Menu Close

Benjamin Alire Sáenz: Életem kifürkészhetetlen logikája

Tavalyi év egyik legkedvesebb könyvélménye volt Benjamin Alire Sáenz: Aristotle and Dante Discover the Secrets of the Universe ímű regénye, ami magyarul is olvasható, de én akkor egyrészt angolul másrészt hangos könyvben tettem magamévá. Örültem is, hogy láttam, a szerzőnek újabb könyve jelenik meg, s mivel anno magyarul is szerettem olvasgatni az idézeteket, plusz mostanában Lin Manuel Miranda nagyon elfoglalt ahhoz, hogy hangoskönyveket olvasson fel, írottan és anyanyelvemen álltam neki a regénynek. S meg kell hagyni, hogy Sáenz megint elvarázsolt és nagyon megkedveltem a szereplőit.

Salvatore Silva családi körülményei nem mindennapiak: a neve és a családja alapján mexikói származásúnak gondolnánk, csakhogy ő kék szemű és örökbe fogadták. Édesanyját korán elvesztette, alig emlékszik rá, s annak legjobb barátja, a meleg Vincente nevelte fel, akinek kiterjedt, hangos, tipikus mexikói családja van. Sal imádott közöttük felnőni, különösen nagymamájához, mimóhoz fűzi szoros kapcsolat. A fiú legjobb barátja Sam a szomszédban lakó lány, akit egyedülálló anyja nevel, de aki mindig is sokkal több időt töltött náluk, mint otthon. A két gyerek szinte testvérként nőtt fel, egy csomó mindent együtt csinálnak, élnek át. Aztán elérkezik a középiskola utolsó éve, ahonnan a történet is kezdődik, s egy csomó minden változik. Salt nem nagyon érdekli, hogy rögtön tovább akarjon tanulni, Sam viszont alig várja, hogy a lehető legmesszebb kerüljön az otthonától, arra hajt, hogy felvegyék valami távoli jó egyetemre. Aztán ott van még mimó, akinek megrendül az egészsége és Sal hirtelen úgy érzi, hogy tele van dühvel amit csak verekedéssel tud levezetni …

Igazából története talán nincs is a regénynek, vannak benne persze események, családi ünnepek, tragédiák, felbontatlan levelek, újabb megoldásra váró problémák. Néhány nagyobb, néhány kisebb, mint például egy esszé megírása, aztán Sal és Sam új barátot szerez Fitó személyében, aki kegyetlen körülmények között próbálja tartani a lépést az iskolával. Mindent ismét csak egyes szám első személyben olvashatunk, narrátorunk Sal, akinek egyrészt irigylésre méltó az élete, az apja nagyszerű, a családja szereti, de hát a felnőtté válás még így se egyszerű. A bizonytalan helyzetek megingatják és döntéseket kell hoznia, még ha nekünk, felnőtteknek kicsiknek is tűnnek, ezek nem azok. S igazából ez az, ami annyira csodálatos Saenz írásában: hogy nem idegesítenek felnőttként egy pillanatig se, hogy egy tizenhét éves fiú gondolatait kell olvasnom. Egy pillanatig se unalmas az egész, hanem éppen hogy lenyűgöző Sal fejében lakni: megint csak rövid, pattogós mondatokkal és egyedi hanggal operál a szerző. Szinte minden sorát kijelölhettem volna, s biztos hamarosan több száz idézet fog felkerülni a molyos adatlapra is, s mégse erőltetett és modoros az egész. Ugyanolyan könnyedén olvasható és érzelmekkel teli történet ez, mint az Aristotle volt: mégis összetett és mély történet a családi és baráti kapcsolatok fontosságáról és bonyolultságáról.

A magvas gondolatok mellett még a karakterek is kiválóak voltak: Sal minden okos kijelentése mellett is azért megmaradt fiatal srácnak, akinek az egyik legnagyobb bánata, hogy Hálaadáskor lebetegedett és nem ehetett a finomságokból. Mellette egyszerűen ragyogott az apja, nagyon jó lenne, ha én is tudnám majd úgy kezelni a helyzeteket, amiket a kamaszkor elém hoz majd, mint Vincente tette. Tetszett, hogy Sal és Sam barátsága sose lett valami más: ők tényleg olyanok voltak, mint a testvérek. A lány is nagyon valós alak volt, teli hibákkal, amelyeket még Sal szerető szemén keresztül is érzékelhettünk. Fitó pedig igazi kincs. Aztán ahogy telnek a hetek, hónapok a család egyre tágabb fogalommá válik és többen is lettek olyan szerencsések, hogy részeseivé válhattak Sal kapcsolati hálójának.

Szerettem olvasni Sal életének kifürkészhetetlen logikáját és reménykedni abban, hogy fejlődni, tanulni fog, szembe néz a dolgokkal és megvívja a maga kis harcait, meg elfogad helyzeteket, s nem küzd feleslegesen: azaz felnőtté válik. S még ha ez nem is teljesen történik meg a regény során, úgy búcsúzhatunk el tőle, hogy tudjuk: nagyszerű ember lesz még belőle is.

Blogturné

Benjamin Alire Sáenz neve ismerősen csenghet, hiszen a pár éve Magyarországon is nagy sikert aratott Aristotle és Dante a világmindenség titkainak nyomában című regény írója, aki ezúttal egy mély mondanivalójú, magvas gondolatokkal teli történettel bukkant fel ismét. Történetünk főszereplője, Sal végzősként mindent megkérdőjelez, még azt is, hogy ő kicsoda. A fiú egészen idáig tudta, hogy hol a helye az őt örökbefogadó, meleg apukája mellett szerető mexikói-amerikai családjukban. Aztán váratlanul kísérteni kezdi a múltja, és a legjobb barátjával, Samanthával együtt kénytelen szembenézni a hit, a veszteség és a fájdalom kapcsán felmerülő kérdésekkel. Tartsatok bloggereinkkel ezen az elgondolkodtató utazáson, és ne feledjétek, hogy a Könyvmolyképző kiadó jóvoltából a turné végén három szerencsés olvasónk meg is nyerheti a díjnyertes író új regényét!

Fülszöveg

A gimi utolsó évének első napján…
Minden megváltozik. Sal egészen idáig biztosan tudta, hol a helye a világban, az őt örökbe fogadó, meleg apukája mellett és a szerető mexikói-amerikai családjukban. De most váratlanul kísérteni kezdi a múltja.
Az életét felforgató események rákényszerítik, hogy a legjobb barátjával, Samanthával együtt szembenézzen a veszteség és a fájdalom kérdéseivel.
Sal verekedni kezd, mindent megkérdőjelez, és már nem is tudja, ki ő valójában. De ha nem az, akinek hitte magát, akkor ki ő?
A kirobbanóan sikeres, díjnyertes író új, lenyűgöző, sokrétű története szeretetről, önazonosságról, elveszített és megtalált kapcsolatokról.
Fedezd fel benne önmagad értékeit!

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó Kft.
Eredeti cím: The Inexplicable Logic of My Life
Fordító: Benedek Dorottya
ISBN: 9789634575795
Oldalszám: 472
Megrendelés

Nyereményjáték

Mostani történetünk főbb szereplői igazán komplex, szókimondó figurák, és bár LMBT+ szál csupán nyomokban észlelhető, mi most mégis arra kérünk titeket, hogy találjátok ki, kire gondoltunk. Mostani játékunk során olyan általunk nagyon megszeretett fiatalokat keresünk, akik LMBT+ történetben szerepelnek, és bizony néha kimondják a frankót! Minden állomáson találtok egy idézetet és egy elrejtett nevet a bejegyzésben, a ti dolgotok pedig az, hogy kitaláljátok, melyik könyvre gondoltunk! A rafflecopter megfelelő részébe írjátok be a könyv CÍMÉT!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladványom

Ahhoz, hogy valaki népszerű legyen, el kell hitetnie másokkal, hogy szórakoztató és érdekes. Én egyszerűen nem tudtam így trükközni.

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

1 Comment

  1. Pingback:Benjamin Alire Sáenz: Életem kifürkészhetetlen logikája + Nyereményjáték – Nem félünk a könyvektől

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *