Menu Close

Ashley Poston: Halott romantika

Ashley Poston Halott romantika című regényére két dolog miatt figyeltem fel: egyrészt romantikus történet, másrészt meg a könyvkiadás világában játszódik. S ezek mindenképp olyan témák, amelyek szólnak hozzám, s úgy gondoltam, valami Emily Henry-féle könnyed történetet fogok kapni és részben nem is lőttem annyira mellé, de ennél több is jutott.

Florence Day egy népszerű romantikus szerző szellemírója, már jó pár bestsellers került ki a keze alól, még ha erről senki se tud csak néhány bennfentes van tisztában az ő szerepével. Csakhogy az elmúlt évben nem sikerül befejeznie a legújabb románcot, ugyanis egy nagyon csúnya szakítás után Florence meg van arról győződve, hogy a szerelem amiről ír, amire mindig vágyott mert maga körül, elsősorban a szülei kapcsolatában ezt látta, nem létezik. Márpedig ennyire kiábrándultan igencsak nehéz megírni a boldog befejezést aktuális fiktív szerelmespárja számára. Sajnos a határidőt nem tologathatja tovább, ugyanis az új szerkesztője Benji Andor igen kemény feltételeket szab, ha lehet másnapra legyen befejezve a könyv. Florencenek kétségbeesni sincs ideje, ugyanis telefonhívást kap otthonról: édesapja meghalt. A lány azonnal elutazik a kisvárosba, ahol felnőtt, s ahová egy évtizede nem tette be a lábát, ugyanis ő volt ott a fura lány, akit a folyamatos szekálás elüldözött.
A Day család tulajdonában van a kisváros egyetlen Temetkezési vállalkozása, sőt Florence és a testvérei eleinte a ravatalozóban is laktak, nekik mindig is az életük része volt a halál. Úgyhogy nem csoda hogy a családfő kész terveket hagyott hátra a búcsúztatását illetően. Ennek ellenére a megmarad családra feleségére és három gyermekére (Florence-nek egy húga és egy öccse is van) marad a szervezés, ráadásul még folyamatosan üzemeltetni kell a vállalkozást is. A lány apjától örökölte a képességet, hogy lát szellemeket és tud rajtuk segíteni: annak idején emiatt fordított hátat a városnak is, mert kitudódott a képessége. Florence nem tudja mire számítson otthon, de arra biztos nem, hogy a ravatalozó küszöbén megjelenik szellemalakban Ben, az új szerkesztője. A lánynak az otthon töltött hétre jó sok dolga akad: kitalálni hogy tudja teljesíteni apja kívánságait, miképp tudna ismét beilleszkedni családja életébe, feldolgozni a veszteséget és kitalálni, hogy vajon mi akadályozza Bent abban, hogy elhagyja a világot.

Már ebből a rövid leírásból is kitűnik, hogy rengeteg dolog történik a könyvben: veszteség, családi kapcsolatok, útkeresés, románc és természetfeletti jelenségek. Azt hiszem ez az egyik gond is vele: túlzsúfolttá válik a kötet. Igazából szívesen olvastam volna még a történetet, szóval kivételesen itt most azt mondom, hogy még 50-100 oldal jót tett volna neki mert néhány témát alaposabban meg lehetett volna mutatni (pl. szellemek, Florence fiatalkorának nagy traumája stb.) 😊 vagy 1-2 motívumot ki kellett volna húzni. Mert amúgy nagyon lekötött a történet.

Florence-nek sok mindent kell feldolgoznia: az írói blokkját, ami persze nemcsak a szerelmi válságához köthető, hanem ahhoz is, hogy a szemét, akivel szakított még arra is hatással volt, ami korábban könnyen ment neki: az íráshoz. Mindig is úgy érezte, hogy csalódást okozott a családjának, hogy gyáván viselkedett, amikor otthagyta a kisvárost, sose beszélték igazán át a történteket és a húgának a neheztelése abszolút érthető volt. Mivel az apjához nagyon közel állt amúgy, főleg a közös képességük miatt, a távozása is erősen megviselte, ugyanakkor az, hogy a Day családnak a halál, a gyász a búcsúzás mindig is az életük része volt, valamennyire kezelhetőbbé teszi számára az eseményeket. Na és akkor ott van még Ben is, a szellem, akivel egyre több időt tölt és akivel kicsit talán egymásba is szeretnek. Szóval lehet a romantika mégse halott, csak gáz, ha egy halottba zúg bele az ember lánya …

Összességében tehát nagyon jó a történet, olvastatja magát a sztori, van bőven humorforrás a “Szellemekkel társalgok” dolgon kívül is. Az egyik személyes kedvencem, hogy Florence öccse megpróbálja szúrópróba szerűen kitalálni, vajon kinek a szellemírója a lány: váratlanul dob be írókat, hátha sikerül lebuktatni a nővérét. Amit felróttam hibának igazából a könyv élvezetét nem igazán tompítja, úgyhogy ha valaki egy olyan romantikus sztorira vágyik, amely azért erősen megtornáztatja a könnycsatornákat is (ha nem a szerelmi akkor a családi szál miatt), annak ajánlom a Halott romantikát.

Blogturné

Megjelent a Magnólia Kiadó újdonsága, a Halott romantika! Ha kíváncsiak vagytok, hogy mit gondolnak bloggereink erről a szellemesen romantikus regényről, esetleg játszanátok a kiadó által felajánlott nyereménypéldányért, tartsatok velünk!

Fülszöveg

Florence ​Day a könyvszakma egyik legnépszerűbb romantikus szerzőjének a szellemírója, és komoly problémával küzd: egy szörnyű szakítást követően nem tud hinni többé a szerelemben. Számára a romantika halott.
Amikor új – és nem mellesleg túlságosan jóképű – szerkesztője nem hajlandó további hosszabbítást adni neki az új kézirat leadási határidejére, Florence felkészül rá, hogy búcsút intsen a karrierjének. Ráadásul nem sokkal később olyan telefonhívást kap, amire nem lehet felkészülni: haza kell térnie a szülővárosába eltemetni váratlanul elhunyt, imádott apját. Abba a közösségbe, ami soha nem értette meg őt, és ahol az évek során semmi nem változott.
Nem csak ezzel kell azonban szembenéznie. Az apja végakarata meglehetősen furcsa a temetésre kért ezer szál vadvirággal, Elvis fellépésével és a madarakkal. De a ravatalozóház ajtajában még furcsább dolog várja: egy szellem, aki pont olyan dühítően jóképű, mint korábban, és legalább annyira értetlenül áll a helyzet előtt, mint Florence. A romantika határozottan halott… de úgy tűnik, hogy az új szerkesztője is, és befejezetlen ügyük miatt a lány kénytelen átértékelni mindazt, amit valaha a szerelmes történetekről gondolt.
Ashley Poston első felnőtteknek írt regénye meghitt történet hazatalálásról, családról és szerelemről a Szívek szállodája stílusában.
Kiadó: Magnólia Kiadó
ISBN: 9789635981977
Oldalszám: 364
Fordító: Molnár Berta Eleonóra
Megjelenési dátum: 2023. 10. 31.
Megrendelés

Nyereményjáték

A Halott romantika egy szellemes-romantikus regény, éppen ezért mostani játékunk során is ilyen könyveket keresünk. Minden állomáson találtok egy hasonló zsánerű, hiányos könyvcímet, nektek pedig nincs más dolgotok, mint kitalálni és beírni a Rafflecopter megfelelő dobozába a könyv teljes címét.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladványom

H_x H_ll

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *