Menu Close

Elle Cosimano: Finlay Donovan ölni tudna

Nagyon szeretem az olyan könyveket és filmeket, ahol botcsinálta főhősünk valami elképesztő bűnügybe keveredik és hétköznapi életében navigálva kell megúsznia, hogy leleplezzék. Mostanában több ilyen könyv is felkeltette a figyelmemet, nagyon izgalmas fülszövegekkel és feltűnő főleg rajzolt borítókkal. Nagyon megörültem, amikor kiderült, hogy az egyiket hozza is az Agave Könyvek magyarul így elolvashatom és megtudhatom, hogy vajon tényleg hoz valami újat, szórakoztatót ez a műfaj. S Elle Cosimano és hősnője, Finlay Donovan nem okozott csalódást.

Finlay Donovan elvált, egy washingtoni külvárosban próbálja egyensúlyozni az életét: egyedül nevelni két kisgyerekét és végre írni legalább egy mondatot a legújabb regényéhez, amivel már nagy késésben van, az előleget pedig rég nem tudja már visszafizetni. Halmozódnak a befizetetlen számlák, volt férje el akarja perelni tőle a gyerekeket, ráadásul még a bébiszitterét is lemondta az ex, holott nagy szükség lenne rá éppen: mert irodalmi ügynökével kellene találkoznia, s megértetni vele, hogy miért is nincs még vázlata se az új sztorijának. Végül a találkozó nem végződik valami jól, viszont a zsúfolt kávézóban a szomszéd asztalnál valaki meghallja, amint Finlay éppen ecseteli, hogy miről is szólna a készülő romantikus krimi, s úgy hiszi a no bérgyilkos. Úgyhogy tesz egy nagyvonalú ajánlatot: Finlay sok pénzért ölje meg a férjét… Csakhogy bár főhősünk sokat tud a gyilkosságokról, rendőri munkákról, részben kutatásai részben detektív nővére révén, azért nem bűnöző. Csakhogy a felajánlott összeg egész nagy summa és kisegítené jelen helyzetében, talán még normális ügyvédre is telne a szemét férje elleni gyermekelhelyezési perben… Úgyhogy Finlay elgondolkozik, s elmegy megnézi, ki is lenne a meló célpontja… s bár belátja, hogy felbérlője férje valóban megérdemelné a halált, őt mégse abból a fából faragták …
Hogy mégis hulla kerül a csomagtartójába és gyorsan meg kell szabadulnia tőle az elképesztő pechsorozat végeredménye. Úgyhogy innentől kezdve Finlay élete felbolydul, el kell tüntetni a holttestet, meg kell győződni róla, hogy semmi se köti őt a gyilkossághoz, meg kell írnia egy regényt és megrendezni egy szülinapi bulit is. Szerencsére akad segítsége Vero, a bébiszitter személyében, aki azonban úgy gondolja, hogy az első sikeres eset után talán mégse kéne azonnal berekeszteni a bérgyilkos bizniszt.

Elle Cosimano kiválóan egyensúlyoz végig a regényben, humor, gyilkosság, erkölcsi kérdések aknamezején nagyon rutinosan lavíroz. Főleg az tetszett, hogy valóban van egy hétköznapi nő, aki igyekszik a legjobbat nyújtani anyaként, de hát kisgyerekek mellett tényleg szinte semmi másra nincs ideje az embernek, főleg segítség nélkül nehéz a helyzet. A balesetek amik történnek körülötte hihetőek még az is, ahogy a hulla hozzá kerül, hogy elsőre mennyire egyszerűnek tűnik minden és aztán az élet mégis sokszor félresiklik ha nem rutinos az ember. S az se marad ki, hogy utána mennyi lelkiismeret-furdalása van, s mindenféle vészjósló véget lát maga előtt, s leginkább attól tart, hogy mégis elveszíti a felügyeletet gyerekei felett. Mert Finlay alapvetően jó ember, még ha dühében anno tett olyat is amiért bíróságra került (a volt férj szeretőjével kapcsolatban, aki miatt felbomlott a házassága, ami teljesen érthető). Szóval olyan hősnő, akinek lehet szurkolni. Nagyon bejött az is, hogy dadusa és partnere a bűnözésben Vero mennyire talpraesett és tényleg támogató. Még akkor is, ha néha elképesztő ötletei vannak igazi barátság az övék.

Szóval tényleg megkaptam mindent, amit vártam: belevaló, esendő hősnő, szórakoztató stílus, humor és még a krimi szál is elég izgalmat tartogatott és a megoldás egészen váratlanra sikerült.

Kiváló kikapcsolódást nyújtott és feltétlenül ajánlom azoknak, akik szeretik a szórakoztató nyomozásokat. A regény vége pedig arra utal, hogy várnak még nem is akármilyen kalandok Finlay Donovan-ra, úgyhogy kíváncsian várom a folytatást!

 

 

Blogturné

Elle Cosimano egy izgalmas, szórakoztató krimi sorozatot indított el, melynek első részét, a Finlay Donovan ölni tudná-t az Agave Kiadó hozta el magyarul is.
Tartsatok velünk a turné folyamán, hogy megtudjátok, sikerül-e Finlay Donovannek túlélni a megpróbáltatásokat, s ha szerencsétek van a játék során a Kiadó jóvoltából felajánlott regényt is megnyerhetitek.

Fülszöveg

Elle Cosimano az anyaság minden örömét és megpróbáltatását bemutató regénye pergő stílusú és őrülten szellemes, letehetetlenül szórakoztató olvasmány.
Finlay Donovan kétgyerekes, egyedülálló és idegileg teljesen kimerült anyuka, aki mellesleg leadási határidőkkel küszködő írónő is egyben. Az élete totális káosz. Az ügynökének beígért könyvével egyáltalán nem halad, a volt férje kérdés nélkül elbocsátotta a kisegítő bébiszittert, négyéves kislányát pedig épp egy igen szerencsétlenül alakult első hajvágási kísérlet eredményeképpen a fejéhez szigszalagozott tincsekkel kénytelen óvodába vinni.
Finlay egyre sokasodó problémáin az sem segít, hogy az ügynökével folytatott üzleti ebédje alatt a szomszédos asztalnál ülők kihallgatják krimije tervezett történetét, és tévesen bérgyilkosnak vélik. Finlay pedig saját maga legnagyobb döbbenetére igent mond a felkérésre, hogy elintézzen egy kellemetlen férjet. Mert hát valamiből élni is kell.
Persze a való életben közel sem olyan egyszerű egy rendes bűncselekményt elkövetni, mint egy regény lapjain, ráadásul kisvártatva – hogy semmi se legyen egyszerű – Finlay menthetetlenül belebonyolódik egy nagyon is valódi gyilkossági nyomozás eseményeibe.
Kiadó: Agave Könyvek
terjedelem: 368 old.
Fordította: Török Krisztina
ISBN: 9789634199946
Megrendelés

Nyereményjáték

Mivel főszereplőnk nem elsősorban nyomozó, mégis kénytelen gyilkosságot felkutatni, hasonló botcsinálta detektíveket keresünk. Az állomásokon rövid leírást találtok ezekről a regényhős nőkről, nevüket pedig a bloggerek elrejtették a bejegyzésben. Megfejtésként a Rafflecopter megfelelő sorába a karakterek nevét írjátok be.

Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Feladványom

Álmos amerikai kisvárosban a süteménybolt tulajdonos felderíti a gyilkosságokat, s krimi mellé recepteket is kap az olvasó.

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

04.12 Olvasónapló
04.14 Zakkant olvas
04.16 A szofisztikált macska

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *