Menu Close

Jennifer E. Smith: Greta ​James, az elsüllyeszthetetlen

Még sose olvastam semmit Jennifer E. Smith-től, akit eddig még romantikus ifjúsági regényíróként emlegettek. A Greta James az elsüllyeszthetetlen több külföldi tavaszi könyvajánlóban is szerepelt, de még úgy se igazán érdekelt. Egészen addig, amíg meg nem láttam, hogy egyrészt Linda Holmes, kedvenc podcasterem, kritikusom ajánlotta, sőt az ő első regényéhez hasonlítgatták hangulatában, motívumaiban. Úgyhogy így már kíváncsi lettem a történetre.

Greta James mindig arról álmodott, hogy zenész lesz: keményen megdolgozott azért, hogy neve legyen a zeneiparban. Első nagy sikerei után, pont amikor a következő dobására készülne, személyes tragédia éri: legnagyobb rajongóját veszíti el, amikor édesanyja hirtelen meghal. Egy fellépése során teljesen összeomlik, s túl azon, hogy a koncerten készült video bejárja a világot, maga Greta se tudja mit tegyen: egyelőr elhalasztják az új albuma megjelenését, de egyre nagyobb rajta a nyomás: ha nem lép valamit karrierje érdekében, lehet hiába adott bele mindent: rövid lesz az életműve. A bátyja, Asher arra bíztatja, hogy menjen el az apjukkal egy már régebben lefoglalt Alaszkai hajókörútra, az biztos jót tesz neki. Csakhogy ez lett volna a szülők házassági évfordulós ajándéka, amit terveik szerint régi barátaikkal töltöttek volna, ráadásul Greta sose jött ki jól Conraddal, az apjával, aki nem gondolta, hogy a zenélés lehet valódi életcél … A lány beadja a derekát, csakhogy a hajón még több időt kell együtt töltenie Conraddal, a barátokkal és az emlékekkel… még jó, hogy közben találkozik egy professzorral, Ben Wilderrel. A férfi sikeres könyvet írt Jack Londonról, s épp felolvasókörútja egyik állomása a hajóút is. Maga is családi problémákat igyekszik feldolgozni, úgyhogy több dolog is arra mutat, talán Gretával tudnak segíteni egymáson …

Igazán magával ragadó olvasmány volt Smith regénye, talán azért is sikerült gyorsan olvasni, mert még kicsit felépítésében hasonlított az ifjúsági irodalomra: rövid fejezetek, kompakt történet és gyorsan megkedvelhető karakterek. Egyáltalán nem bánom, hogy nem voltak hosszas fejtegetések, mert még így is bőven hagyott gondolkodni valót a kötet. Ráadásul Smith nagyon jól meg tudta fogni a szülő-gyerek közti kapcsolatot, azok sokrétűségét és a benne lévő nehézségeket, na meg az érzelmeket: gyász, önvád, megbocsátás kitűnően épültek egymásra. Greta és Conrad közötti feszültség, annak kibontása és feldolgozása néhol roppant éles és igaz motívumokat hozott, olykor nehéz is volt olvasni. Még szerencse, hogy ellenpontnak lehetett szurkolni a lány és az író közötti viszony kibontakozásának, mert különben nagyon sötét is lehetett volna a regény.
Greta nagyon valóságos alaknak volt ábrázolva: a hibáit ugyanúgy megismerhettük, mint az erényeit. Megtudhattuk tényleg mennyire komolyan vette a karrierjét és hogy most tényleg át kell értékelnie az addigi eredményeit és saját képességeit: tud-e tovább lépni. S ehhez bizony szüksége volt arra is, hogy a múltját és néhány nehezebb egykori döntését is elfogadja: s mivel nagy részük pont az apjához is köthető volt, bizony szükség volt erre az utazásra. Conraddal és baráti körükkel lenni, akik szinte a kiterjedt családjuk volt egyet jelentett azzal, hogy előkerültek régebbi dolgok, kellemes és kellemetlen események, s Greta is több szempontból kaphatott visszajelzést s mindezek sokat segítenek rajta. Akárcsak maga a környezet: Alaszka, ahova a hajóról oda-odapillanthatunk és a természet közelsége szintén el tud simítani jónéhány érzelmi hullámot.

Smith nagyon okosan írta meg a regényét: nem kapunk egy tökéletes befejezést, hanem nagyon is valóságos az egész kimenetele és maga a tanulság is. A gyász, a veszteség velünk marad és együtt kell élni, dolgozni vele, s talán még erőt is meríthetünk belőle ahhoz, hogy tovább folytassuk az alkotótevékenységet, sőt empatikusabbak legyünk a hozzánk hasonló terheket dolgozókkal szemben.

Blogturné

A 21. Század Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent a sokak által méltán kedvelt Jennifer E. Smith legújabb könyve, a Greta James, az elsüllyeszthetetlen. Ennek örömére a Blogturné Klub bloggerei bemutatják ezt az édes-bús történetet, mely nem csak Alaszka legvadabb vidékeire kalauzolja el olvasóját, hanem végigvezeti a gyászfeldolgozáson is. Továbbá kiderül, mi köze Jack Londonnak a regényhez, valamint hogy helyrehozható-e a megromlott szülő-gyermek kapcsolat.
Tartsatok velünk, járjátok be a kirándulás helyszíneit és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott regény egy példányát!

Fülszöveg

Vibráló ​történet. – Linda Holmes
A szerelem a legszokatlanabb helyeken talál ránk. – Rebecca Serle
Zene, szenvedély, szeretet, szerelem… gyors tempójú könyv családunkról és választásainkról. – Jill Santopolo
Vannak utazások, amelyeknek nem vághatsz neki egyedül.
Árnyaltan dolgozza ki gyász és sebezhetőség témáit ez a megkapó, lendületes irodalmi alkotás. Greta James az ismertség küszöbén álló, feltörekvő zenész, szinte már rocksztár, de nevetségessé tette magát a színpadon. Közvetlenül édesanyja váratlan halála után és a karrierje szempontjából sorsdöntő, második albuma megjelenése előtt. A kínos jelenetről készült felvétel virális lesz, Greta lemondja a további élő fellépéseket, a pályafutása kockán forog.
Szülei negyvenedik házassági évfordulójukra lefoglaltak egy alaszkai hajókirándulást, amelyre most neki kell elkísérnie megözvegyült édesapját – enyhén szólva nincs hozzá túl sok kedve. Az utazás mégis jól alakul: a hajón Greta megismerkedik Ben Wilderrel, a megnyerő történésszel, aki Jack London: A vadon szava című könyvéről tart előadást a hajó utasainak. Önelemzés, kérdések és megnyugvás: ahhoz, hogy továbblépjünk, meg kell értenünk, kik vagyunk – mondja ez a bölcs és szerethetően kifinomult regény.
Csupaszív, mókás, érzelmes könyv. – Rebecca Serle, az Öt év múlva decemberben című New York Times bestseller szerzője
Jószívűen megrajzolt karakterek, akik olykor tévednek, máskor helyesen cselekszenek, szeretnek, de néha ballépéseket követnek el, és végeredményben eljutnak a reményteljes végkimenetelig. – Linda Holmes, az Evvie Drake bedobja magát című New York Times bestseller szerzője
XXI. Század · 304 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635682348 · Fordította: Katona Ágnes
Megrendelés

Nyereményjáték

Greta James hétnapos alaszkai hajókirándulásra indul édesapjával, mely során több alaszkai várost is érintenek, ezért mostani játékunk során rendhagyó utazásra invitálunk benneteket. Minden állomáson találtok egy-egy plakátot, melyek által kicsit jobban is megismerhetitek a könyvben szereplő megállókat és New Yorkot, nektek pedig nincs más dolgotok, mint azokat elolvasva, válaszolni a hozzájuk kapcsolódó kérdésekre.
(Figyelem! A válaszok utólag nem módosíthatóak. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertes sorsolására kerül sor. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladványom

Hogyan nevezik azt a folyamatot, amikor a gleccserről jéghegyek szakadnak le?

a Rafflecopter giveaway

Állomások listája:

07/15 Dreamworld
07/17 Olvasónapló
07/19 KönyvParfé
07/21 Sorok Között
07/23 Könyvvilág

1 Comment

  1. Pingback:Könyvkritika: Jennifer E. Smith – Greta ​James, az elsüllyeszthetetlen | Sorok Között Könyves Blog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *