Menu Close

Lisa Jewell: A fenti lakók

Lisa Jewellt még chick-lit íróként ismertem meg, s utoljára magyarul a Vince és Joy-t olvastam tőle, aztán évekig semmi se jelent meg. Láttam, hogy átnyergelt a rejtélyekre, sőt thrillerekre, s pár éve az I Found You-t (magyarul: A férfi titka) meghallgattam és egészen bejött, ahogy felépítette a történetét és amit kihozott belőle. Akkor azt is kijelentettem, hogy „majd figyelem a többi rejtélyes regényét is”. Nos ez az alkalom el is érkezett most, hogy a 21. század Kiadó megjelentette A fenti lakókat.

Libby Jones tudja, hogy valódi szülei meghaltak, s akik felnevelték azok örökbe fogadták, sőt arra is számít, hogy 25 évesen majd megtudja végre, hogy honnan is származik. S valóban kap is egy levelet az elhunytak ügyvédjétől, s kiderül: örökölt. Méghozzá egy régi házat, London egyik előkeklő részén. Csakhogy a házzal együtt jár annak múltja is: több mint két évtizede többes öngyilkosság történt a falai között. A holttesteken kívül pedig egy jókedvű, vidám csecsemő volt még a házban… akiből Libby lett. A lány elkezdi kutatni, hogy mi is történhetett abban a házban és találkozik az oknyomozó újságíróval, aki annak idején alaposan utána járt a dolgoknak, mégse jutott sokra. A korabeli beszámolók szerint az egykori fényűző házban egy gazdag üzletember, Henry Lamb és csodaszép felesége, meg két gyerekük lakott. Aztán a pénz kezdett elfogyni, s újabb lakók is érkeztek az impozáns épületbe: egy karizmatikus férfi a feleségével és gyerekeivel… S hamarosan egyre inkább magába zárkózott ez a különös társaság, a gyerekeket alig lehetett látni és amikor előkerültek a holttestek, nekük nyoma se volt. Libby úgy gondolja, hogy a nővére és a bátyja még életben van…
Egy másik történetszál szerin Lucy a francia riviérán él két kisgyerekével egyik napról a másikra. De szó szerint, pedig valamikor gazdag férje volt, akitől azonban el kellett jönnie, úgyhogy nincs útlevele és pénze se, hogy visszatérhessen Angliába. Pedig Londonba kéne utaznia, hiszen a telefonján megszólal a figyelmeztetés: „A baba 25 éves”.
A harmadik személy pedig aki elmeséli hogy mi is történt a 90-es évek elején a Chelsae-ben álló házban nem más, mint ifjabb Henry Lamb, aki 11 éves volt, amikor kezdtek a dolgok rosszra fordulni …

A regény fokozatosan bontakozik ki, legalább a könyv feléig jutunk, mire igazán beindulnak az események, addig minden csak nagyon baljós és egyre kellemetlenebb dolgokról hallunk, vagy legalábbis tételezzük fel, hogy történtek. Libby-nek fogalma sincs, hogy mihez kezdjen mindazzal, amit megtud, de munkatársa, majd az újságíró támogatásával kezd aktívabb szerepet vállalni. S nyomozásukat itt-ott kiegészítik azok a részek, amiket Henrytől tudunk meg, ugyanakkor az ő narratívája elég trükkös is: van ahol egészen mást mesél, mint amit kikövetkeztetnek akár Libbyék akár mi az olvasók. S igazán utána majd minden fejezet, akárki is az elbeszélő valami újabb fordulatot hoz, amire tényleg nem számítottunk.

Lisa Jewell megint egy érdekes témát talált, kirándulást tett a családi titkok és szekták világába, mert egyértelmű, hogy ami abban a házban történt a karizmatikus vezető hatására megfeleltethető ennek a jelenségnek. Eleinte tartottam attól, hogy számomra túl sötét útra tér el majd a regény, de igazából azzal, hogy egy csokor szociopata tűnik fel a történetben, sikerül távolságot tartani. A fordulatok elég meglepőek és megdöbbentőek voltak, inkább néhány jellemábrázolással volt problémám. Libby nagyon egysíkúra és sablonosra sikeredett, főszereplőként túl halvány volt.
Szóval Lisa Jewell izgalmas thrillert írt, ami nem annyira véres, de boncolgat lelket, gyorsan olvasható viszont egy kicsit izgalmasabb jellemeket vártam volna.

Amúgy a könyvnek van folytatása is, remélem az is megjelenik, de aki még ezt nem olvasta el, az még a fülszövegét se nézze meg, mert eléggé spoileres 😊

Blogturné

A 21. század Kiadónál jelent meg Lisa Jewell szövevényes thrillere, amelyben régi titkokat rejtő elhagyatott ház áll a középpontban.Tartsatok a bloggerekkel hogy kibogozzuk a múlt bonyolult szálait és kiderüljön, hogy kik is laktak az emeleten. S ha velünk játszatok, ti is nyerhettek az izgalmas regényből egy példányt.

Fülszöveg

London egyik divatos kerületében, Chelsea-ben áll egy jókora ház, amelyben egy kisbaba ébredezik a bölcsőben. Jól táplált, szépen gondját viselik. Örömmel várja, hogy valaki felvegye.
A konyhában holttestek oszlanak. Valaki sietős üzenetet firkantott melléjük. Már több napja halottak. Ki vagy kik viselték gondját a kisbabának? És hová lettek?
Két család ügyei gabalyodtak össze.
Ebben a házban nagyon sötét titkok lakoznak.
Könyv adatai:
Kiadó: 21. század kiadó
ISBN: 9789635681594
Fordította: Katona Ágnes
304 oldal
Megrendelés

Nyereményjáték

Mivel a regényben egy titokzatos ház kap főszerepet, rejtvényeinkben is házakat keresünk. A blogokban megtaláltok egy-egy képet regényadaptációkból, de most nem a könyvek címére, írójára vagyunk kíváncsiak, hanem a házra vagy épületre, ami a regényben fontos szerepet játszik.

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladványom

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

11.15. Olvasónapló
11.17. Betonka szerint a világ
11.19 Fanni’s Library
11.21 Könyv és más
11.23 Kelly és Lupy olvas
11.25 A szofisztikált macska
11.27 Zakkant olvas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *