Menu Close

Lucy Parker: Act Like It

A hétvégémet bearanyozta ez a kis történet, annyira élveztem szinte minden sorát, hogy tényleg alig tettem le a kezemből és két nap alatt, miközben fél kézzel a családot ápoltam és ügyeltem, kiolvastam. Mert hát van itt minden, amit meg lehet jól és rosszul is csinálni: londoni színpadi színészek, megjátszott kapcsolat, amiből aztán valami igazi kerekedik ki és teljesen hihetően van megírva az egész, plusz kiváló humor. S Lucy Parker profin, biztos kézzel irányított, annyira, hogy szinte idült vigyorral az arcomon olvastam végig a regényt.

Lainie Graham mellékszerepet játszik egy sikeres darabban a West End-en. Partnerei közül az egyik az ex-e, Will aki nagyon is nyilvános és megalázó módon dobta, éppen ezért a lány a pletykalapok egyik kedvence, mert mindenki szereti és sajnálja. Nem így a darab másik szereplőjét Richard Troyt, akinek igencsak rossz a renoméja: mindenki elismeri, hogy tökéletes színész, roppant tehetséges, mellékszereplőként is ellopja a showt a többiek előtt, viszont annyira nem toleráns, hogy szinte minden hétköznapokban elkövetett megnyilvánulásával egyre mélyebbre ássa el magát és már senki sehol se ír róla semmi jót. S mindez lassan meglátszik a jegyeladásokon is, éppen ezért a darabért és a színész reputációjáért felelősek előállnak egy ötlettel: Lainie és Richard tegyenek úgy, mintha egyre közelebb kerülnének egymáshoz, mert a legutóbb amikor véletlenül együtt fotózták őket a paparazzók, igencsak jó fényben tűntek fel mind a ketten. Mivel a színész szeretne bekerülni egy Művészeti Társaság vezetői közé, tisztában van vele, hogy kicsit meg kell tisztítania a nyilvánosság róla alkotott véleményét. Lainie-nek pedig felajánlják, hogy a különböző személyes okokból nagyon komolyan vett jótékonysági tevékenységét és az alapítványt, amire időt áldoz jelentős összeggel támogatják, úgyhogy egyikük se mond nemet az ajánlatra. Persze ez nem jelenti azt, hogy különösebben kedvelnék egymást, meg a helyzetet, de hát színészek, mind a ketten egész jók, úgyhogy igazán meg se fog kottyanni nekik egy kis megjátszott flörtölés. Csakhogy miközben jól átverik a pletykalapokat, egyre több időt töltenek együtt és hamarosan már nem kényszer a másik társasága, hanem valami kezd alakulni kettejük között.

Totál sablonosnak hangzik az egész sztori, de annyira jól van kitalálva és megírva, hogy eltekintve az egyik utolsó túlságosan is drámaira sikerült majdnem felesleges csúcsponttól, tökéletes volt a történet. Lainie és Richard színészek, tisztában vannak a helyzetükkel, a tehetségükkel és a lehetőségeikkel, bár egészen más úton jutottak el oda, ahol éppen vannak. A lány középosztálybeli, saját magának kapargatta ki a gesztenyét, keményen dolgozik és mindig kiváló színvonalon, elégedett a szakmai sikereivel és úgy tűnik, hogy van még lehetősége tovább lépni. A közösségi médiát szokásos rossznak tartja, viszont nagyon ügyel rá, hogy amennyire lehet ne kövessen el hatalmas bakikat mert tudja, fél percen belül az egész világ tudomást szerez róla. Richard a felső tízezerből származik, mint kiderül megfelelően hideg és magányos gyerekkor után jött rá, mihez van tehetsége és ehhez mérten alakította az életét, anyagiakban hiányt nem szenved, maximalista és rohadtul nem érdekli mások véleménye, egyenes és brutálisan őszinte. Viszont Lainie az első, akivel hosszabb időt kénytelen együtt tölteni és aki nem meghunyászkodik előtte, hanem kerek perec megmondja neki mit gondol a viselkedéséről és néha úgy helyre rakja, mint annak a rendje és a férfi hajlandó felülvizsgálni a viselkedését. Úgyhogy naná, hogy az egész tele van humorral és pörgős párbeszédekkel, mert azért mégis angolok és hiába őrülten tartózkodó Richard, azért gunyoros és ironikus, s szinte láttam magam előtt, ahogy fapofával teszi a megjegyzéseket és ritkán gondol a következményekre. Lainie se az a nebáncsvirág, hanem egészségesen szemléli a világot, két lábbal áll a földön és nem lehet már csak simán azzal levenni a lábáról, hogy valaki jóképű és tehetséges, fel kell fedeznie a másikban az embert és a jó tulajdonságait ahhoz, hogy bármi megmozduljon benne.

Mindeközben pedig az egyik kedvenc környezetem adja a hátteret a történetnek: az angol színházi világ, s kiváló bepillantást nyerhetünk a színfalak mögé, hogyan működik egy produkció, milyen feladatai vannak a színészeknek azon kívül, hogy esténként megjelennek a közönség előtt. Továbbá nagyon jól mutatja a regény azt is, mennyire megváltozott a média hatására a hozzáállásunk azokhoz az emberekhez és eseményekhez, amik korábban elérhetetlenek és elképzelhetetlenek voltak számunkra. De hogy ezt mennyire nehéz kezelni nekünk és a szereplőknek is. Ráadásnak pedig ott van a sok tea és humor.

Mit mondjak még? Roppant jól esett az egész és már alig várom Lucy Parker második könyvét, ami februárban fog megjelenni és szintén az angol színház világába kalauzol.

Kiadó: Carina Press
Megjelenés: 2015 november
Formátum: ebook
ISBN: 9781524708948
Honnan: Vásárlás, Saját példány

4.5 Stars

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *