Skellig könyvborító

Amikor a könyvtárban járok, ha egyedül is vagyok körbenézek a gyerek részlegen is és főleg az ajánló polcon lévő új köteteket skubizom meg. Itt láttam meg David Almond: Skellig – szárnyak és titkok című kötetét aminek igényes kivitelezése azonnal felkeltette a figyelmemet. Aztán megnéztem a fülszöveget, meg az ajánlókat (díjnyertes regény, mindenféle méltatások) és az első dicséret pont Nick Hornbytól származott, szóval nem volt kétség, hogy hazaviszem és alkalomadtán elolvasom.

Michael szüleivel egy felújítandó házba költözik, amelynek előző tulajdonosa nemrég halt meg, s bár nem így tervezték, de a költözés sose jöhetett volna rosszabbkor: a fiú újszülött kishúga beteg és mindenki aggódik érte. A srác betéved a gazos kertben álló omladozó garázsba és ott egy fura alakkal találkozik. Ennek a lénynek szüksége van Michaelra, hogy életben maradhasson és a fiú sokáig nem beszél róla senkinek, aztán összeismerkedik a  szomszéd lánnyal, Minával aki otthon tanul, nem jár iskolába és együttes tudásukkal megpróbálják a legjobbat kihozni abból a csodából, ami nekik adatott.

Teljesen egyszerűen megfogalmazott mégis varázslatos történet, amelynek szépsége pont ebben a hétköznapiságban rejlik. Mert itt nincs másról szó, mint a szeretetről és a hitről, hogy vannak még csodák.

Talán a molyon olvastam olyan véleményt, hogy bár ifjúsági regénynek van kikiáltva, sose adná tini gyerek kezébe a könyvet az egyik véleményező, amivel én elolvasva a regényt nem értek egyet. Mert itt aztán rengeteg mindenről van szó és nem győzöm hangsúlyozni, hogy az egész annyira roppant egyszerű és mégis összetett. Szóval határozottan olyasmi, ami akár kötelező olvasmány is lehetne (na jó, ha irtózunk ettől a szótól akkor ajánlott), mert fiatalokhoz, fiatalokról szól és az élet nagy kérdéseiről meg kicsikről is lehet beszélgetni a kötet kapcsán. Például arról is, hogy jó-e ha az ember iskolába jár, vagy jobb otthon tanulni hisz Minát például otthon tanítja az anyukája és a lány minden ízével és William Blake-kel felszerelkezve gúnyolja ki az intézményesített oktatást, de Michaelt a suliban is érik pozitív hatások stb.

Egyébként ez már magyarból is a második kiadása a regénynek és külalakra mondom, engem megvett. S a belcsíny is igencsak passzol: nemcsak a történet és a szöveg meg a William Blake idézetek, de még az illusztrációk is. Ráadásul a hátulján az áll, hogy forgattak filmet is méghozzá Tim Roth játssza benne Skelliget és azt hiszem kiváló választás lett (bár csak tévéfilm lett és kicsit átírták a történetet meg csupán Angliában játszotta a Sky…).

Ifjúsági urban fantasy, a szívmelengető, elgondolkodtató fajtából, pont borongós tiniknek való.

Eredeti cím: Skellig
Kiadó: Pongrác Kiadó
Fordító: Cséplő Noémi
Megjelenés: 2009 (1998)
Terjedelem: 123 p.
ISBN: 9789638857507

 


 

4.5 Stars
Oszd meg!