Menu Close

Amelia Mellor: A világ legnagyobb könyvesháza

Az ifjúsági regények közül kimondottan keresem és szeretem a mindenféle könyves vonatkozású történeteknek. Amelia Mellor: A világ legnagyobb Könyvesháza nem csak a címével, de még az első mondatával is biztosított arról, hogy bizony érdemes lesz megismerkedni vele. Hiszen így indul: „Ruby Cole egy könyvesboltban élt.”

A lány és testvérei ugyanis annak a híres E.W. Cole-nak a gyermekei, aki Melbourne legnagyobb könyváruházának a tulajdonosa, s családjával a boltban is lakik. A Könyvesház nagyon különleges, tele van meglepetésekkel, különböző csodálatos osztállyal, teaházzal, pálmaházzal, állatokkal stb. Ráadásul bár 1893-t írunk, kicsit más ez a világ mint a miénk, ugyanis sokan értenek a mágiához valami szinten. Ruby mondjuk nem, de azért próbálkozik. Egy nap azonban különös látogató érkezik a könyvesboltba aki Obskurátornak mondja magát és Ruby baljós jelnek tart sok mindent az úrral kapcsolatban. Bátyja, Vally pedig észreveszi, hogy valami megváltozik, nemcsak a Könyvesházzal, de az apjukkal is. Papus ugyanis rossz alkut kötött, amelynek tétje maga a Könyvesház. Vally és Ruby összefognak, hogy megmentsék a családjukat és otthonukat: rejtvényeket kell megfejteniük és versenyt futni az idővel, s a tét egyre nagyobb lesz. Úgyhogy be kell vetniük minden tudásukat, leleményességüket hogy győzedelmeskedjenek, de még abban se lehetnek biztosak, hogy a titokzatos Obskurátor betartja a szavát…

Pearl és Vally igazán szuper hősök: a kislány tíz éves és nagyon bátor, elszánt, helyén van a szíve, de gyakran meggondolatlan és siettetne dolgokat. Vallyt, a bátyját nem érdekli a varázslás de kiválóan tud problémákat megoldani, ugyanakkor túl sokat aggódik. Eleinte nem állnak igazán közel egymáshoz, de sikerül jó csapatot alkotniuk. Pearl-nek és Vally-nek nem csak meg kell fejtenie a rejtvényeket hanem még a trükkmester eszén is túl kell járniuk. Igazából a család többi tagjának is jut kisebb-nagyobb szerep jellemüktől függően lépnek színre a legjobb pillanatokban. Az biztos, hogy Cole-ék nagyon szeretik egymást és ez az egyik legnagyobb fegyverük, meg gyengeségük is …

Nagyon érdekes olvasmány volt A világ legnagyobb Könyvesháza, mert egyrészt nagyon valósnak tűnt benne rengeteg dolog, több lábjegyzet is volt, ami korabeli ausztrál eseményeket, szokásokat magyarázott meg, ugyanakkor a varázslat és a természetfeletti dolgok meg inkább a mágikus realizmust hozták be a történetbe. Az utószóból és a neten való kutakodásból aztán kiderült, hogy valóban E.W. Cole birodalma, családja, könyvesboltja, gyermekkönyvei és nagyon is előremutató gondolkodása mind-mind valós dolgok volta a 19-20. század fordulóján. Kimondottan meg is lepett, hogy mennyi eleme a történetnek nem kitalált volt, hanem a szerző kutatómunkáját dicsérték. Izgalmas volt egy olyan helyről olvasni, amit alig ismerek, s bizony Ausztrália történelme és az ottani dolgok pont ilyenek.

Amelia Mellor izgalmas, különleges utazásra invitálja A világ legnagyobb könyvesháza olvasóit, ami megragadja a képzeletünket, megdolgoztatja az agyunkat (hiszen együtt fejthetjük meg a rejtvényeket hőseinkkel) és elrepít álmaink könyvesboltjába. Ahpvá bárki szívesen beköltözne. Igazából ha lenne egy időgépem, megnézném én milyen is volt ez a híres Könyvesház Melbourne-ben.
Szóval van itt minden amit elvár az ember egy könyvekhez, olvasáshoz köthető regénytől: izgalom, rejtélyek, varázslatos karakterek. Úgyhogy a feltételezett szórakoztatást és különlegességet abszolút megkaptam a történettől.

Blogturné

A világ legnagyszerűbb, legkülönlegesebb, legvarázslatosabb könyvesboltja, a Cole Könyvesház, ami csodálatosabbnál csodálatosabb dolgokat kínál a látogatójának. Amikor a bolt veszélybe kerül, Pearl és Vally Cole mindent megtesz azért, hogy megmentse. De vajon sikerrel járnak? Tartsatok velünk, derítsük ki együtt milyen izgalmakat rejt a Könyvesház, drukkoljunk együtt a két gyermeknek és ha nektek kedvez a szerencse, nyerhettek is egy példányt a kötetből.

ISBN: 9789635841356 | Oldalszám 344 oldal | Fordító: Cséplő Noémi|Megrendelés

Fülszöveg

Pearl és Vally Cole egy könyvesboltban él. Méghozzá a világ legnagyszerűbb, legkülönlegesebb, legvarázslatosabb könyvesboltjában, a Cole Könyvesházban, ahol minden nap új csodákat kínál: bűbájjal töltött cukorkák, beszélő papagájok, télikertté varázsolt dzsungel, saját zenekar, teázó, maguktól mozgó polclétrák és persze temérdek könyv…
Amikor Pearl és Vally megtudják, hogy édesapjuk egy ördögi csere miatt kockára teszi a Könyvesházat és a saját életét, a testvérek azonnal cselekszenek, s hamarosan veszélyes-varázslatos kalandok közepén találják magukat. A feladványok megoldásában nem csupán az eszüknek, de a szívüknek is a helyén kell lenniük, ám a játékban, ha nyernek, megmenthetik a Könyvesházat és az édesapjukat. Ha elbuknak, a Könyvesházzal és édesapjukkal együtt a velük kapcsolatos emlékeiket is elveszíthetik…

Nyereményjáték

Mi, könyvmolyok egyszerűen rajongunk az olyan írásokért, melyekben megjelenik a könyvek és az olvasás szeretete. Ebben a játékban olyan regényeket keresünk, melyek fülszövege azt sejteti, hogy a történetben fontos szerepet játszik egy könyvesbolt . Minden állomáson találtok egy idézetet. Nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni, hogy mi annak a könyvnek a címe, ahonnan származik az adott idézet.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladványom

“Jó reggelt, könyvjelzők! Jó reggelt, könyvek! Jó reggelt, könyvesbolt!”

a Rafflecopter giveaway

Állomások

09.01.: Csak olvass!
09.03.: Könyv és más
09.05.: Olvasónapló
09.09.: Utószó
09.11.: Hagyjatok! Olvasok!
09.12.: Spirit Bliss Sárga könyves út

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *