Menu Close

J.D. Barrett: Receptek újrakezdéshez

J.D. Barrett regényének a borítója keltette fel először a figyelmemet, s bár mostanában rengeteg cukrászdás, kis kávézós chick lit jelenik meg, két dolog volt, ami miatt számomra kiemelkedett a sok közül. Először is, hogy nem a vidéki Angliában vagy Franciaországban játszódik, hanem hogy Sydney-ben, aztán pedig, hogy már a főszereplő neve, Muir is egy régi filmre és filmsorozatra emlékeztetett. S a fülszöveg után maga a könyv is alátámasztotta, hogy bizony az amúgy forgatókönyvíró szerző A kísértet és Mr. Muirból inspirálódott.

Lucy Muir a tehetséges Sydney-I szakácsnál eljutott addig, hogy nem képes többé megbocsátani a férjének, akivel együtt sikeres éttermet vezetnek. Leith évek óta csalta őt és kihasználta, de eddig nem volt mersze a nőnek váltani, most azonban fogja magát, összepakol és hazaköltözik az anyjához. Eleinte csak sajnálja magát, aztán miközben a városban mászkál talál egy régi, omladozó épületet, amiben egykor, még a 70-es 80-as években sikeres étterem működött. A Fortune azonban a tulajdonosa, a legendás séf, Frankie Summers halála óta nem igazán tudott talpra álln. Lucynak megtetszik az épület, lehetőséget lát benne, sőt még egy piros jegyzetfüzetet is talál szimpatikus receptekkel. A nő úgy dönt, kibéreli az éttermet és rövid időre üzemeltetni fogja, hogy megmutassa igenis ér anélkül is valamit, hogy a férjével együtt dolgozna. Segítségére lesz terve megvalósításában Frankie szelleme, aki bizony a halála óta őrzi az épületet: felajánlja Lucy-nek hogy segít az étterem nyitása körül a tapasztalatával, ha cserében kinyomozzák, ki ölte őt meg…

Eleinte kicsit ellentmondásosnak tűnt a történet, hiszen Lucy éppen egy elnyomó férj mögül akar kilépni a fénybe és bizonyítani, mert szerencsére azért egy pillanatig se merült fel benne, hogy ő mindezt nem tudná véghezvinni. Ugyanakkor rögtön kapott egy árnyékot Frankie személyében, aki meg eléggé erőteljes személyiség. Csakhogy ami az exférjtől megkülönbözteti az exélőt (azaz szellemet), hogy neki már volt ideje végiggondolni, mit és hogyan szúrt el az életében, s nagyjából belátta a hibáit. Azért nagyjából, mert még Lucy mellett is van hova fejlődnie és igazából bár a nő kezdetben maga is attól tart, hogy ez a fura kapcsolat visszalöki oda, ahonnan indult, hamarosan egyenlő felekké válnak és inkább partnerek lesznek. Sőt a partnerségből barátság alakul meg még valami más is, csak hát asztráltestekkel a szerelem nem kicsit nehézkesen megoldott.


J.D. Barrett első könyve a történet, amit telerak jobbnál jobb szereplőkkel, volt excentrikus anya, titokzatos hajléktalan, hippi szakács, a józanság hangja barátnő és mindegyiküket nagyon karakteresen sikerült megrajzolni. Külön élveztem az étterem működésével kapcsolatos leírásokat, bár azt meg kell hagyni, néhol volt egy kis redundancia és túlírás, de ezt betudom arnnak, hogy kezdő íróval volt dolgunk. Illetve ahol még hiányt éreztem, az a rejtély megoldása volt gyorsan és elnagyoltan sikerült, inkább kérdéseket hagyott, nem válaszokat és bevallom a végére még szerintem is túl lett tolva a romantika.

De amúgy a regény tökéletesen megfelel, ha valaki könnyű nyári olvasmányt keres, amiből még recepteket is tud hasznosítani. Mert bizony nem csak Frankie füzetében, hanem a könyvben is szerepelnek, s nem valami különleges, otthon nem elkészíthető ételekről van szó, hanem bizony klasszikus, főleg franciás ételekről, amelyeket simán meg lehet a saját konyhákban is főzni.

Blogturné

A Libri Kiadó új chick lit története Sydneybe kalauzol el minket, ahol a gasztronómia és a vendéglátás világában merülhetünk el… és a meglepetésekében, mert a történet váratlan fordulatokban is bővelkedik.

Fülszöveg

Lucy ​Muir elhagyja a férjét, ami súlyos bonyodalmakhoz vezet.
Mindketten séfek, a város egyik legjobb éttermének a tulajdonosai, így nem tűnik könnyűnek az osztozkodás. Ugyanakkor tény: egy magára kicsit is adó nő nem tűrheti el a végtelenségig, hogy megcsalják, ellopják a receptjeit, és hogy alávaló módon viselkedjenek vele.
Egy éjszaka, amikor Lucy válaszokat keresve rója autójával Wooloomooloo utcáit, véletlenül rábukkan egy öreg, megüresedett épületre, ami valamikor Sydney legdivatosabb étterme volt: a Fortune. Az egyik pillanatban még az elhagyatott étterembelsőt bámulja a poros ablaküvegen át, a másikban már az újranyitást kezdi tervezgetni.
Amikor Lucy beindítja a Fortune konyhájának öreg tűzhelyét, felfedez egy ottfelejtett, piros kötésű könyvecskét az egykori, híres-hírhedt tulajdonos, Frankie Summers receptjeivel. Miközben a könnyeit hullatva végigolvassa, milyen hozzávalókból készült a francia hagymaleves, megpróbálja elképzelni, milyen lehetett a Fortune a fénykorában. És ekkor valami különös dolog történik: Lucy mellett, a konyhapulton megjelenik Frankie. Lucy szinte látja, talán meg is tudná érinteni…
Ez a heves természetű séf, akinek két szenvedélye volt – az ételek és a nők –, talán hozzásegítheti Lucyt ahhoz, hogy kifőzzön magának egy jobb életet. De megvan ehhez a bátorsága?
Meglepő, érdekes fordulatokkal teli, lenyűgöző regény, amely rámutat, hogy minden egyes nap egy újrakezdés.
Kiadó: Libri, 2018
Eredeti cím: The Little Café of Second Chances
Fordító: H. Prikler Renáta
Terjedelem: 440 old.
ISBN
Megrendelés

Nyereményjáték

A történet hősnője saját vendéglőt nyit, ezért játékunkkal mi is vendéglőbe megyünk. A turné minden állomásán a nemzetközi konyha egy-egy ismert remekének fotóját láthatjátok, a feladat pedig az, hogy az illető fogás nevét a Rafflecopter megfelelő dobozába írjátok.

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladvány

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai

06.22 – Betonka szerint a világ…
06.24 – KönyvParfé
06.26 – Olvasónapló
06.28 – Könyvvilág
06.30 – Szembetűnő

3 Comments

  1. Kritta

    Ez a borító nagyon helyes, már szemeztem vele Molyon, de úgy tűnik, hogy a történet sem marad el tőle. 🙂 Felkerül a várólistámra. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *