Mar 172009

Azt hiszem, ezt a regényt már nem is lehet nagyon a chick-litek közé sorolni. Hanem inkább nőirodalom, bár a főszereplő igazi szingli és nem is szégyenli, de ennél többről van szó.

Tessa King, a főhős is szeretne persze családot, gyerekeket és még férjet is magának, de
valahogy ez még nem jött össze, úgyhogykiéli magát abban,
hogy barátai gyerekeinek keresztanyja. A könyv úgy indul, hogy Tessa  megrázó esemény után hosszú nyugodt pihenésből tér vissza a nyüzsgő Londonba, hogy újból felvegye a fonalat. Mivel éppen munkák közt van, hatalmas
végkielégítése lehetőséget ad rá, hogy ne is siessen ismét beállni a szalag mellé ráér arra, hogy foglalkozzon másokkal. Mivel barátaival együtt mind már a 30-as éveik közepén/végén járnak, a családi élet különböző fokain állnak. Francesca és Nick kamasz fia drogokkal kísérletezik, Billy egyedül neveli beteges lányát,  Helen az egykori szabad hippi lány férjhez ment és ikreket szült, s mintha teljesen eltűnt volna régi énje, Claudia és Al már egy évtizede próbálkoznak azzal, hogy gyerekük legyen, s most talán van egy reménysugár, míg Ben és Sasha nem is tervezik a családbővítést, ők jól érzik magukat kettesben.

Tessa megpróbál segíteni a maga tank módján: mindenkinek beleavatkozik az életébe úgy, ahogy szerinte a legjobb. Ami persze nem feltétlenül az igazi megoldás: néha több vállveregetésre és jó szóra van szükség, mint kegyes hazugságokra, ellenségeskedésekre és visszatartott információkra. Amikor pedig úgy dönt, hogy akkor a saját életét teszi rendbe és végre kimondja amit régóta magában tart, az is katasztrófával fenyeget. De az igazi tragédiák még csak ekkor jönnek, olyanok, amelyek a barátok mindegyikének az életét kimozdítják, felfordgatják

Nincs igazán happy end, bár elméletileg mindenkinek megoldódnak a dolgai, vagy legalábbis átmenetileg rendeződnek az ügyek, Tessa azonban még mindig szingli marad, bár van még lehetősége másra is. Eléggé őszinte könyv volt a családi élet és a barátságok, kapcsolatok felmerülő problémáiról, s pozitív volt, hogy a főszereplőnek megvoltak a hibái, melyek közül néhánnyal szembesült, de van ami megmaradt végig, de a jellemfejlődés határozottan érezhető volt.

Ja és még a könyvesbolg is jót írt róla, leszámítva ami engem is idegesített: a kiadás minőségét.


Eredeti cím: The Godmother
Kiadó: Jaffa
Fordító: Szécsi Noémi
Megjelenés: 2008 (2006)
Terjedelem: 374 p.
ISBN: 9789639604643

3.5 Stars
Oszd meg!

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *