Menu Close

Kelley Armstrong: Az ébredés – Sötét erők trilógia 2

Kelley Armstrong: Az ébredésSorozat második részéről nehéz úgy írni, hogy az ember ne Spoilerezzen. Akár akaratlanul is. Úgyhogy előre szólok, hogy márpedig itt valószínűleg lesznek az előzményekre utalások, amelyeket a finomabb lelkű olvasók akár poéngyilkosságnak is vélhetnek. Tovább tehát mindenki a saját felelősségére olvasson. Mivel Kelley Armstrong Szellemidézője bejött nekem, nem volt kérdés, hogy kíváncsian vártam, hogy folytatódnak a különleges képességekkel rendelkező fiatalok kalandjai.

Chloe Saunders hiába szökött meg, ismét csak csapdába esett és úgy tűnik, pont olyanok árulták el, akikben megbízott. Ráadásul majd mindenki az összeesküvés elméleteit hóbortnak gondolja, de ő mégis érzi, hogy igaza van. Nem véletlenül nekromanta ő és nem minden fura tehetséggel rendelkező fiatal tud megbirkózni azzal amije van, vagy éppen hagyják meg nekik a lehetősége, hogy rájöjjön, mi végre is van a világban. Bizony élet halál kérdése lehet, hogy hajlandó-e együttműködni, elfogadja-e a feltételeket, amiket elé tárnak. Persze a legjobb lenne, ha az életét mentené, de közben mindenfelé csapdákra kell gyanakodnia és fogalma sincs, ki van vele és ellene. Chloe megpróbál újra kapcsolatba lépni Simonnal és Derekkel, s még amilyen rendes, az örökösen nyavalygó Tori gondját is magára veszi, s közben egyre megdöbbentőbb dolgokat tud meg a képességéről.

Ez a második rész főleg a menekülésről szólt, a rejtőzködésről és nagyon jól van ábrázolva, hogy ez mennyire nem fenékig tejfel. Mert többnyire az éjszakai utcán előforduló tizenévesekre odafigyelnek jobb környéken, felteszik a kérdést, hogy mégis hol van egy felnőtt kísérő. Lepukkantabb helyeken ez ugyan nem fordul elő, ott viszont az utcai élethez nem szokott srácok mindenféle veszélynek ki vannak téve. S akkor még nem beszéltünk arról, mi van, ha a többi természetfölötti képességgel megáldott Variánssal találkoznak. Átvezető kötete ez a trilógiának, de egy percig se éreztem, hogy leülne a sztori: mert először Chloé rabságában megtud egy és mást, aztán megpróbál ismét szökni, majd megtalálni azokat, akik segíthetnek rajta, s közben folyamatosan menekül. S hát egy boszorkány, egy varázsló, egy nekromanta és egy majdnem vérfarkas még akaratlanul is mindenféle kalandba keveredhet. Jó kis izgalmas könyv volt és megint le a kalappal Armstrong előtt, mert nagyon jól elkerüli a YA regények csapdáit és kliséit. Ráadásul sikerül olyan esendő hősnőt megalkotnia Chloe személyében, aki igyekszik elővigyázatos, megfontolt lenni, tisztában vvan saját gyengeségeivel és mások erősségével. Ugyanakkor nagyon bátor és erős lány ő, s nem követ el különösebben őrültségeket, többnyire hajlandó belátni, hogy meneküljön ha a saját érdeke azt kívánja és hallgat a józan eszére, ráadásul még mindig nem éli bele magát valami hatalmas szerelembe se. Az ember meg kénytelen izgulni érte, mert ott van a hatalmas erejével teljesen egyedül és fogalma sincs, mire képes, senki sincs, aki megmondaná neki, hogyan kezelje a halott keltést, úgyhogy Chloé igazából saját magától fél a legjobban.

Kelley Armstrong teremtette világban majdnem békésen megfér egymás mellett a normális és a természetfeletti élet. A paranormális jelenségek és azok elkövetői meghúzódnak és amúgy is az ember szeret mindenre hétköznapi magyarázatot találni, mint hogy belegondoljon, mi van, ha bizonyos furcsa jelenségeket nem lehet áramkimaradással, természeti hatással takarni? Ezért aztán teljesen hihető a boszorkány, a varázsló, a vérfakras és a nekromanta menekülősdije. Most már csak az a kérdés, mikor jön a harmadik kötet?

Eredeti cím: The Awakening – Darkest Power Trilogy 2
Fordító: Godó Klára
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Megjelenés: 2011 (2009)
Terjedelem: 322 p.
ISBN: 9789632454375
Honnan: Kiadói, recenziós példány

 

3.5 Stars

1 Comment

  1. kai

    Itt már jobban sikerült a fordítás + központozás mint az első kötetben?
    Kár, hogy sokszor ilyenekkel szúrják el, mert még egy kis odafigyelés és minden klappolna…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *