Menu Close

Nalini Singh: Lord of the Abyss

Nalini Singh: Lord of the AbyssElérkezett hát utolsó részéhez a sorozat. Annak idején amikor belevágtam, kijelentettem, hogy igazából Nalini Singh neve volt ami húzott engem a regényekhez, míg Showalterről hallottam már, de még nem olvastam tőle semmit, addig a másik két szerző teljesen ismeretlen volt. s eléggé vegyes érzéseim voltak eddig az egész koncepcióval kapcsolatban. Négy testvérről van szó, akiknek a birodalmát hatalmába keríti egy gonosz vérmágus, őket pedig szüleik utolsó varázslata menti meg attól, hogy áldozattá váljanak. Külön-külön kell boldogulniuk ahhoz, hogy visszatérhessenek szülőföldjükre és végül összefogva legyőzzék a hatalmas varázslót, s visszaszerezzék a jussukat. Most a befejező kötetben érkeztünk el a nagy leszámoláshoz és a legkisebb fiú, Micah történetéhez.

Micah-ból a Mélyés (The Abyss) Fekete Ura lett, azaz ő felel azért, hogy megfelelő helyre kerüljenek haláluk után a gonosz lelkek. A Pokol helyi megfelelőjéről van tehát szó: a Fekete Lord őrzi a Mélység kapuját, összeszedi az elkóborolt vagy éppen oda tartó lelkeket és gondoskodik arról, hogy minden rendben maradjon. Mikor a szülőföldjét megtámadták még kisgyerek volt, de immár felnőtt férfi, varázshatalma van, viszont semmi emléke sincs arról, mi történt vele azelőtt, hogy Fekete Lord lett belőle. A titokzatos, félelmetes várba érkezik saját varázsereje felhasználásával Liliana, hogy felébressze Micha-ban a herceget, az emlékeket és rávegye, hogy visszatérjen Eldenbe, segítsen neki legyőzni a vérmágust. A lánynak fogalma sincs, milyen ember lett a család kis kedvencéből, csak mesékből ismerte Elden uralkodó családját, hiszen pont az ő apja vetett véget a boldog békeidőknek. Liliana ugyanis a Vérmágus lánya, maga is boszorkány, erejét vérből nyeri, de az apjával ellentétben csak a sajátját használja. Egész élete folyamatos kínzások sora volt, mert az apja meg akarta törni, ha már nem szép legyen gonosz, de ő ellenállt és addig gyűjtötte erejét és bátorságát, míg eljutott addig, hogy szövetségest keressen az ellenség soraiból. Mert tudja, céljuk közös: Elden felszabadítása és a Vérmágus megölése. Csak éppen még rá kell vennie Micah-t, hogy emlékezzen és melléálljon.

A legkülönlegesebb ebben a regényben az volt, hogy a főszereplőnő nem egy hibátlan szépség. Sőt, Liliane csúnyácska egyik lába rövidebb a másiknál, s természetesen el se hiszi sokáig, hogy Micah bármi vonzót találhat benne. A férfi azonban eddig csak félelemmel és ijedtséggel találkozott, úgyhogy számára üdítő változatosságot jelent, hogy íme végre egy nő, aki nem reszket tőle, hanem határozott és kimondja amit gondol, ráadásul van humora is és megnevetteti őt. Mind a ketten képesek a másik külseje mögé látni és felfedezni egymásban az értéket és szépséget. Aztán meg ismét elcsodálkozhattam Singh mítoszteremtő, világalkotó képességén. Mert az egész mélység, a lakói és a környezet nagyon jól van kitalálva. Mint ahogy ebben a könyvben kapunk a legjobb képet arról is, mekkora a Vérmágus gonoszsága, mitől van hatalma hogyan is használja azt. Úgyhogy vannak itt mindenféle fantasy-be illő lények és események is a különleges románc mellett.

Mint egyedülálló regény, nagyon jó a Lord of the Abyss. Azonban mint a sorozat befejező tagja és lezárása, nos úgy már elég sok hiányossággal rendelkezik. Például szinte nem is szerepelnek benne a többiek, a végén tűnnek csak fel rövid időre, nincs elmagyarázva, hogy is illenek össze az idősíkok, miképp találkoznak újra a testvérek stb. Szóval csupa olyasmi, amire számítottam volna egy sorozat utolsó részében. Úgyhogy azt kell mondanom, hogy egy ilyen ambíciózus koncepció, vagyis 4 íróval készíteni egy tetralógiát megbukott. Mert nem sikerült konzekvensen vinni az alaptörténetet és bár az egyedi regények a maguk szereplőivel megállják a helyüket, a közös történetvezetés nem jött össze. Ennek ellenére mindenképp Singh regénye sikerült legjobban a sorozatból, legolvasmányosabb, legfantáziadúsabb és legeredetibb történet. Azt hiszem ezeknek az írónőknek még van mit tanulniuk az együttműködésről.

Kiadó: Harlequin Nocturne
Sorozat: Royal House of Shadows #4
Megjelenés: 2011 november 15
Terjedelem: 281 p.
ISBN: 9780373618729
Honnan: Netgalley, recenziós e-book

Buy This Book from Book Depository, Free Delivery World Wide

4 Stars

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *