Menu Close

Sheila Heti: Változások könyve

Sheila Heti könyvére a fülszövege miatt figyeltem fel, ami ígérte, hogy megosztó témával foglalkozik, na meg ott volt még az a kiemelt részlet is a kötetből, ami utalt rá, hogy a szerzőnek vannak magyar vonatkozásai, ezért döntöttem úgy, hogy el kéne olvasni.
A kötet eredeti címe: Motherhood azaz Anyaság, s azt járja körbe, hogy a mai világban egy nőnek mit jelent az, ha gyereket vállal. Névtelen elbeszélőnk sikeres torontói író, a harmincas évei végén, akinek el kell döntenie, hogy akar-e anya lenni vagy sem. Van egy élettársa, Miles akinek fiatalabb korából van már egy lánya, igazából ő nem akar többé szülő lenni, de ráhagyja a szerzőre, hogy az ő döntése, de legyen benne nagyon biztos. Inkább átokká válik ez a beleegyezés, mint áldássá. A narrátor ugyanis elkezdi keresni a választ a kérdésre, hogy legyen-e gyereke, vagy se. Igazából már fiatal korában se akart gyerekeket, anyja tudós volt (magyar Holocaust túlélők gyermeke, aki Kanadába emigrált) és nem igazán foglalkozott a nevelésükkel, az apjukra bízva azt. Az írónő inkább a munkájával volt elfoglalva, sikeressé vált, most pedig egyre szűkül az időkerete, ami alatt eldöntheti, mi legyen tovább. Erre próbál külső és belső válaszokat találni. Ott vannak az ismerősei, barátai a gyerekesek és a gyerektelenek egyaránt, na meg az állandó kérdés: ha anya lesz, akkor annyi a kreativitásnak, többé nem foglalkozhat csak azzal, hogy alkosson hanem az idejét és az energiáját az anyaság köti majd le.
A könyv kicsit olyan, mintha naplót olvasnánk, s közben találgathatjuk, hogy vajon melyik része a narratívának ami egy az egyben életrajzi ihletésű. Eléggé posztmodern szöveg, a dialógusok egy részét pedig amolyan Yi-king szerű párbeszédek adják, azaz a narrátor három pénz feldobásával válaszol eldöntendő kérdésekre. De van benne jósnő és tarot kártya is, a napló érzést fokozzák a „beragasztott” képek és a hozzájuk fűződő megjegyzések is. Igazából az egész egy nagyon filozofikus személy gondolatai közé enged betekintést
Az az igazság, hogy teleraktam kis jelölőkkel a könyvemet, mert olvasás közben úgy gondoltam, rengeteg érdekes megközelítés, meglátás van benne főleg a női szerepekkel kapcsolatban. S hát pont ezért csaptam le a könyvre, mert érdekelt egy ilyen írás, amiben nagyon, de nagyon alaposan (mondjuk ki: köldöknézegetősen) körbejárják azt, hogy akkor most való-e mindenkinek az anyaság. Teljesen elfogadtam a narrátor érvelését és döntését, ami persze nem jelenti azt, hogy ez egy olyan kötet, ami megmondja a tutit. Mert nem tudja. Tényleg megosztó lehet, biztos van aki a saját gondolatkörét látja viszont benne, de lehet hogy nem kevesen úgy gondolják, ennyit írni és ennyi oldalról megvizsgálni egy egyszerűnek tűnő kérdést teljesen felesleges. Pedig nem az feltétlenül, hiszen manapság már a politika is a méhünkben turkál és az álláspontok között hihetetlen feszültség van. Ahogy az egyik szereplő mondja:
„az első dolog, amit egy korunkbeli nőtől mindenki meg akar tudakolni, az, vannak-e gyerekei, és ha nincsenek, mikor lesznek. Olyan ez, mint egy polgárháború. Melyik oldalon állsz?”
A Változások könyve nem azt a választ adja mindenkinek, amit hallani szeretne, mindenesetre narrátorunk megtalálja azt az utat, amit neki járnia kell. Mert lássuk be, ez a kérdés, hogy anya lesz-e valaki vagy sem a nők életének egyik legtöbb következménnyel járó döntése. Szóval ha valaki ezt egy könyvnyi gondolattal akarja kibogozni, hát rajta, tegye. Ha valaki azét akarná elolvasni a könyvet, mert ebben fogja megtalálni a választ a kérdésre, akkor azt mondom, csalódni fog, mert nem kap egyenes választ. Sheila Heti megoldása csakis a narrátorra vonatkozhat, az olvasó saját felelősségre használja.
Nekem azért túlságosan irodalmi, elvont és köldöknézős volt 🙂

Blogturné

Shelia Heti megosztó könyve az anyaságról a Libri Kiadó gondozásában jelent meg. A kanadai írónő körbejárja a témát, hogy milyen elvárásokkal kell szembesülnie egy nőnek, ha felmerül benne a kérdés: alkalmas-e arra, hogy gyereket neveljen, vagy sem. Tarts rövid turnénkkal és a három bloggerrel, akik feltérképezik a lehetőségeket, s a végén még te is megnyerheted a Kiadó által felajánlott könyvet, hogy megtudd, Shelia Heti mire is jutott.

Fülszöveg

„Van ​abban valami fenyegető, ha egy nő nem a gyerekeivel van elfoglalva… Vajon mihez kezd helyette? Miféle bajt kever?”
„Az első dolog, amit egy korunkbeli nőtől mindenki meg akar tudakolni, az, vannak-e gyerekei, és ha nincsenek, mikor lesznek. Olyan ez, mint egy polgárháború. Melyik oldalon állsz?”
„Hogy akarok-e gyereket, vagy sem, azt magam előtt is titokban tartom – ez a legnagyobb titok előttem.”
Mit jelent pontosan az anyaság? Mit nyerünk, és mit veszítünk, ha a gyermekvállalás mellett döntünk?
Sheila Heti nagy port kavaró, különleges regénye ezeket a kérdéseket feszegeti. Az elbeszélő egy harminchat éves nő, aki a társadalmi és a belső nyomás hatására is úgy érzi, döntésre kell jutnia. De biztos elképzelések híján mi segíthet? Mi történik, ha elménk és ösztöneink között nemhogy összhang, de jóformán kapcsolat sincs?
A narrátor vívódása és döntésképtelensége időnként szívbe markoló, máskor humoros, miközben a szöveg szenvedélyessége magával ragadja, a tűpontos megfigyelések pedig zavarba ejtik az olvasót.
Felszabadító hatású, inspiráló és bölcs – nem véletlen, hogy a Változások könyvét a New York Times és a Financial Times is az év legjobb könyvei közé sorolta.
Sheila Heti 1976-ban született Torontóban magyar bevándorlók gyerekeként. Írt regényt, elbeszélést, gyerekkönyvet és drámát is, cikkei egyebek mellett a The New Yorkerben és a The London Review of Booksban jelentek meg.
2012-es How Should a Person Be? című kötete óriási visszhangot váltott ki, s egy csapásra az irodalom élvonalába emelte. 2013-ban a Time magazin a világ száz legbefolyásosabb embere közé választotta. A New York Times kritikusai 2018-ban közzé tettek egy listát tizenöt írónőről, akik a leginkább hatást gyakorolnak arra, miként olvasunk és írunk fikciót a 21. században. Sheila Heti is közöttük volt.
Kiadó: Libri
Megjelenés: 2019
Eredeti cím: Motherhood
ISBN: 9789634335498
Terjedelem: 312 oldal
Fordította: Csonka Ágnes
Megrendelés

Nyereményjáték:

Mivel Sheil Heti kanadai, kanadai írónőket keresünk. A leírásból találjátok ki, kiről szól a feladvány és írjátok be a Rafflecopter megfelelő sorába.
Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladványom

A kanadai szerző elsősorban urban fantasykat ír, több mint 30 regénye jelent már meg. Kanadában élő vérfarkasokról és egyéb paranormális lényekről szóló regény sorozatával lett híres (ennek első része magyarul is megjelent), amelyből még tévésorozat is készült. De ír ifjúsági regényeket, krimiket, novellákat is (ezek egy része ingyenesen olvasható a honlapján) és majdnem minden írásában szerepet játszik a természetfeletti.

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

05.20 Olvasónapló
05.22 Spirit Bliss – Sárga könyves út
05.24 Szembetűnö

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *