Jul 312011

Készülök arra, hogy itthon leszek jó darabig és úgy számolom, hogy időm bőven akad majd, s esetleg kihasználom az internet adta lehetőségeket, találok valami olyan elfoglaltságot, ami nem csak stimulál, de ne adj isten még pénzt is hoz a házhoz. S mint igazi könyvtáros, hogy is állok ennek neki? Kerítek egy könyvet, ami a témába vág.

Audrey McClelland (http://momgenerations.com/) és Colleen Padilla (http://classymommy.com/) sikeres amerikai mama bloggerek. Azaz mikor otthon találták magukat mert gyereket vártak, majd gondoztak, online indítottak blogot, amelyek olyan sikeresek lettek, hogy sikerült megvalósítaniuk az álmukat: gyereket nevelnek, dolgoznak, pénzt keresnek. Ám mindehhez nem kell 8 órát irodában tölteniük, hanem mindezt otthonról végzik, szóval jut idejük a családjukra is. Mivel ők és még sokan mások is, sínen vannak ebből a szempontból, úgy döntöttek, hogy tapasztalataikat megosszák más kezdő digitális anyákkal, hogy elmeséljék mik azok a csapdák amiket ki kell kerülni és mire érdemes odafigyelni, mit érdemes tenni ahhoz, hogy egyensúlyba hozzuk a családot és a munkát.

A könyv korrektül van felépítve, Audrey és Colleen elmesélik, hogy jutottak el a blog indítás gondolatához, miképp találták meg azt a témát, ami leköti őket (Audrey termékismertetőket írt, majd videókat is készített, Colleen pedig divattal kezdett foglalkozni, kismama szempontból). De végig a kötet során nem csak saját magukat hozzák fel példának, hanem több más sikeres mama bloggert is megkérdeznek, osszák meg a tapasztalataikat, meséljenek arról, milyen úton jutottak el oda, ahol most vannak. S ezek között vannak olyan anyukák akik újságírók, utazási tanácsadók, pénzügyi tanácsadók, fotósok, kézimunkázók stb. vagy éppen azzal foglalkoznak, hogy helyi programajánló oldalt üzemeltetnek. Szóval a lehetőségek végtelenek. Ahogy a szerzők is bíztatnak: találd meg azt, amit szeretsz csinálni és ebből kovácsolj előnyt. A könyvben 7 nagyobb fejezetet szentel a szerzőpáros a sikeres digitális anyává válás lépéseinek. Találd meg a szenvedélyed, tűzz ki célt magad elé és gépelj, keresd meg a hozzád hasonló érdeklődésűeket, építs közösséget, légy nyitott és tanuld meg, hogyan tudod jól kihasználni az ajánlkozó lehetőségeket, menedzseld magad és a kereseted, de mindezek mellett ne feledkezz meg a gyerekeidről, családodról és ne add fel az elveidet.

Általánosságok mellett sok gyakorlati tanács is van a könyvben, milyen oldalakat érdemes használni, hirdetések, partnerprogramok, részletesen tárgyalják, hogy a különböző típusú bloggerkedésnek (termék tesztelő, író, tudósító stb.) mik az előnyei és a hátrányai s bizony felhívják a figyelmet a különböző csapdákra is. Audrey és Colleen is kihasználják a videóban, hangban, facebookban és twitterben lévő pozitívumokat, szóval az internet adta minden lehetőséget, s erre bíztatják a leendő digitális anyukákat is.

Hasznos volt-e a könyv? Részben igen, mert elég sok trükköt mutatott meg, amiért meg nem az nem a szerzők hibája. Ugyanis nem hiszem, hogy itthon lehetne ilyesmiből karriert csinálni. Mert míg Amerikában a gyártók, hirdetők, PR ügynökségek már rég rájöttek, az internetben micsoda lehetőség van, mennyivel olcsóbb megbízni, megkérni egy sikeres, elismert bloggert, hogy tesztelje a terméküket és írjon róla, mint tízezer dolcsikat költeni óriásplakátokra, ez itthon még nem annyira elterjedt.Ugyanis ha népszerű az oldal, ahol valaki hétköznapi ember megírja, hogy miért is vált be neki egy bizonyos mosószer, az sokkal hitelesebb, mint ha egy fotomodell a tévéreklámban úgy tesz, mintha tudná, hogyan kell bekapcsolni egy mosógépet. Mi itt Magyarországon ettől még nagyon messze vagyunk, sőt tekintve, hogy sokkal kevesebben olvasnak magyarul mint angolul el se fogjuk érni azokat a számokat, amelyekről egyes mamabloggerek beszámoltak a könyvben. Ötleteket, oldalakat megjegyezgettem a könyvből, majd meglátjuk, meg lehet-e bármit is valósítani.

Mindenesetre határozottan hasznos volt, s főleg az tetszett benne, hogy sokféle anyukát megszólaltattak és nem csak Audrey meg Colleen tapasztalatairól olvastam.

Kiadó: Harper Collins
Megjelenés: 2011 Augusztus 1.
Terjedelem: 242 p.  (e-book)
ISBN: 9780062048271
Honnan: Netgalley, recenziós e-book

Buy This Book from Book Depository, Free Delivery World Wide

 

4 Stars
Oszd meg!

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *