Menu Close

Robert Beatty: Szerafina ​és a Fekete Köpeny

A Szerafina és a fekete köpeny igazából elég régóta a radaromon volt, akárcsak a folytatásai, mert jó kis ifjúsági regénynek híresztelték, izgalmas hősnővel, amire elég fogékony vagyok. Igazából egész jó volt, hogy a csillagokon és a fülszövegeken kívül nem volt semmi más tudomásom róla és még az utóbbit is csak felületesen néztem át, úgyhogy akadt nem kevés meglepetés számomra is.

A Biltmore hatalmas birtok, a Vanderbilt család ékköve: óriási ház, hatalmas parkban, ahol a fényűzés elképzelhetetlen méreteket ölt. Ráadásul a tulajdonosok lépést tartanak a technikai fejlődéssel, már villanyáramot használnak és elképesztő partikat tartanak. Mint minden nagy vidéki kúriában azonban itt is elszabadulnának a patkányok, ha nem lenne Szerafina az önkéntes FPF azaz Fő Patkányfogó, aki vigyáz arra, hogy a rágcsálók ne tudjanak teret szerezni a házban. A kislány gépész apjával él a hatalmas birtokon titokban, a karbantartó kimondottan arra kéri a lányát, hogy ne mutatkozzon mások előtt. Szerafina tehát úgy nő fel, hogy megtanul rejtőzködni, kis helyeken elfér és ismeri a Biltmore minden zegét és zugát. Izgalmas, de magányos gyerekkor ez. Aztán egy este Szerafina valami egészen furát tapasztal: valaki rémisztő sötét köpenyben a folyosókat járja és valamire vadászik. Mivel a lány maga is vadász, követi a titokzatos alakot, aki kis híján elkapja őt, de miután főhősünk megmenekül egy másik kislány kerül a rémálomszerű alak karmai közé. Másnap az előkelő vendégsereget felbolydítja a hír: eltűnt az egyik házaspár tehetséges lánya. Miután több gyereknek is nyoma vész, Szerafina elhatározza, hogy megtalálja és leleplezi a titokzatos feketébe öltözött alakot. Összebarátkozik a háziak unokaöccsével, Braeden-nel, akivel együtt próbálnak meg utána járni a titoknak. Szerafina megszegi apja egyre több szabályát (maradjon a pincébe, ne mutatkozzon mások előtt, ne hagyja el a birtokot, tartsa távol magát az erődőtől stb.) s amikor rájön, hogy a Fekete Köpenyes alak igazából új barátját szeretné megkaparintani, elhatározza, hogy igazi FPF-ként csapdába csalja a zsákmányát…

A Szerafina és a Fekete Köpeny igazi horroros ifjúsági regény, kimondottan ijesztő jelenetek és leírások vannak benne. Mert persze a Biltmore birtok egy elhagyatott falut körbe ölelő sötét erdő közelében áll, ahonnan eltűntek a lakosok és a temetőben mintha csak sírkövek lennének, de holttestek nem… Szóval nem feltétlenül való mindenkinek. Nagyon hátborzongatón van megírva az is, ahogy a Fekete Köpeny bekebelezi áldozatait. Igazából igazi Halloween-i olvasmány volt a regény, akinek bejött a Coraline vagy A temető könyve, esetleg Darren Shan könyvei, annak a Fekete Köpeny is tetszhet.
Természetesen az, hogy kinek mennyire jön be a történet meg a baljós leírások függ attól, hogy miképp viszonyul az olvasó a hősünkhöz. Szerafinát már az első oldalakon, FPF mivoltában úgy ismerjük meg, mint aki nagyon eltér a korabeli gyerekektől és nem csak a neveltetése miatt. Van néhány extra képessége, ami patkányfogóként jól jön, de érezhető, hogy nem éppen normális kislánytulajdonság. Amikor elkezd a Fekete Köpeny után nyomozni és megszegi az apja szabályait, megtudjuk, hogy bizony nem hétköznapi származású. Úgyhogy őt igazán motiválja az is, hogy megtalálja a helyét, a társaságát, barátokat szerezzen és tisztázza, hogy hová való és milyen képességei, s miért vannak.

Robert Beatty atmoszférateremtésben ott van, Szerafina magával ragadó hős, viszont kicsit egyenetlen itt-ott a regény. Jómagam kicsit csalódtam, hogy a rejtélyt hamar kibontották, s a vége is kicsit túlságosan is csinosan lett elrendezve. Ugyanakkor tetszett, hogy a Biltmore birtok és a Vanderbiltek létező helyek és emberek, szóval utánuk is lehet nézni, hogy mégis milyen legendák kötődnek hozzájuk. Szóval végülis érdekel, hogy folytatódnak Szerafina kalandjai, mennyire ismeri meg jobban saját magát és milyen kalandok várnak még rá. Remélem, hogy folytatják a sorozat kiadását itthon is, mert négy részes a történet.

Blogturné

A Könyvmolyképző kiadó legújabb ifjúsági regények főszereplője egy Szerafina nevű kislány, aki a Biltmore ház alagsorában rejtőzködve él, és akinek a lelkére kötötte az édesapja, hogy ne hagyja el a birtokot. Ám amikor gyerekek kezdenek eltünedezni a házból, akkor Szerafina Braeden Vanderbilttel, a bitrok tulajdonos unokaöccsével a rejtély nyomába ered. Tartsatok velünk a könyv blogturnéján, és borzongjatok együtt bloggereinkkel. Ne feledjétek, hogy három szerencsés olvasó meg is nyerheti a Szerafina és a Fekete Köpeny című ifjúsági regényt!

Fülszöveg

„Sose tedd be a lábad az erdőbe, mert ott sok veszély leselkedik rád, árny és csillogás is; rabul ejtik a lelkedet!”

Szerafinának még sohasem volt oka dacolni apja utasításával, hogy ne merészkedjen a Biltmore-birtok határain kívülre. Rengeteg felfedeznivaló akad a Vanderbilt házaspár hatalmas és pompás házában, csak gondosan ügyelnie kell, hogy senki se láthassa meg. Az odafenn lakó gazdagok mit sem sejtenek Szerafina létezéséről; apjával együtt mindig is az alagsorban éltek. A kislány megtanult éjszaka settenkedni a sötét folyosókon, rejtőzködni és lopakodni az udvarház titkos ajtóin és folyosóin keresztül.
Ám amikor egymás után tűnnek el a gyerekek a birtokról, csakis Szerafina ismeri a rejtély nyitját. Egy titokzatos, fekete köpenyes alak járja éjszakánként Biltmore folyosóit. Saját hajmeresztő megmenekülése után Szerafina mindent kockára tesz, amikor szövetségre lép Braeden Vanderbilttel, Biltmore tulajdonosainak ifjú unokaöccsével. Braedennek és Szerafinának kell tehát fényt deríteniük a Fekete Köpenyes Férfi valódi kilétére, mielőtt az összes gyermeknek menthetetlenül nyoma vész.
A kutatás során Szerafinát éppen abba az erdőbe vezeti az útja, amitől mindig is óvakodnia kellett – és ahol egy régen elfeledett mágia nyomaira bukkan. A gyermekek megmentéséhez Szerafinának nem csupán legsötétebb ellenségével kell szembenéznie, hanem saját származásának különös rejtélyeivel is.
Kiadó: Könyvmolyképző
Műfaj: Történelmi, Misztikus, Fantasy, Ifjúsági
Oldalszám: 280 oldal
ISBN: 9789634572534
Fordította: Robin Edina
Eredeti mű: Robert Beatty: Serafina and the Black Cloak
Eredeti megjelenés éve: 2015
Megrendelés

Nyereményjáték

Gidean, a dobermann egyszer-kétszer kihúzza a csávából Szerafinát, de nem csupán ebben a regényben van négylábú megmentő! A bejegyzések végén található leírásokból rá kell jönnötök, hogy kinek a hűséges társát keressük az adott állomáson. A rafflecopterbe a regények címét kell beírnotok, nem az állatét! (Könyvsorozatnál mindegy melyik rész címét írjátok be.)

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladványom

“A gazdámat én választottam, és elmondhatom, hogy cseppet sem örült nekem. Talán, ha egy SAAB lettem volna?! Kívülről morcos öregembernek tűnhet, de a szomszédai és elhunyt felesége szerint ő világ legszeretetreméltóbb embere.”

a Rafflecopter giveaway

Turné állomásai

10/26 – Nem félünk a könyvektől
10/29 – Sorok között
11/01 – Könyv és más
11/04 – Olvasónapló
11/07 – Hagyjatok! Olvasok!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *