Menu Close

Caleb Krisp: Ivy Pocket és az óragyémánt

ivypocketesazoragyemant Nagyon tudok gyönyörködni a gyermek- és ifjúsági regények külsejében, mert az illusztrátorok tényleg mindent beleadnak. Itt van például Ivy Pocket esete is, már amikor angolul láttam, érdeklődtem utána, de be kell vallanom, hogy nem maradt időm elolvasni, pedig lett belőle elektronikus példányom. Amikor azonban kiderült, hogy megjelenik magyarul is, nagyon örültem, mert egyrészt az eredeti, bájos John Kelly illusztrációkkal adta ki a Kolibri, ráadásul pont azon korosztálynak szól, akik a családban is élvezni tudják, illetve be kell vallanom, hogy bizony az ilyen esetekben a papír kiadás felé hajlok, mert az e-változat nekem sose tudja hozni azt az élvezetet illusztrált könyvben, mint a nyomtatott. Plusz angolul csak én tudtam volna olvasni, így meg körbe mehet a családban, mert megérdemli.

Ivy Pocket 12 éves árva szobalány és meg van győződve arról, hogy ő a világon a legjobb szakmájában. Mert mindenhez ért és kiválóan kitalálja munkaadói gondolatait, kívánságait, azokat teljesíti, sőt annyira szorgalmas, hogy gyakran sokkal többet tesz értük, mint azt elvárnák. Szó se róla, ha megkérdeznénk azokat akik alkalmazták Ivyt, hogy ők is így gondolják-e nem biztos, hogy ugyanilyen pozitív választ kapnánk. De erre nem is nagyon lenne lehetőségünk, ugyanis valahogy a kis szobalány munkaadói nagyon gyorsan szabadulnak meg tőle, s tűnnek el szőrén-szálán, nehogy rájuk találjon volt alkalmazottuk. Történetünk kezdetén is így jár Ivy, Párizsban szökik meg előle a legutolsó munkáltatója, s ott marad a lány csupán egy fonttal a zsebében és fogalma sincs hogyan tovább. De még mielőtt kétségbeesne (ami amúgy is nehezen megy neki), egy különc gazdag grófnő hívatja magához és bízza meg egy feladattal, amiért ráadásul 500 fontot ajánl neki. Cserébe csak annyit kér, hogy a hatalmas, egyedi Óragyémántot vigye el Angliába és adja át születésnapján az előkelő Matilda Butterfield-nek.

Csakhogy ez a “csak annyit kell tenni” nem ilyen egyszerű ám, mert egyrészt a Gyémántnak van valami különös varázsereje, ráadásul alig indul meg vele Ivy Anglia felé, sorra baleset éri azokat, akiknek köze volt a gyémánthoz és őt is hirtelen nagyon sok és fura új ismerős veszi körül. Persze Ivyt nem kell félteni, mert az ő fejében meg se fordul, hogy bármi baja eshet, mert aki annyira nagyszerű, mint amilyennek ő magát látja, annak egy kis feladat, nyomozás, kaland és titokzatos alakok meg se kottyannak. A regény úgy indul, mint valami vásári komédia, az olvasó teljesen tisztában van eleinte Ivy ballépéseivel és látja, hogy mikor kiben nem kéne megbíznia a lánynak, de aztán az események lavinaszerűen beindulnak, sötétebbre vált a tónus is és a végső rejtélyek mindenkinek (főleg a főszereplőnknek!) tartogatnak meglepetéseket.

Ivy a maga beképzeltségével és hihetetlen önbizalmával nagyon magával ragadó hősnő, ráadásul olyan nyelvi leleménnyel  és játékossággal van megírva és lefordítva a történet, hogy csak tátottam a számat. Lehet, hogy főhősnőnk elsőre idegesítőnek tűnik, de igazán a szövege magával ragadó és ahogy bonyolódik a történet kiderül, hogy Ivy igazából önvédelemből olyan, amilyen. Hiszen árva, inkább szobalánynak állt, csak hogy az intézetből, ahol felnőtt kikerüljön és borzasztóan vágyik barátokra, de legfőképp családra. A játékosság és pajkosság egy idő után már nem leplezi, hanem felfedi a könyv olyan komolyabb motívumait is, mint a halál, barátság és a hűség.

Caleb Krisp egy néhol idegesítő, ugyanakkor teljesen elvarázsolt hősnőt alkotott meg, akit képtelenség nem kedvelni, amikor ilyen beszólásai vannak:

“Nem vagy a legcsinosabb lány- feleltem szívszaggató tapintattal -, kissé fura vagy, de nekem nagyon tetszel. Ráadásul megkínzottnak látszol, ami rettenetesen érdekes tulajdonság”

“Könyvet írni nagy teljesítmény – vettem még egy szelet tortát. – Kit érdekel, ha fenomenálisan rossz?”

Ráadásul a kiváló fordítás mellett az illusztrációk is nagyon jók. Úgyhogy meg kell mondanom, Ivy Pockettel érdemes volt megismerkednem és minél több gyerekkel kívánom megosztani az élményt. Ráadásul Ivy kalandjai folytatódni fognak én alig várom 🙂

rating-8

 

Blogturné

A Kolibri Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent Caleb Krisp meseregénye, Ivy Pocket és az Óragyémánt címmel. Ennek örömére a Blogturné Klub négy bloggere bemutatja az átlagon felüli, 12 éves szobalány, Ivy és a rábízott, varázslatos ékszer kálváriáját.
Ha velünk tartotok, nem csupán egy őrülten vicces kalandban lesz részetek, de akár meg is nyerhetitek a könyv egy példányát!

 

ivybanner

Fülszöveg:

Ivy Pocket egy átlagos szobalány, aki átlagon felülinek képzeli magát. Miután munkaadója inkább elszökik Dél-Amerikába, mint hogy tovább élvezze a társaságát, ifjú hősnőnk egyedül marad koszt és kvártély nélkül Párizsban…
Ekkor Ivy váratlanul testhezálló feladatot kap. Fejedelmi fizetség ellenében Angliába kell vinnie a titokzatos Óragyémántot, hogy a születésnapos (és roppant ellenszenves) Matilda Butterfield nyakába akassza.
A szobalány azonban hamarosan sötét rejtélyek és gyilkosságok hálójában, na meg egy összeesküvés kellős közepén találja magát. Mindenki az Óragyémántra feni a fogát, hiszen a kő valójában átjáró egy másik világba…

“És ekkor történt. Ismét fellobbant bennem a vágy, mint a grófnő hálószobájában. Őrült vágy. Kétségbeesett kényszer. Egyetlen dolgot akartam: felvenni a nyakláncot. A nyakamba akasztani. Látni magam az Óragyémánttal a nyakamban. Igen, igen, megígértem a grófnőnek, hogy nem teszem. De mi baj lehet belőle? Felpróbálom, csak egy másodpercre. Vagy egy-két percre. Aztán leveszem. Soha senki nem tudja meg…”

Kiadó: Kolibri Kiadó
ISBN: 9786155450600
Oldalszám: 316 oldal
Fordító: Pék Zoltán
Illusztrálta: John Kelly
Megrendelés

Nyereményjáték:
Játékunk során az Óragyémánté lesz a főszerep!
Minden állomáson találtok egy, a könyvhöz kapcsolódó képet, melyen több Óragyémántot is elrejtettünk a tolvajok kíváncsi tekintete elől. Nincs más dolgotok, mint összeszámolni, melyik képen mennyit láttok, majd az eredményt beírni a Rafflecopter doboz megfelelő sorába. Mindig egész számot várunk megfejtésül!
Amennyiben mindegyik állomást teljesítettétek, esélyetek nyílik megnyerni a kiadó által felajánlott három nyereménykönyv egyikét. Nyomozásra fel!

oragyemant
Figyelem! A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:
10/28 Olvasónapló
10/30 Dreamworld
11/01 Deszy könyvajánlója
11/03 KönyvParfé

Save

4 Stars

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *