Menu Close

Megan Miranda: Az utolsó vendég

Annak idején még magyar megjelenése előtt olvastam Megan Miranda első thrillerét, a Minden eltűnt lányt, s eléggé meggyőzött a szerző elbeszélő tehetségéről, s bár a második regénye (Tökéletes idegen) még mindig ott van a kívánságlistámon, mégse jutott idő elolvasni. S itt jön az, hogy én mostanában inkább olvasok megrendelésre, recenziókat, mert azokkal ketyeg az idő és haladni kell, mint szórakozásból. Mert az utóbbi, a szórakozásból olvasás, csak a magam kedvére március óta nem nagyon megy. Ezért egyike vagyok azon keveseknek, akik inkább bevállalják a kötelező köröket, mert ezzel biztosítom, hogy olvasni fogok. Különben nem tenném és az még rosszabb lenne. Szóval bejelentkeztem Az utolsó vendégre, mert tudni akartam, hogy áll Megan Miranda 😊
Littleport egy tengerparti kisváros Maine államban, ahol a helyi lakosok a nyárból élnek, amikor ellepik a partokat a gazdag nyaralók, akik három – négy hónap alatt annyi pénzt hagynak ott, hogy azzal a hátramaradók bőven kihúzzák az ősztől tavaszig tartó időszakot. Az ittmaradók és a vendégek nem szoktak keveredni, mert abból sose sül ki semmi jó. Avery Greer, a városka árvája és vadóca azonban egy nyáron összeismerkedik Sadie Loman-nel, akinek a csalájda kb a fél várost birtokolja. A két lány elválaszthatatlan barátnő lesz, még akkor is, ha csak évente 4 hónapot tudnak együtt tölteni, de akkor sülve-főve vannak ott mindenütt. Lomanék még alkalmazzák is Averyt aki felügyeli a helyi ingatlanjaikat, bérbe adja őket és intézi az ügyes-bajos dolgokat, s a lány úgy tűnik jó útra tér. Minden rendben is folyik évekig, van a szokásos menetrend, aztán az egyik nyarat lezáró buli félbeszakad, amikor megtalálják Sadie összetört testét, amit a víz a partra most. Miután megtalálják a lány búcsúlevelét, a rendőrség öngyilkosságként zárja le az ügyet. Csakhogy Avery ebbe nem akar belenyugodni és amikor egy évvel később még mindig nem békél meg ezzel és megtalál valamit, ami fontos lehet, elkezd nyomozgatni a saját szakállára, hogy kiderítse, mi is történt Sadie-vel azon az utolsó nyáron és éjszakán… Főleg mert a helyi pletyka szerint talán pont neki volt valami köze a Loman lány halálához, hiszen nem lehetett egészséges a közöttük lévő szoros kapcsolat… Még Avery se számít arra, hogy nyugtalanító dolgokat fog találni ami tényleg kétségbe vonja, mi igaz abból amiben eddig hitt…
Miranda most nem trükköz annyit az elbeszélés fonalával, mint a Minden eltűnt lány esetében, de itt is ugrálunk ide-oda az időben. Mert ott van a buli éjszakája, amikor Sadie meghalt és az egy évvel későbbi nyár, amikor Avery nyomozgat és újabb részleteket fed fel arról az éjszakáról, meg a múltjáról és a Sadie-hez fűződő kapcsolatáról. Fokozatosan világossá válik, hogy a gazdagok úgy gondolják, a pénzen mindent meg lehet venni, nem csak telkeket, de embereket is és titkokat lehet halmozni, dolgokat eltusolni. Avery pedig hiába gondolja, hogy sokat tud, lát és élt már át, még mindig nagyon naív tud lenni (na jó, a végén azért kiderül, hogy van pár dolog amit elhallgatott az olvasó elől és azért megvan a magához való esze). Kutakodása során megismerkedhetünk a városka lakóival, képet kaphatunk arról, hogy látták őt és Lomanéket a helyiek, miért tartózkodtak egy idő után tőle és miért is terjed könnyedén róla is rengeteg olyan pletyka, aminek a fele se igaz.
Mivel nincs sok szereplője a történetnek, az ember folyamatosan gyanakszik mindenkire, még olyanokra is, akik tényleg csak futólag tűnnek fel és a végén persze kiderül, hogy már az elején kaptunk egy jó kis nyomot mi is, csak Averyhez hasonlóan nem figyeltünk eléggé. De ez épp elég volt ahhoz, hogy Miranda fenntartsa az érdeklődést és a végén a megoldás eléggé fejbe vágjon.
Jól felépített és olvasmányos regény volt Az utolsó vendég, ami annyira talán nem formabontó, mint a szerző első regénye, de igazán korrekt és szórakoztató volt.

Blogturné

Megan Miranda izgalmas thrillerében egy tengerparti kisvárosba kalauzol el, ahol a pénzen vett hallgatásokat veszélyezteti egy haláleset. Ha szeretnéd megtudni, hogy mi történt a nyárzáró buli éjszakáján, tarts a bloggerekkel és megtudhatod, mit rejtenek a magas sziklál, eldugott öblök, s ha ügyes vagy még a regényt is megnyerheted a Libri Kiadó jóvoltából.

Fülszöveg

A ​Maine állambeli, festői szépségű Littleport mindig olyan volt, mintha két város lenne: egyfelől ideális nyaralóhely a gazdagoknak, akiknek hatalmas házai az óceán partján pompáznak, másfelől egyszerű kikötőváros, amelynek lakói a nyaralókból és a turistákból élnek.
Ritkán esik meg, hogy mély barátság szövődjék egy helybéli és egy nyaraló lány között, de a littleporti Avery Greer és a nyarakat ott töltő Sadie Loman hamar összebarátkozik. A két lány majdnem egy évtizeden keresztül a nyarak minden percét egymás társaságában tölti – amíg Sadie-t holtan nem találják.
A rendőrség öngyilkosságnak minősíti az esetet, ám Avery arra lesz figyelmes, hogy a kisvárosban többen is őt hibáztatják a halálesetért. Valaki többet tud, mint amennyit elárul, és Avery elszántan küzd, hogy tisztázza a nevét, mielőtt rosszakarói eltorzítják a tényeket és az igazságot.
Megan Miranda a New York Times bestsellerszerzője. Az utolsó vendég, amely Reese Witherspoon könyvklubjának válogatásába is bekerült, a Publishers Weekly szerint okos, stílusos, sodró lendületű thriller arról, hogy sem az emlékezetünkben, sem a barátainkban nem bízhatunk fenntartások nélkül…
Kiadó: Libri Kiadó, 2020
Oldalszám: 453 oldal
ISBN: 9789634524236
Fordította: Varga Bálint
Megrendelés

Nyereményjáték

A regény egy Maine államban lévő fiktív kisvárosban játszódik, de az állam valós, sőt sok híres szülötte is van. A bloggerek leírásai alapján találjátok ki, kikről van szó és írjátok be nevüket a Rafflecopter megfelelő helyére.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladványom

Tévés producer, aki a kilencvenes években rengeteg sikeres sorozatot jegyzett, az egyik leghíresebben egy szingli ügyvédnő volt a főszereplő akinek a legtitkosabb gondolataiba is beleláthattunk. Legutóbb pont azt a sorozatot irányította, amelyhez Megan Miranda regényét is hasonlítják.

a Rafflecopter giveaway

Állomások

10.20 Olvasónapló
10.22 Könyv és más
10.24. A szofisztikált macska

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *