Menu Close

Mary Jo Putney: Az amazon és a katona

Mary Jo Putney is azok közé a klasszikusnak tartott történelmi romantikus regények írói közé tartozik, akikről sokat hallottam, de még akitől nem olvastam. Ennek egyik okat az szokott lenni, hogy mire a radarra kerül már a sokadik résznél jár valamelyik sorozata. De most magyarul is megjelent regénye egy újabb sorozatnyitó, amit így igazán lehet egyéniben is olvasni, tehát úgy gondoltam, őt is kipipálhatom és megismerkedhetek vele.

Will Mastersont az Ibériai félszigeten elkapták a franciák és kémként akarják kivégezni, tárgyalás nélkül az akasztófa árnyékában egy csapat hozzá hasonló katonával zárják össze, akik mind kicsit számot vetnek az életükkel, s elhatározzák, hogy ha megmenekülnek, változtatnak eddigi viselt dolgaikon. Megmenekülnek és öt évvel később,a háború végeztével Will szeretne leszerelni, hazatérni és a családi kötelezettségeket magára venni, csakhogy mielőtt még hajóra szállhatna Anglia felé, egy utolsó feladatra kérik fel. Kísérje haza San Gabrielbe a katonákat, akik a franciák ellen harcoltak és nézzen körül, hogy mi a helyzet a kis országban. Azt lehet tudni, hogy ellenséges csapatok egy jó éve foglyul ejtették az uralkodót és örökösét, s csupán Sofia hercegnőt hagyták hátra, mellette régensként a szenilis nagybácsival, de már régóta semmi konkrét információja nincs senkinek arról, hogy boldogulnak a törpeállam lakosai. Will rossz, de nem kétségbeejtő helyzetet talál, amikor megérkezik, s ez részben köszönhető a hercegnőnek illetve a mellette társalkodónői és félhivatalos tanácsadói posztot beöltő Athena Markham-nak. San Gabriel a két nő helytállásának köszönheti, hogy ha nehezen is de átvészelték az elmúlt hónapokat. Willt lenyűgözi a különleges, független nő és már nem is tűnik nagy időpocsékolásnak, hogy San Gabrielt térképezze fel és az újjáépítésére legyenek ötletei. Sőt, az ország bejárása kettesben ezzel a harcos amazonnal kimondottan vonzó opció. Athena okos, gyakorlatias és gyönyörű, viszont túlságosan is ragaszkodik a függetlenségéhez, a múltja, családi kapcsolatai visszatartják attól a reménytől, hogy őt valaha is befogadja a londoni előkelő társaság.

Valamiért a fülszöveg alapján úgy képzeltem, hogy gagyi kitalált királyságról meg hercegnőcskékről lesz szó, de nagyon félrevezető volt a tartalom. Ugyanis főszereplőink egyrészt nem azok a friss, fiatalos, első igaz szerelembe esők, hanem már felnőttek, érettek, teljesen kifejlett jellemmel és múlttal rendelkeznek. Gyakorlatiasan állnak a dolgokhoz, első pillantástól kezdve nem annyira a szenvedély, hanem az ész vezeti őket, nagyon szimpatikus volt, ahogy igyekeztek megismerkedni, sokat beszélgettek és nem titkolóztak igazán egymás előtt. Ami meg a kitalált országot illeti, nem is tűnt nagyon távolinak az egész helyzet a valóságtól: a keret, a napóleoni háborúk történelem és nagyon sok hasonló törpeállam volt az évszázadok folyamán, ahol a harcvonalak áthúzódtak és az emberek ezt jól megszenvedték. Putney kiválóan, rengeteg apró részlettel és mégse unalmasan ábrázolja az országot, az embereket a szokásaikat és a lehetőségeiket, meg a hozzáállásukat az újjáépítéshez. Sőt még egy második szerelmespár is feltűnik a színen, akiknek igazából szerintem sokkal hálásabb szerep is jut, mert kicsit úgy éreztem, hogy a nagyon felnőtt Will és Athena között sokkal kevesebb a kémia, mint a fiatalok között volt. Ráadásul az ő kapcsolatuk megoldása jóval frappánsabbra sikerült mint a főszereplőké.

Egészében véve inkább történelmi (még ha kitalált történelmi) regény volt ez, mint romantikus, úgyhogy aki jobban szereti a fordulatokat, kalandokat és célokat, mint a szenvedélyes jeleneteket, azoknak jobban be fog jönni Az amazon és a katona története, mint azoknak, akik az érzelmekre utaznak, s azt kell mondjam én is kicsit az utóbbi kategóriába tartozom 🙂

 


Blogturné
Megjelent hazánkban a General Press kiadó jóvoltából Mary Jo Putney legújabb könyve Az amazon és a katona, ami régi és új olvasóknak egyaránt izgalmas jeleneteket tartogat.
Athena egy igazi bátor hölgy, nem rest megvédeni szeretteit és mikor már elhatározta, hogy örökre vénlány lesz, megjelenik Will és felforgatja életét.
Gyertek és kalandozzatok velünk az öt állomásos turnén!

Fülszöveg
Will Masterson egy bárói cím és jókora vagyon örököseként kényelmes életet élhetne angliai otthonában, ő mégis katonának áll. Sok-sok évnyi borzalmas, Napóleon elleni háborúskodást követően úgy határoz, mielőtt hazatérne, még elvállal egy utolsó küldetést. Csakhogy amint eléri úti célját, a hegyek között megbúvó, aprócska királyságot, San Gabrielt, újra kell gondolnia a jövőre vonatkozó terveit. Nem mást sodor ugyanis a karjába a sors, mint álmai asszonyát…
Athena Markham egy igazi amazon: magas, bátor, és fittyet hány a társadalmi konvenciókra. Mindig is többre értékelte a függetlenségét, mint egy férfi szerelmét. Amikor azonban Will felbukkan, úgy érzi, vele tenne egy próbát.
Bimbózó románcukat azonban kisvártatva próba elé állítja az élet. San Gabrielt veszély fenyegeti, a két fiatal pedig úgy dönt, hogy együtt száll szembe a fenyegető ellenséggel A haláltól sem riadnak vissza, hogy megmentsék az országot és a lakóit. A megpróbáltatásaik során megismerik a másik valódi énjét, és innentől már csak rajtuk áll, hogy megtudják, lehetnek-e igazán boldogok egymás oldalán.

Könyv adatai
Eredeti cím: Once a Solider
Fordította: Hajnal Gabriella
Megjelenés ideje: 2017 (2016)
Kiadó: General Press
Terjedelem: 304 oldal
ISBN: 9789636439774

Megrendelés

Nyereményjáték:

A könyvben a Napóleoni háborúk után járunk, Will rangja megengedné otthon maradhasson, ám ő inkább hazáját szeretné megvédeni.
Ti mennyire ismeritek a történelmet? – Minden állomáson találtok egy történelmi kérdést a könyv témájához kapcsolódóan és erre kell helyesen válaszolnotok.
A helyesen válaszoló játékosok között három könyvet sorsolunk ki. Játékra fel!
Az én kérdésem:

Ellenfelei milyen gúnynevekkel illették Napóleont?

Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:
01.31 Insane Life
02.01 Könyvvilág
02.02 Olvasónapló
02.03 Deszy könyvajánlója
02.04 Dreamworld

3.5 Stars

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *