni, de még inkább izgalmas volt, hogy Rose nem hagyta abba a történetet 1944 nyarán, hanem követhetjük azt is, hogy mi történt a nőkkel, akiknek láthatatlan tevékenysége olyan nagy segítség volt. Úgyhogy kiderül bizony, mennyire szexista volt a hadsereg, s hogy akkoriban bizony nem volt neve, nem hogy kezelési módja a poszttraumás stressznek, amiben nem kevesen szenvedtek, legalábbis a feltárt tünetek alapján.
Helen Rose nagyon alapos kutatást végzett, néhol igencsak sűrű a könyv, tele van adatokkal és magyarázattal, lábjegyzetekkel, a bibliográfia elég nagy és jó az indexe is a könyvnek. Amit kimondottan szeretek a tényirodalomnál, mert magam is utánanézhetek információknak a segítségével. Ugyanakkor pont azért, mert a szerző újságíró igazából roppant olvasmányos is a kötet. Az a típus, amire azt szoktuk mondani, hogy olyan mint egy regény, pedig minden ami történt ezekkel az emberekkel valós esemény, nem véletlen műve a hasonlóság. Sőt.
Szóval továbbra is nagyon örülök, hogy a nők szerepe a háborúban egyre nagyobb teret kap, nem csak regények de alapos kutatással megtámogatott, mégis szélesebb közönségnek szóló nonfikciók is jelennek meg a témában.
Nagyon kíváncsi voltam a Legendás lányok történetére és nem csalódtam: mindenki akit megismerhettem közülök tényleg elképesztően bátor és elkötelezett volt, s bár sokan nem kapták meg az őket megillető elismerést, sőt titokban is kellett tartani tetteiket, azért legalább most fény derült arra, micsoda hősök voltak.

Blogturné

A Legendás lányok sokáig elhallgatott tények voltak, mélyen eltemetve a brit katonai hírszerzés aktái között. De Sarah Rose alaposan utánajárt és megírta a történetüket, mi pedig a Partvonal Kiadó jóvoltából megismerhetjük ezeket a nagyszerű nőket, akik segítették a Normandiai partraszállást. Tartsatok a turnén velünk, hogy ti is többet tudjatok meg a nagy nap meg nem énekelt hőseiről és ha játszotok a bloggerekkel, még a könyvet is megnyerhetitek.

Fülszöveg

Izgalmas kémtörténetek tele romantikával, küzdelemmel, kódnevekkel, felrobbantott vonatokkal, bátorsággal és sok-sok árulással – a Legendás lányok igaz történeteiből kiderül, mire képesek a nők, ha nemes ügyért kell harcba szállni. A kötet szerzője, Sarah Rose a brit titkosszolgálat különleges egységének hosszú időre titkosított dokumentumait dolgozta fel. Az egyedülálló iratok, naplók, személyes beszámolók olyan hadműveletekről szólnak, amelyek során fiatal nőket képeztek ki arra, hogy a frontvonal mögé átdobva a megszállt Franciaország területén segítsék az ellenállás tevékenységét. Az életüket nap mint nap kockára tevő fiatal ellenállók pontosan tudták, mi vár rájuk, ha a Gestapo kezei közé kerülnek – ami sajnos több esetben be is következett. Ám ennek dacára a bátor nők igyekeztek kitartani a fedőtörténetük mellett, és próbálták megúszni a letartóztatást, vagy elviselni a kínzásokat. Feladatkörükbe tartozott, hogy fogadják és rejtegessék a folyamatosan érkező szabotőr honfitársaikat, akadályozzák a nácik hadműveleteit, valamint információkkal lássák el a titkosszolgálatot – így a lányok igen fontos szerepet kaptak a pontosan hetvenöt évvel ezelőtti partraszállás, az ún. D-nap előkészítésében is.

328 oldal · ISBN: 9786155783869 · Fordította: Striker Judit
Megrendelés

Nyereményjáték

Mivel a titkos operációk során mindent és mindenkit kódnévvel, más szóval illettek, ezeket keressük a bejegyzésekben is. Minden állomáson egy kódként használt szót találtok elrejtve. Tegyétek össze a betűket és az így kapott szavakat írjátok be a megfelelő sorokba.

Figyelem! A kiadó csak Magyarország területére postáz, a nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.ű

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai

12.02. Olvasónapló
12.04 Könyvvilág
12.06 A szofisztikált macska
12.08 Utószó

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *