Menu Close

Jönnek a könyvek

Olyan régen ajánlgattam már megjelenés előtt álló könyveket, amik engem is érdekelnének, hogy pont itt az ideje. Idén valószínűleg amúgy is utoljára. Mert ami december elejéig nem kerül a boltokba, akkor arra idén már aligha lehet számítani, s utána majd mondjuk február elején lesznek új könyvek.

Jo Baker: Longbourn árnyékábanElőször is alig pár hete figyeltem fel Jo Bakre regényére, a Longbourn-ra, mely a Büszkeség és balítéletet meséli el a szolgák szemszögéből. Mire ajánlottam a könyvklubom angolul tudó tagjainak, máris láttam, hogy előrendelhető és várhatóan megjelenik még novemberben az IPC gondozásában Longbourn árnyékában címmel. Mivel legutóbb kellemesen csalódtam az általuk kiadott könyvben, ezért ezt különösen várom.
Ízelítő a fülszövegből:

Ha Elizabeth Bennet maga mosná az alsószoknyáit, gondolta Sarah, valószínűleg sokkal jobban vigyázna rájuk.
Büszkeség és balítéletnek ebben az ellenállhatatlanul megrajzolt továbbgondolásában a szolgák a főszereplők, mely Jane Austen remekének szalonjain túlra, a szigorú házvezetőnő és a csillogó szemű cseléd gyakran észre sem vett birodalmába kalauzol bennünket.
Ám Longbourn alagsorában is éppoly erős a romantika, a szívfájdalom és az intrika jelenléte, mint az emeleten. Amikor a házhoz új inas érkezik – aki titkokat és tengeri illatokat hoz magával –, a cselédek ebédlőjének nyugodt világa teljesen, talán visszavonhatatlanul a feje tetejére áll.

Kiadó: IPC Könyvek, ISBN: 9789636354718, megjelenés: 2013 november

egynapAz egyik kedvenc sorozatom volt a Gilmore girls (magyar címével a Szívek szállodájával valahogy nem tudtam kibékülni), amelynek egyik főszereplője volt Lauren Graham (manapság a Parenthood / Vásott szülők sorozatban látható). Az első regénye (Egy nap, talán) idén jelent meg és karácsonyra a magyar változat is olvasható lesz a Gabo jóvoltából. Ha csak egy kicsi is ragadt rá belőle a GG forgatókönyvírójával együtt dolgozva a frappánsságból, már megéri elolvasni.

Fülszövegből:

“Lauren Graham … szellemes, elbűvölő, humorosan szívhez szóló bemutatkozó regényt írt egy kezdő színésznőről, aki New Yorkban igyekszik előrelépni a pályáján, miközben ép elméjét is szeretné megőrizni.”

Kiadó: Gabo, terjedelem: 464 old., ISBN: 9789636897246, megjelenés: 2013 november

tokoscsajCaitlin Moran: Hogyan elgyünk tökös csajok című könyvére még Bridge hívta fel a figyelmemet, a szerző brit újságíró, tévés személyiség és egyáltalán nagyon jó fej. Nekiállt és összeolvasott mindenfélét a feminizmusról, meg a nőkről és szépen megírta a véleményét arról, hogy ő hogy is éli meg azt, hogy nőből van. A kötet tavaly mindenféle listákon szerepelt, mint 2012 legjobb humoros könyveinek egyike.

Fülszövegből:

“A Hogyan legyünk tökös csajok egyszerre memoár és önsegítő mű. Igaz, nem a klasszikus fajtából. Pimasz, vállaltan szexista és arcpirítóan őszinte: Caitlin saját élményeiből építkezett, s – valljuk be – volt miből. Első menstruáció, önkielégítés, pornófogyasztás, egy duci lány plátói szerelme a menő fiú iránt, a szüzesség elvesztése, abortusz: minden nővel megtörténik vagy megtörténhet, de messze nem mindenki beszél róla. Moran kendőzetlenül ír minderről.”

Kiadó: Alexandra, terjedelem: 312 old., ISBN:  9789633571644, megjelenés: 2013 november 21

varsoikemekAllan Furst második világháborús kémregény sorozata már a 12. kötetnél tart (valamikor egy már megjelnt belőle magyarul), s ebből a Gabo fogja megjelentetni a 10. részt A varsói kémek-et. A borító ugyan valami romantikus történetet ígér, de utánanéztem, s ez inkább csak mellékszál lehet, a központi szerepet a titkok és a világháborús események játszák.

“1937 egyik őszi napján bizonyos Edvard Uhl titkos ügynök kiszáll Varsóban vonata első osztályú kocsijából. Rossz érzése támad, amelyet megpróbál elfojtani. A soron következő éjszakát lengyel szerelmével készül eltölteni, utána, másnap ott lesz abban a bárban, ahol találkoznia kell a francia katonai attaséval, Mercier ezredessel. Az információk borsos áron cserélnek gazdát.
Európa a háború küszöbén áll. És bár még nem süvítenek a golyók, nem röpködnek a bombák, a francia és a német titkosszolgálat már elkezdte végzetes harcát. Az információk és dezinformációk zavaros világában egyik kém se teheti, hogy életét kockáztatva ne keveredjen emberrablási ügybe, rágalmak és árulások hálójába. “

Kiadó: Alexandra, terjedelem: 312 old., ISBN:  9789633571644, megjelenés: 2013 november 21

hatammogottSabine Durant: A hátam mögött című regénye klasszikus thrillernek ígérkezik, van benne sok titok, nyomozás meg okosnak tűnő főhősnő. Az ilyen meg a gyengém.

“Gaby Mortimer televíziós műsorvezetőnő Londonban él a férjével és a kislányával. Sikeres, gazdag, elfoglalt ember, aki egyszerre próbál jó anya, szerető feleség és elismert riporter lenni. Egyik reggel egy női holttestet talál futás közben a parkban, és kihívja a rendőrséget. Nem telik el sok idő, és teljesen váratlanul őt kezdik el gyanúsítani a gyilkossággal. Vajon ki az ismeretlen áldozat? Miért van a megölt nő lakásán egy olyan számla, amelyet a műsorvezetőnő bankkártyájával fizettek ki? Véletlen vagy szándékos, hogy a meggyilkolt nő a fiatalkori Gabyra hasonlít? Mit titkol előtte a bébiszitter? És miért kell Gaby férjének hirtelen távoli üzleti útra utaznia ahelyett, hogy a felesége mellett maradna?
A nyomok egyre inkább a műsorvezetőnő ellen szólnak, és Gabynak rá kell jönnie: híres emberként ugyanúgy pillanatok alatt összeomolhat az élete, mint bárki másnak.”

Kiadó: Kulinária, terjedelem: 290 old., ISBN:  9789639905238, megjelenés: 2013 november 25

Havasréti József: Szerb AntalHavasréti József Szerb Antalról írt monográfiája azért érdekel, mert anno én az irodalom könyv helyett a Világirodalom történetéből meg a Magyar irodalom történetéből tanultam, mert sokkal jobban, szórakoztatóbban, emberközelibben fogalmazott meg mindent, mint a tankönyvek. S akkor még nem is tudtam, hogy regényeket is írt Szerb Antal. Viszont mint emberről, életéről semmit se tudtam, úgyhogy érdekes lenne kicsit ezt is megnézni.

Kiadó: Magvető, terjedelem: 728 old., ISBN: 9789631430875, megjelenés: 2013 november 20.

jamrachCarol Birch: Jamrach vadállatai kötetére a megjelenések közt lapozgatva azért figyeltem fel, mert nagyon jó a fülszövege, plusz a szerző neve ismerősnek is tűnt. S valóban, a regényt még 2í11-ben jelölték a Man Booker díjra. Ami azonban a fülszövegből kimaradt, de az angolban bent van, hogy sárkányok is kerülnek a képbe! Naná, hogy érdekel.

“London, 1857. Jaffy Brown egyike a város szegénynegyedeiben élő számos fiúnak, ám az ő élete egy csapásra megváltozik azon a napon, amikor Mr. Jamrach, egy egzotikus állatok beszerzésére szakosodott kereskedés tulajdonosa, megmenti őt egy elszabadult tigris karmai közül, és munkát ajánl neki. Jaffy kedvét leli a menazséria világában, amelyet az oroszlánok, majmok, hüllők és trópusi madarak zsivaja tölt be. Valódi álma azonban akkor teljesül, amikor néhány évvel később barátjával, Tim Linverrel együtt tengerre szállhat a Lysander nevű bálnavadászhajó fedélzetén. A megbízás nem is lehetne különlegesebb: egy sárkányt kell kézre keríteniük az állatkereskedés számára valahol a messzi Kelet-Indiákon. Jaffy nem sejti előre, hogy útja nemcsak a világ, hanem a hit, a barátság és az emberi létezés végső határaihoz vezet majd.”

Kiadó: Gondolat, ISBN:9789636935122, megjelenés: 2013 november

Van két gyerekkönyv is, ami biztos érdeklődésre fog számot tartani a háztartásunkban.

martonmicikeAz egyik Winkler Róbert és Baranyai B. András könyve, a Márton és Micike a tűzoltóknál. Már az előző könyv, az autószerelős is nagy siker volt a nagyobbik fiamnál, s mivel mind a ketten szeretik a tűzoltókat is, szívesen fogják venni, hogy megtudják, mégis milyen galibát okoz Micike a laktanyában.

Kiadó: Kolibri, terjedelem: 32 oldal , ISBN:9786155234637, megjelenés: 2013 november 29

Herve Tullet: Hol a mesénk?Hervé Tullet: Hova tűnt a mesénk? kötete meg azért érdekel, mert nagyon szeretjük a Pötty könyvet, ami roppant ötletes, ez meg kicsit olyan mintha a hat szerep keres egy szerzőt írták volna meg gyerekeknek.

“Hahó! Itt van néhány mesefigura, és mind RÁD néz. De valahogy meglepettnek tűnnek… Mintha nem is lennének készen!? És azt sem tudják, mit csináljanak! Várj csak! Ez a könyv még nincs is befejezve.
De ha már itt vagy, gyorsan megpróbálnak kitalálni egy mesét. És ahhoz szükségük van egy íróra is …”

Kiadó: Vivandra Könyvek, terjedelem: 64 oldal, ISBN: 9786155347009, megjelenés: 2013 november

 

3 Comments

  1. Pingback:Jo Baker: Longbourn árnyékában

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *