Menu Close

Jessica Townsend: Morrigan Crow négy próbája

Lassan húsz éve nagyon nehéz ifjúsági regényt írni, vagy legalábbis befutni vele. Ugyanis ennyi ideje jelent meg először a Harry Potter és azóta valahányszot valaki megpróbálkozik gyerekeknek fantasyt írni, akarva akaratlanul is Rowling művéhez hasonlítják. Az elsőkönyves ausztrál Jessica Townsend regényét is mindenütt azzal harangozzák be, hogy méltó utódja lehet a varázslótanonc kalandjainak. S ilyenkor bizony nehéz megállni, hogy az ember ne szkeptikusan vegye kezébe a könyvet: lehet, hogy a marketinget túltolják és csak példányszámnövelésből adják ezeket a jelzőket (mint az Új Harry Potter) a regényre, ami aztán nem felel meg az elvárásoknak és az olvasó akaratlanul is csalódik.

Lelövöm a poént: nálam nem lett bukás a Nevermoor.

Morrigan Crow elátkozott gyerek és mint ilyen, a napjai konkrétan meg vannak számolva. Mindenki tudja, mikor fog meghalni. De addig is eléggé szomorú és sivár az élete, a külvilágtól elzráva kell peregnie a napjainak, mert úgy tartják képes még egyetlen jókívánsággal is balszerencsét hozni azok fejére, akikkel érintkezik. Úgyhogy napjai azzal telnek, hogy bocsánatkérő leveleket írogat vélt, vagy valós átkot hozó cselekedetei miatt. Csakhogy mielőtt pont eljönne halála időpontja (tizenegyedik születésnapján éjfélkor), megjelenik egy különleges férfi Jupiter North és magával viszi a csodálatos Nevermoor városába. Morrigan elképedve kapkodja a fejét annyi újdonság zúdul rá hirtelen és még csak ezután jön a java. Kiderül, hogy Jupiter a pártfogásába veszi és azt akarja, hogy ő is bekerüljön a Csudálatos Társaságba, mert van tehetsége. Csakhogy ehhez végig kell csinálnia négy próbát, mert közel 500 jelentkező közül csak 9-en nyerhetik el a tagságot. S Morrigan meg van győződve arról, hogy benne bizony semmi extra sincs és egyébként is hogy versenyezzen olyanokkal, akik csodásan énekelnek, állatokkal beszélnek vagy éppen tudnak sárkányokon lovagolni. Jupiter azonban nagyon bizakodó: szerinte a lánynak a Csudálatos Társaságban van a helye…

Az egészen komor, mármár gótikus kezdetektől magába szippantott a regény, megkedveltem Morrigant, főleg mert a humora állandóan kikukucskált (igazán vicces volt ahogy próbálkozott azokkal a bocsánatkérő levelekkel). Aztán pedig amint megjelent Mary Poppins Willy Wonka Jupiter North még inkább szélsebessé vált a történet, majd minden oldalon volt valami újdonság (különleges hotelszoba, trollviadal, esernyővel repülés, titokzatos mágikus gonosz, stb.). Ami egy kicsit talán soknak is tűnhet, de első regénynél és világteremtésnél erre szükség van és Townsend eléggé mesterien szőtte a jól ismert motívumokat de mindig valami kis saját fűszerrel bolondította azokat ahhoz, hogy ne érezzem erőltetettnek és repetitívnek, meg egyszerű koppintásnak. Jól kitalált világba pottyantunk, ahol színesek a mellékszereplők és sokfelé ágazhat még el a történet.

Morrigan Crow négy próbája nem mentes a hibáktól persze, de igazán nem marad el a világteremtésben és ötletekben Rowling történetétől. Sőt van annyira magával ragadó az elátkozott lány sztorija, mint amilyenre én is emlékszem az első Potter részekből (vessetek a mókusok elé, de később siker ide vagy oda, ráfért volna egy keményebb kezű szerkesztő J.K-re).
De ha még egy felnőtt véleményén kívül más szempont is kell, a nagyobbik fiam lenyúlta előlem a könyvet és két nap alatt elolvasta. A végén tényleg mindenhova vitte magával a kötetet. Mint mondta, annyira izgalmas volt és nagyon kíváncsi volt, hogy mi fog történni. Szóval nálunk már a gyerekpróbát is kiállta Jessica Townsend, úgyhogy jöhet a folytatás, lássuk mivé érik új kedvencünk.

Blogturné

A Kolibri Kiadó jóvoltából immár magyarul is megismerkedhetünk az elátkozott gyermeknek számító Morrigan Crow-val, akit egy Jupiter nevű idegen elvisz Nevermoorba, ahol a lánynak ki kell állnia 4 próbát, hogy felvételt nyerjen a Csudálatos Társaságba. Ha szeretnétek megtudni, hogy mit gondolnak bloggereink Morrigan Crow kalandjáról, tartsatok velük, mert a turné végén lehetőségetek lesz megnyerni a Kolibri Kiadó által felajánlott 3 könyv egyikét!

Fülszöveg

Morrigan Crow elátkozott gyerek. Mivel épp Napszálltakor született, őt okolják minden bajért: ha megdöglik a konyhamacska, ha szívrohamot kap a kertész. Ám ami ennél is szörnyűbb, hogy a 11. születésnapján, pontban éjfélkor meg kell halnia.
Csakhogy épp mielőtt tizenkettőt ütne az óra, az ajtóban megjelenik egy különös férfi, és azt kérdezi: „Mondd csak, akarsz-e élni?” Jupiter kimenti a Füst és Árny Vadászainak karmából Morrigant, és egy titokzatos városba, Nevermoorba viszi. Ahhoz azonban, hogy maradhasson, és felvételt nyerjen a Csudálatos Társaságba, a lánynak négy próbát kell kiállnia.
Az élete a tét: ha sikerül, biztonságban élhet tovább Nevermoorban, ha nem, el kell hagynia a várost, és szembenéznie a végzetével.
Kiadó: Kolibri Kiadó
Oldalszám: 379 oldal
Eredeti cím: The Trials of Morrigan Crow
Fordító: Pék Zoltán
ISBN: 9789634370246
Megrendelés

Nyereményjáték

A Kolibri kiadónál nagyon izgalmas ifjúsági fantasy regények jelentek meg az elmúlt években, amik felkeltették bloggereink figyelmét. A mostani feladat az, hogy a borító részletről felismerjétek a könyvet, és beírjátok a címét a megfelelő helyre a rafflecopter dobozban!

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladványom


a Rafflecopter giveaway

10/14 – Always Love a Wild Book
10/18 – Hagyjatok! Olvasok! (extra)
10/22 – Hagyjatok! Olvasok!
10/25 – Könyv és más
10/28 – Olvasónapló
10/31 – Spirit Bliss Sárga könyves út

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *