Menu Close

Freya Marske: Csodálatos világosság

Freya Marske regényét még a Popkult, csajok, satöbbi podcastban ajánlotta Brigi 2021-ben sőt neki abban az évben az egyik kedvenc könyvélménye is volt a kötet. S igazán nem számítottam rá, hogy magyarul is meg fog jelenni, mert úgy tűnt, hogy nincs igazán érdeklődés itthon ezekre a témákra, de úgy tűnik, hogy a romantasy zsáner (amit nagyon ügyesen a romantika és fantasy összevonásából alkottak meg) előretörése egész sok műnek zöld utat biztosít itthon is, még egy olyan könyvnek is, amiben sárkányok ugyan nincsenek, viszont van lassan izzó románc meg katalógusbűbáj.

A csodálatos világosság Angliában játszódik, 1908-ban, viszont ebben az alternatív időben létezik a mágia is, amiről azonban nincs mindenkinek tudomása. Például Sir Robert Blyth-nak se, akinek nyakába szakadtak családja ügyes-bajos dolgai szülei halála után, úgyhogy hiába szállt rá a bárói cím, vagyon persze nem igazán jár vele, így aztán kénytelen valamit dolgozni, s tévedésből a Különleges Bel- és Panaszügyek Hivatalában lesz titkár, s kiderül hogy bizony akinek a keze alá kell dolgoznia az Edwin Courcey egy mágus és ő vizsgálja ki a mágiával kapcsolatos panaszokat. Robint már az első nap több sokk is éri, például nemcsak megtámadják mágiahasználók, de még meg is átkozzák s feladatot kap: derítse ki, mit rejtegetett és hova az elődje, akinek nyoma veszett. Edwin sem rajong az ötletért, hogy új munkatársa van, viszont kénytelen együtt dolgozni vele, hogy kiderítsék, mi történt a korábbi segítőjével és mi az amit annyira nagy erőkkel keresnek és miért, úgyhogy erőt vesz magán és megpróbál a saját érdekében is segíteni Robinon. Úgyhogy kényszerűségből együtt kezdenek nyomozni és hamarosan kiderül, hogy igencsak jól kiegészítik egymást a kalandok során. Végére járnak nemcsak az összeesküvésnek ami a teljes angliai mágiarendszer összeomlásával fenyeget, hanem az egymás iránti vonzalmuknak is.

Freya Marske rengeteg menő toposzt hozott össze a könyvében: van itt ellentétek vonzzák egymást hiszen Robin és Edwin egyáltalán nem hasonlítanak egymásra, az egyikük vidám, könnyelmű is néha a másik pedig komor és olykor elviselhetetlen, ráadásul míg egyikük a mágiával nőtt fel, a másiknak a regény kezdetéig fogalma sincs arról, hogy a varázslat létező dolog a világában. A zseniális a világépítésben az, hogy Robin szemén keresztül mi az olvasók is éppolyan ártatlanok és semmit se tudók vagyunk a rendszerrel kapcsolatban, úgyhogy az ő kérdései és a neki szánt magyarázatok a világ mágikus felének felépítéséről és működéséről nekünk is szólnak. Így aztán fokozatosan merülhetünk el benne mi is és tanulhatjuk meg, hogy ki és hogyan használhat mágiát, meg mire ugyanakkor mégse nyomasztó így a dolog meg túl sok infót se kapunk egyszerre. Ráadásul Marske inkább megmutatja mint csak elmondja a dolgokat így „gyakorlati” ismereteket is szerezhetünk Robinnal.

Miközben együtt kutatjuk a nyomokat a főszereplőkkel ők is jobban megismerik egymást így aztán a kibontakozó románc teljesen hihetővé válik, hiszen a tettek többet mondanak a szavaknál 😊
A karakterek mellett a történet is ad elég izgalmat, vannak kiváló mellékszereplők, ugyanakkor talán mert egy elsőkönyves szerzőről van szó maga a történetnek a tempója kicsit egyenetlen, itt-ott fel lehetett volna gyorsítani a történetet, de alapvetően ezek csak apró hibák, mert amúgy meg nagyon jól esett elmerülni ebben a különleges világban.

Úgyhogy ha valaki úgy gondolja, hogy milyen lenne a Downton Abbey világában játszódó fantasy, amiben egész heves a románc, meg van katalógusbűbáj (amit minden könyvtáros fullosan ki tudna használni) annak mindenképpen ajánlott Freya Marske regénye.


Blogturné

A General Press hozta el nekünk Freya Marske történelmi fantasy trilógiájának első kötetét, amelyben feltárul egy különleges mágikus világ amely olyan helyeken és események körül bonyolódik, amelyeket a Downton Abbey-ból ismerhetünk meg. Ha bloggereinkkel tartatok a turnén megtudhatjátok, miképpen alakul a két főhős sorsa és kapcsolata és ha részt vesztek a játékban nyerhettek egyet a kiadó által felajánlott gyönyörű élfestéssel is büszkélkedhető kötetből.

Fülszöveg

Az Eduárd kori Angliában egy fiatal nemes, Sir Robin Blyth úgy dönt, elfogad egy kormányzati tisztséget. Véletlenül azonban az angol kormány és egy titkos mágikus társaság összekötőjének nevezik ki, a tévedés eredményeképpen pedig Robin előtt egy addig ismeretlen, egészen elképesztő világ tárul fel.
Miközben titokzatos ellenfelek átkaival és vad látomásokkal kell megküzdenie, Robin elhatározza, hogy fényt derít elődje eltűnésének okára is – ehhez azonban a mágikus társaság egy tagjának, a kissé ellenséges Edwin Courcey-nak a segítségére is szüksége lesz. A közös munka ugyan nehezen indul, ám Robin és Edwin között végül szerelem szövődik, és rábukkannak egy rejtélyes összeesküvésre is, amely a Brit-szigetek összes varázslóját fenyegeti…

Kiadó: General Press
Fordította: Schmidt Jolán
Terjedelem: 400 old.
ISBN: 9789634528067
Megrendelés

Nyereményjáték

A csodálatos világosság alternatív mágiával átitatott világa nem ismeretlen a könyvszeretők számára. Játékunkban más hasonló témákkal foglalkozó könyveket keresünk a fülszöveg részletek alapján. Megfejtésnek a szerzőt és címet kell beírnotok a Rafflecopter megfelelő sorába.

Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Feladványom

“A mágikus apokalipszis után több részre hasad az univerzum. Kell herceg egy különös utazó, egy antari, aki képes eljutni az egymástól elzárt világokba: Szürke, Vörös és Fehér Londonba. Ezek a városok akkor sem különbözhetnének jobban, ha más-más földrészen lennének, de igazából nem földrajzi távolság van köztük, hanem dimenzióbeli.”

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

12.06 Olvasónapló
12.08 Spirit Bliss, sárga könyves út
12.10 Könyv és más

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *